Η Μαρία Χ. είναι αγχωμένη γιατί δεν μπορεί να συλλάβει εδώ και 1,5 χρόνο.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι ειδικοί του all4mama απαντούν για το πως μπορεί να επηρεάσει το άγχος τη σύλληψη.

Ερώτηση:


 «Δεν κατάφερα να μείνω έγκυος και αυτόν τον μήνα. Προσπαθούμε εδώ και ενάμιση χρόνο και οι εξετάσεις μας είναι καλές. Είμαι πολύ αγχωμένη και δεν μπορώ να χαληναγωγήσω το άγχος μου. Μακάρι να μου λέγανε οι γιατροί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Έτσι ίσως ηρεμούσα¨>

Το all4mama.gr απαντά:

Είναι γεγονός ότι η  προσπάθεια σύλληψης μπορεί να επιφέρει σε ένα ζευγάρι τόσο μεγάλο άγχος, που να έχει αρνητικές συνέπειες στη γονιμότητα του ζευγαριού. Το άγχος αποδιοργανώνει και αποδομεί την ευαίσθητη ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών και κυριολεκτικά εμποδίζει την ωορρηξία.

Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας αντιδρά στο άγχος με τον ίδιο τρόπο, είτε αυτό είναι “καλό”  είτε αυτό είναι “κακό”.

Το σώμα δεν ξεχωρίζει αυτά τα δύο και απλά αντιδρά με τον ίδιο τρόπο: οτιδήποτε προκαλεί άγχος απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να αντιμετωπιστεί κι έτσι το σώμα προσπαθώντας να εξοικονομήσει ενέργεια αναστέλλει τις μη βασικές λειτουργίες του.

Μοιραία η λειτουργία της γονιμοποίησης μπαίνει σε αυτήν την κατηγορία των λειτουργιών που κατά κάποιον τρόπο “μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα”…κατά την περίοδο που το άγχος κυριαρχεί στη ζωή μας.

Πολλές γυναίκες διαβάζουν εξειδικευμένα εγχειρίδια, άλλες καταφεύγουν στη βοήθεια ειδικών, άλλες κάνουν γιόγκα ή ασκήσεις αναπνοής, ακόμη περισσότερες καταφεύγουν στην πίστη και την προσευχή.

Το ζητούμενο είναι να έχετε μία θετική συμπεριφορά και στάση απέναντι στα προβλήματά σας, να διατηρείστε ψύχραιμη και αισιόδοξη.
Το άγχος αυξάνει τη συγκέντρωση στο σώμα μας της ορμόνης κορτιζόνης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόνης εμποδίζουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πρέπει να καταπολεμήσετε το άγχος και ότι αυτή θα είναι η σωτήρια λύση για να μπορέσετε να μείνετε έγκυος.