Μαρίνα - Λύδα Κουταρέλλη. Η ιδρύτρια του Spetses mini Marathon μιλάει στο all4mama

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Είναι δυναμική, είναι ευγενική, είναι δραστήρια, είναι δημιουργική. Είναι ο ιθύνων νους πίσω από το Spetses mini Marathon, την πολύ σπουδαία αθλητική διοργάνωση που λαμβάνει χώρα στο πανέμορφο νησί των Σπετσών, από τις 7 ως τις 9 Οκτωβρίου. Το κορυφαίο event αθλητικού τουρισμού, που αποτελεί πλέον θεσμό και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες αθλητές, ανάμεσά τους μερικοί παγκοσμίου φήμης, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και αποτελείται από οχτώ αθλήματα, εκ των οποίων τα τρία είναι αποκλειστικά για παιδιά.

-Spetses mini Marathon: Πείτε μας λίγα λόγια.


Αντικειμενικά ο SmM είναι το κορυφαίο event αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα. Συμβολικά, είναι η απόδειξη ότι η συλλογική προσπάθεια και η επιμονή στη σκληρή δουλειά μπορούν να ξεπεράσουν κάθε είδους εμπόδιο. Επιχειρηματικά αποτελεί μια τομή που άνοιξε από το «μηδέν» μια καινούργια αγορά για πολλές αντίστοιχες διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.

-Πώς εμπνευστήκατε μια τόσο σπουδαία αθλητική διοργάνωση;

Δουλεύω πάντα με το μυαλό μου στραμμένο στην καινοτομία. Δεν μου αρέσει να αναπαράγω έτοιμες συνταγές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Είδαμε το κενό στον τομέα του αθλητικού τουρισμού, αξιοποιήσαμε την τεχνογνωσία μας και τη δημιουργική μας σκέψη kαι αρχίσαμε να δουλεύουμε έχοντας από την πρώτη μέρα στο μυαλό μας ένα project στις διαστάσεις που έχει φτάσει σήμερα.

-Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;

Με μια λέξη: εντυπωσιακή! Αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκινήσαμε το 2011 με 700 συμμετοχές και το 2015 βρέθηκαν το τριήμερο της διεξαγωγής του αγώνα 12.000 άνθρωποι στις Σπέτσες μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ανταπόκρισης. Ηδη από τον Ιούνιο που «άνοιξαν» οι εγγραφές το ενδιαφέρον είναι πολύ έντονο τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

-Υπάρχει χώρος για όλους στο SmM; Ποιες είναι οι δράσεις/αγωνίσματα στα οποία θα μπορούσε να συμμετέχει μια οικογένεια ή μια μητέρα με το παιδί της;

Εκτός από τους βασικούς αγώνες δρόμου και κολύμβησης για ερασιτέχνες και μη ενηλικους αθλητές,  υπάρχουν ξεχωριστοί αγώνες δρόμου και κολύμβησης για παιδιά ανά ηλικιακή κατηγορία. Παράλληλα, το My 1st Spetses mini Marathon , ενας αγώνας δρόμου 500 μ. για παιδάκια ως 5 ετών, εξελίσσεται κάθε χρόνο σε μεγάλη ατραξιόν και πραγματική γιορτή της οικογενειακής συμμετοχής, καθώς είναι συγκινητικό να βλέπεις νέες μαμάδες αλλά και μπαμπάδες ενίοτε, να τρέχουν μαζί με τα μωρά τους! Το #2winis2participate δεν είναι απλά ένα σλόγκαν, αφού η συμμετοχή είναι η ουσία του αγώνα. Επίσης, πολύ σημαντική είναι και η συμβολή του Συλλόγου Γυναικών Σπετσών , με τις Σπετσιώτισσες εθελόντριες μαγείρισσες να προσφέρουν πίτες σε όλους τους συμμετέχοντες, το Σάββατο μεσημέρι στα Σπετσιώτικα Κεράσματα!

-Η κρίση στη χώρα μας επηρέασε καθόλου τη διοργάνωση; Πιστεύετε ότι ακόμα υπάρχει χώρος για μεγάλες εκδηλώσεις και εμπνευσμένες ιδέες;

Ο SmM «γεννήθηκε» μέσα στην κρίση και έφτασε εδώ που έχει φτάσει κόντρα σ’ αυτή. Θα ήταν υπερβολή βέβαια να πούμε πως η κρίση δεν δημιουργεί εμπόδια, αλλά αν στεκόμασταν σε αυτά, όπως δυστυχώς κάνουν πολλοί στη χώρα μας, δεν θα γινόταν τίποτα. Πιστεύω πως η άρτια οργάνωση και η τεχνογνωσία, οι καινοτόμες ιδέες και η επιμονή σε συγκεκριμένες αρχές μπορούν να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες. Θα πρέπει επιπλέον με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς της διοργάνωσης που τη στηρίζουν συστηματικά και χάρη σε αυτούς συνεχίζει να υπάρχει και να αναπτύσσεται.

-Φέτος είχαμε τους Ολυμπιακούς, τους Παραολυμπιακούς, μεγάλα αθλητικά γεγονότα, με υψηλά ιδεώδη. Τι σημαίνει για εσάς ο αθλητισμός;

Για μένα ο αθλητισμός ταυτίζεται με τις αξίες της συμμετοχής, της ευγενούς άμιλλας και του υγιούς τρόπου ζωής. Αυτές είναι οι αξίες που αναδεικνύει συστηματικά και ο αγώνας στις Σπέτσες.

-Πιστεύετε πως οι Έλληνες είναι κοντά στον αθλητισμό;

Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες ήμασταν παραδοσιακά κοντά στον αθλητισμό με τον τρόπο που τον περιέγραψα παραπάνω. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει υπάρξει μια στροφή προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς η άθληση ως τρόπος ζωής έχει γίναι διεθνές trend το οποίο έχει έρθει και στη χώρα μας. Θέλω να πιστεύω πως και ο SmM έχει βάλει ένα λιθαράκι προς αυτήν την κατεύθυνση.

-Από την εμπειρία σας, τι πιστεύετε πως θα έφερνε πιο κοντά τους νέους στον αθλητισμό και τι μας λείπει στην Ελλάδα για να το πετύχουμε; Έχετε κάποια συμβουλή προς τους γονείς για τα παιδιά τους;

Νομίζω πως συνολικότερα είναι περισσότερο θέμα κουλτούρας και λιγότερο υποδομών. Όσο περισσότερο ο αθλητισμός ταυτίζεται με τη διασκέδαση, την υγεία και την κοινωνικοποίηση τόσο περισσότεροι θα τον υιοθετούν σαν τρόπο ζωής μεταδίδοντάς τον και στα παιδιά τους. Δείτε για παράδειγμα την ομάδα εθελοντών του SmM στις Σπέτσες που αριθμεί πάνω από 300 ανθρώπους, οι οποίοι προσφέρουν ακριβώς επειδή έχουν πειστεί για την αξία του αθλητισμού.

-Είστε το κεντρικό πρόσωπο της διοργάνωσης του SmM. Πώς είναι για μια γυναίκα να αναλαμβάνει έναν ηγετικό ρόλο, σε απαιτητικές συνθήκες; Υπήρξε δυσπιστία; Κριτική; Δυσκολίες;

Είναι αλήθεια πως όλα για τις γυναίκες είναι πιο δύσκολα. Γι’ αυτό όμως είμαστε και προικισμένες με περισσότερο πείσμα και αποφασιστικότητα. Προσωπικά αισθάνομαι πολύ άνετα με το ρόλο μου και εισπράττω αποδοχή και αναγνώριση. Αρκεί να σας πως πως έγινα ο πρώτος άνθρωπος κάτω των 40 και η πρώτη γυναίκα γενικά που έλαβε, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον τίτλο του επίτιμου δημότη των Σπετσών.

-Τι θα είχατε να πείτε σε γυναίκες οι οποίες εργάζονται σε απαιτητικά περιβάλλοντα και συχνά αντιμετωπίζονται με καχυποψία;

Θα τις παρότρυνα να δουν αυτήν την καχυποψία σαν ένα επιπλέον κίνητρο και να τη μετατρέψουν σε δύναμη και αποφασιστικότητα, για να αποδείξουν σε όλους πόσα πολλά μπορούν να πετύχουν!

-To SmM γίνεται κάθε χρόνο η αφορμή να συναντηθούν μικροί, μεγάλοι, γνωστοί αθλητές, άγνωστοι καθημερινοί άνθρωποι. Πώς το πετύχατε;

Θεωρώντας τον εαυτό μου ως μέλος μιας ομάδας και θέτοντας τις ικανότητες και την τεχνογνωσία μου στην υπηρεσία της συλλογικής δράσης. Αν αναλογιστείτε πως ο SmM έχει κερδίσει 27 εγχώρια και διεθνή βραβεία τα τελευταία χρόνια για τη συμβολή του σε ποικίλους τομείς όπως ο τουρισμός, ο αθλητισμός και η οικονομία, θα αντιληφθείτε το εύρος του project και τη συλλογική δουλειά που απαιτούνται για να επιτευχθούν όλα αυτά.

Κείμενο: Μαρία Σατραζέμη

follow me on instagram @mariasatrazemi

 

tags:






tags: