Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας!Από την Αρετή Καφαντάρη,
BSc Marketing, MBA, Σύμβουλος Διατροφολόγος, Raw Food Chef, Juice Therapist

 


Με αφορμή την Μεγάλη εβδομάδα ας δούμε πως η νηστεία είναι άκρως ευεργετική για τον οργανισμό μας.

Σημέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν νηστεία την Μεγάλη Εβδομάδα, άλλοι για καθαρά θρησκευτικούς λόγους, άλλοι για έθιμο, άλλοι για να απολαύσουν περισσότερο το φαγητό της Κυριακής του Πάσχα και άλλοι γιατι είναι μια ωραία ευκαιρία να καθαρίσουν τον οργανισμό τους. Όποιος και αν είναι ο λόγος τα οφέλη της νηστείας είναι πολλαπλά για το οργανισμό μας.

Πριν δούμε όμως τους απλούς λόγους για να νηστέψουμε όλοι ας κάνουνμε μια μικρή υπενθύμιση της νηστείας και της Σαρακοστής η οποία ας μην ξεχνάμε ότι τελειώνει το Σάββατο του Λαζάρου για να ακολουθήσει η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.

«Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι χριστιανική χρονική περίοδος νηστείας. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα. Ονομάζεται «Σαρακοστή» γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας, δηλ. από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Βδομάδα. «Μεγάλη» Σαρακοστή ονομάζεται όχι για τη μεγάλη διάρκειά της αλλά για τη σημασία της που γίνεται σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού. Αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού. Στη πραγματικότητα μαζί με την εβδομάδα των Αγίων Παθών είναι πεντηκονθήμερη περίοδος.» Βικιπαίδεια

Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό μας:

1. Αυξάνουμε την καθημερινή μας διατροφή σε ωμά φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα αλλά κυριώς τα λαχανικά κατά την διάρκεια της νηστείας μπορούν να είναι τα κυρίως ή/και τα ενδιάμεσα μας γεύματα. Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε στον οργανισμό μας την ευκαρία να γεμίσει ένζυμα, τα οποία όπως έχουμε ξαναπεί είναι η τροφή των κυττάρων μας. Επίσης καλύτερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, εξαιτίας της υψηλής πρόσληψης καλίου από τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και ευνοϊκότερη λειτουργία του εντέρου, λόγω της υψηλής κατανάλωσης φυτικών ινών.

2. Περιορίζουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών
Τρώγοντας περισσότερο σπιτικά φαγητά με μεγάλη έμφαση στα όσπρια και τα λαδερά, περιορίζουμε την πρόσληψη σε κορεσμένα λίπη επομένως έχουμε μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια κ.α.) αλλά και μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος, εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης πρωτεϊνών κυρίως ζωικής προέλευσης.

3. Ανεβάζουμε τα επίπεδα σιδήρου και ασβεστίου
Οι περισσότερες νηστίσιμες τροφές είναι πολύ πλούσιες σε σίδηρο αλλά και σε ασβέστιο. Πολλές φυτικές τροφές αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου όπως τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Ο σίδηρος βέβαια για να έχει καλύτερη απορρόφηση πρέπει να συνδυάζεται με βιταμίνη C. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι), το μπρόκολο, οι πιπεριές και το κουνουπίδι. Προσθέστε, για παράδειγμα, πιπεριά στις φακές ή χυμό λεμονιού στα ρεβίθια. Επίσης πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι επειδή δεν τρώμε γαλακτοκομικά θα έχουμε απώλεια ασβεστίου, αλλά αυτό είναι απλά μύθος αφού οι ανάγκες σε ασβέστιο μπορούν να καλυφθούν πλήρως και από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, και τα αποξηραμένα φρούτα.

4. Αδυνατίζουμε
Η νηστεία είναι μια πολύ καλή ευκαρία για να αδυνατίσουμε. Περιορίζοντας τα κορεσμένα λίπη αλλά και τα γαλακτοκομικά προίόντα βελτιώνουμε το ph του αίματός μας, μειώνουμε τα λίπη και τις θερμίδες άρα ο μεταβολισμός μας λειτουργεί καλύτερα! Ταυτόχρονα, η νηστεία είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά αφού χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών και ξηρών καρπών. Έτσι, η νηστεία είναι συνώνυμο της αντιοξειδωτικής δίαιτας, της υγείας και της ευεξίας!

Είναι βασικό βέβαια να πούμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων κατά τη διάρκεια της νηστείας διότι αυτό που συνήθως κάνουμε είναι να τρώμε περισσότερο ψωμί και ζυμαρικά. Η νηστεία μπορεί να αποδειχτεί άκρως ευεργετική για τον οργανισμό μας, και μην ξεχνάτε να έχετε ποικιλία και πολυχρωμία στα γεύματά σας!

Καλό Πάσχα!