Η τηλεόραση βλάπτει τα πολύ μικρά παιδιά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης διαβάστε τι επισημαίνουν οι επιστήμονες

Η τηλεόραση βλάπτει τα πολύ μικρά παιδιά


The New York Times

Bρέφη και νήπια μικρότερα των δύο ετών δεν πρέπει να περνούν ούτε λεπτό «παρατημένα» μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του κομπιούτερ, αναφέρει η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία. Ο χρόνος μπροστά στην οθόνη δεν έχει καμία αξία για παιδιά που δεν έχουν κλείσει τον δεύτερο χρόνο της ζωής τους και ήδη παρακολουθούν διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα ή παιχνίδια. Αντιθέτως, το παιδί στερείται πολύτιμο χρόνο για σημαντικότερες δραστηριότητες όπως η επαφή με τους γονείς ή με άλλα παιδιά.

Η σύσταση είναι πιο «ήπια» από την αντίστοιχη του 1999, η οποία απαγόρευε ρητά στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών να παρακολουθούν τηλεόραση. Την ίδια στιγμή, όμως, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τόσο μικρά παιδιά όπως και ότι ακόμα και η αναμμένη τηλεόραση ως ηχητικό φόντο σε ένα δωμάτιο αποσπά την προσοχή ενηλίκων και παιδιών.

«Νιώσαμε ότι έπρεπε να αναφερθούμε και πάλι στο ζήτημα, αφού σήμερα υπάρχουν οθόνες παντού. Τώρα το μήνυμά μας έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πριν από δέκα χρόνια», εξηγεί ο δρ Αρι Μπράουν, παιδίατρος από το Τέξας και στέλεχος της παιδιατρικής ακαδημίας. «Η σύσταση είναι πιο χαλαρή επειδή οφείλουμε να δεχθούμε τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα».

Εχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν πολύ περισσότερα από την επαφή τους με άλλους ανθρώπους και γενικότερα από τον κόσμο γύρω τους παρά με καταστάσεις και εικόνες που εμφανίζονται στην τηλεόραση. Τα βρέφη και τα νήπια δεν έχουν ιδέα τι παρακολουθούν στην οθόνη, όσο προσεγμένο και αν είναι το πρόγραμμα.

Επίσης οι γονείς δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να τοποθετούν συσκευή τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο. Ταυτόχρονα θα πρέπει και οι ίδιοι να προσέχουν πολύ στη χρήση τέτοιων μέσων και γκάτζετ καθώς συχνά τους αποστερεί από χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούσαν να περάσουν με το παιδί τους.

Εκτός αυτού, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο λόγος αναπτύσσεται καλύτερα μέσα από την επαφή του μωρού με ανθρώπους του περιβάλλοντός του παρά από την παρακολούθηση προγραμμάτων σε κάποια οθόνη. Η πραγματικότητα είναι ότι λίγοι γονείς μικρών παιδιών μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να ακουμπήσουν το μωρό τους μπροστά στην ανοιχτή τηλεόραση, έστω για να κάνουν ένα μπάνιο ή να διαβάσουν τα e-mail τους. Η τελευταία έρευνα της παιδιατρικής εταιρείας, όμως, υπολόγισε ότι για κάθε ώρα που ένα παιδί μικρότερο των δύο ετών περνά μπροστά στην τηλεόραση, «χάνει» πενήντα λεπτά «επικοινωνίας» με τον γονέα και δέκα λεπτά δημιουργικού παιχνιδιού. Αυτό το τίμημα είναι υπερβολικά βαρύ.

www.kathimerini.gr