"Κανένας δεν έχει λόγο να με κρίνει επειδή δεν θηλάζω το μωρό μου"

Δημοσιεύθηκε στις

Η Αρετή είναι μανούλα τριών κοριτσιών ηλικίας 4 και 5 ετών, ενώ η μικρούλα της είναι μόλις 1 μηνός. Η τρίτεκνη μαμά γράφει το παρακάτω γράμμα στο all4mama και εξηγεί γιατί αποφάσισε ότι δε θέλει να θηλάσει το νεογέννητο μωρό της και γιατί κανένας δεν έχει λόγο να την κρίνει γι' αυτό.

 


 

"Όλες οι μανούλες γνωρίζουν ότι τα βρέφη ηλικίας τεσσάρων εβδομάδων δεν έχουν υπομονή. Έτυχε, λοιπόν, μία μέρα να πάρω το μωρό μου για μία επίσκεψη σε μια ήσυχη γωνιά της δημόσιας βιβλιοθήκης. Και μαζί μου είχα και τις δύο μεγαλύτερες κόρες μου, τεσσάρων και πέντε χρόνων, να θέλουν να ανακαλύψουν όλα τα βιβλία και να αναστατώνουν τον κόσμο. Την ίδια στιγμή το ενός μηνός μωρό μου προσπαθούσε να βολευτεί στον δεξιό ώμο μου και εγώ με το αριστερό μου χέρι έπρεπε να σφίξω καλά το καπάκι από το μπουκάλι με το γάλα του για να το ταΐσω. Μόλις το μπιμπερό ακούμπησε στα χειλάκια του, όλα έμοιαζαν υπέροχα μέσα στη βιβλιοθήκη.

Μέχρι που η γυναίκα που καθόταν δίπλα μου με κοίταξε κάπως περίεργα.

Καθόμασταν σε μία γωνία με μοκέτα, δίπλα ακριβώς στην παιδική γωνία που ήταν γεμάτη με μαριονέτες και φωτεινούς χρωματισμούς. Και μέσα από τα μεγάλα γυαλιά της, η μεσήλικη γυναίκα είπε: "Περάσατε δύσκολα με τον θηλασμό;".

Με κουρασμένα μάτια, την κοίταξα. Ίσως παρανόησα.

Εκείνη περίμενε να απαντήσω.

"Ναι, δεν προσπάθησα καν," είπα.

Την ώρα που ξεστόμιζα αυτήν την κουβέντα ακούω έναν σωρό από βιβλία να πέφτουν στο πάτωμα. Οι δύο μικρές μου τα είχαν γκρεμίσει όλα. Δεν ξέρω. Μάλλον πέρασαν τα βιβλία για κομφετί και τα πετούσαν στον αέρα.

Σηκώθηκα ενστικτωδώς όρθια από την καρέκλα που καθόμουν και συνέχισα να ταΐζω φόρμουλα το νεογέννητο. Δεν είχα χρόνο να δώσω σε αυτήν τη γυναίκα εξηγήσεις.

Όταν πια τοποθέτησα και πάλι στις θέσεις τους τα πεσμένα βιβλία, επέστρεψα στη θέση μου. Εκεί που τάιζα το μωράκι μου με φόρμουλα.

Αυτή η γυναίκα - όποια κι αν είναι - είχε φύγει.

Δεν είχα την ευκαιρία να εξηγήσω γιατί επέλεξα να μη θηλάσω την κόρη μου. Και γιατί είμαι περήφανη για αυτό.

Ήθελα να της πω ότι δεν σκέφτηκα ξανά και ξανά να ταλαιπωρήσω τις θηλές μου, ούτε αποφάσισα να πιέζω και να χτυπώ τα στήθη μου για να βγάλουν γάλα κατόπιν αίτησης.

Δεν ήθελα απλά να αγωνίζομαι για να αντλήσω γάλα αποτελεσματικά και άνετα στο γραφείο.

Δε με ένοιαζε να ψωνίζω τα ειδικά σουτιέν ή να σαρώνω το διαδίκτυο για συμβουλές για να αυξήσω το γάλα μου.

Δεν αγόρασα προστατευτικά θηλής ή κρέμες ή μαξιλάρια θηλασμού.

Δεν ανησυχούσα μήπως εμφανίσω μαστίτιδα.

Δεν είχα το άγχος να αντλώ γάλα και να το βάζω στο ψυγείο για να μπορεί να τρώει το μωρό μου όταν εγώ θα λείπω στη δουλειά.

Δεν ασχολήθηκα με τίποτα από όλα αυτά, γιατί απλά δεν ήθελα.

Οπότε, στη γυναίκα που υπέθεσε ότι οπωσδήποτε είχα προβλήματα με το θηλασμό της κόρης μου, επειδή έβαλα δύο κουταλιές σκόνης γάλακτος στο μπουκάλι του μωρού μου θα ήθελα να πω: "Όχι δεν είχα κανένα πρόβλημα στο θηλασμό, γιατί δεν μπήκα στη διαδικασία να το επιχειρήσω".

Και η κόρη μου είναι υγιής, τρώει και μεγαλώνει. Αυτό είναι το μόνο που μετράει".

 

 

 

 

tags:


tags: