Η ζέστη κρατάει ήρεμα τα μωρά κατά τον εμβολιασμό

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ήρεμα…ζεστά μωρά, που δεν πονάνε!

Η ζέστη κρατάει ήρεμα τα μωρά κατά τον εμβολιασμό


Όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί παιδίατροι, το μυστικό για να κρατήσει κανείς ήρεμο ένα μωρό κατά τον εμβολιασμό και να μετριάσει την αίσθηση του πόνου από το τσίμπημα της βελόνας, είναι να το κρατήσει ζεστό, είτε με μια βόλτα στον ήλιο λίγο πριν την επίσκεψη στον παιδίατρο, είτε με θερμά ρούχα.

Η διαπίστωση ανήκει στην παιδιατρική ομάδα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, έπειτα από μελέτη σε 47 υγιή νεογέννητα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Pain», τα μωρά που ήταν πιο ζεστά έκλαιγαν και συνοφρυώνονταν λιγότερο σε σχέση με τα μωρά που οι γιατροί τους έδιναν χάπια ζάχαρης πριν τον εμβολιασμό.

Η χορήγηση ζάχαρης είναι μια από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές που ακολουθούνται, ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά της. Απ’ την άλλη, οι γιατροί αποφεύγουν να δίνουν φάρμακα στα μωρά για να περιορίσουν το αίσθημα του πόνου, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τη χρήση τους όσο ακόμη αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ο βρεφικός εγκέφαλος. Ζάχαρη, πιπίλα και θηλασμός θεωρούνται οι πιο ασφαλείς μέθοδοι, όχι όμως απαραίτητα και αποτελεσματικοί. Η ζέστη, όμως, φαίνεται πως φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα…

Στην έρευνα των παιδιάτρων από το Σικάγο, τα 47 μωρά της μελέτης μοιράστηκαν σε 3 ομάδες- ζέστη, ζάχαρη, θηλασμός- προκειμένου να εμβολιαστούν για ηπατίτιδα B.

Όσα ανήκαν στην ομάδα «ζέστης» τοποθετήθηκαν πριν τον εμβολιασμό κάτω από έναν ειδικό θερμαντικό μηχανισμό. Στη συνέχεια,κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους, δηλαδή αν έκλαιγαν κατά τον εμβολιασμό, αν συνοφρυώνονταν ή αν αυξάνονταν ο καρδιακός παλμός τους.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι τα μωρά που διατηρούνταν ζεστά σταμάτησαν να κλαίνε και να συνοφρυώνονται νωρίτερα από τα υπόλοιπα. Σχεδόν το ένα τέταρτο δεν έκλαψε καθόλου, ενώ όλα τα μωρά στην ομάδα της ζάχαρης έκλαιγαν.

Σε όλες τις ομάδες ο καρδιακός παλμός αυξήθηκε γρήγορα μετά την ένεση και στη συνέχεια μειώθηκε περίπου με την ίδια ταχύτητα για καθεμία αγωγή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παροχή φυσικής ζέστης στα νεογνά στη διάρκεια μιας διαδικασίας που συνοδεύεται από πόνο, όπως ο εμβολιασμός, μειώνει το κλάμα και το συνοφρύωμα. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η έκθεση σε φυσική εξωτερική ζέστη είναι το ίδιο ή περισσότερο αποτελεσματική με τις ηρεμιστικές ιδιότητες της πιπίλας ή της ζάχαρης.