Μάθε να διαβάζεις τη γλώσσα του σώματος του μωρού σου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μάθε να «μεταφράζεις» τα  κρυφά νοήματα του μωρού σου. Aπό την Ιουλία Ανωμερίτου

         «Τα μωρά δεν έρχονται με οδηγίες χρήσεις!» Πόσες φορές έχεις ακούσει την ενοχλητική αυτή φράση από ξερόλες που κάνουν ότι συμμερίζονται την αγωνία σου όταν το μωρό σου κλαίει υστερικά και δεν ξέρεις το γιατί ή όταν σκορπίζει όλα τα αντικείμενα στο πάτωμα και μαζεύεις κάθε 5 λεπτά εξουθενωμένη;


 

Και όμως, η Katherine L. Rosenblum, αναπτυξιακή ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Michigan βοηθά τους νέους γονείς να ερμηνεύσουν τέσσερις από τις πιο συνηθισμένες εκφράσεις του βρεφικού κώδικα επικοινωνίας, που τους κάνουν να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

 

Το μωρό μου είναι μόλις ενός μηνός και μου χαμογελάει

Μετάφραση μαμάς: Νομίζω ότι με αγαπάει.

Η γνώμη των ειδικών: Τις πρώτες 6 εβδομάδες τα χαμόγελα του μωρού οφείλονται σε ένα ευχάριστο συναίσθημα που προέρχεται από τις αισθήσεις του ή απλά στην ανάγκη να απελευθερώσει την ενέργειά του. Το χαμόγελο στα βρέφη αποκτά κοινωνικό χαρακτήρα στο διάστημα μεταξύ των 6 και 12 εβδομάδων, οπότε και ανταποδίδει το χαμόγελο σε όλα τα πρόσωπα που θα βρεθούν σε κοντινή του απόσταση. Από τον τέταρτο μήνα και μετά, το χαμόγελό του γίνεται επιλεκτικό, οπότε και χαμογελάει κατά κύριο λόγο στα κοντινά του πρόσωπα, εκδηλώνοντας την αγάπη του.

 

- Το μωρό μου είναι 2 μηνών και μερικές φορές δεν σταματάει να κλαίει.

 Μετάφραση μαμάς: Έχει κάποιο πρόβλημα.

Η γνώμη των ειδικών: Πράγματι, το έντονο, συνεχόμενο κλάμα του μωρού υποδηλώνει ότι κάτι το ενοχλεί, ακόμα κι αν είναι κάτι φαινομενικά ασήμαντο, όπως το ταμπελάκι από το φανελάκι που του γρατζουνά την πλάτη. Πολλές φορές, το κλάμα οφείλεται σε υπερδιέγερση. Αν παίζετε μαζί και αρχίσει να κοιτάει αλλού, να στρίβει το κεφάλι ή να μην σας παρακολουθεί, ίσως απλά χρειάζεται λίγη ξεκούραση. Αφήστε το να χαλαρώσει στην αγκαλιά σας, γιατί αν αρχίσει να κλαίει ακόμα και για ασήμαντο λόγο, του είναι δύσκολο να ελέγξει τα συναισθήματά του και να σταματήσει.

 

To 6 μηνών μωρό μου μπαμπαλίζει ασταμάτητα.

 Μετάφραση μαμάς: Προσπαθεί να μου μιλήσει από τώρα.

Η γνώμη των ειδικών: Στα μωρά αρέσει να δοκιμάζουν τις φωνητικές τους χορδές. Υπάρχουν δύο περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη γλώσσα, η μια πρώιμη και η άλλη πιο ώριμη. Σε αυτή την ηλικία, το μωρό χρησιμοποιεί την πρώιμη περιοχή και προσπαθεί να μιμηθεί την ομιλία των μεγάλων, δοκιμάζοντας διάφορους ήχους και τόνους. Η ώριμη περιοχή ενεργοποιείται κοντά στην ηλικία του ενός έτους, οπότε και το παιδί αρχίζει να συνδέει τις λέξεις με τα αντικείμενα.

 

- Το 9 μηνών μωρό μου πετάει κάτω το πιάτο.

 Μετάφραση μαμάς: Μισεί το φαγητό που του έφτιαξα.

Η γνώμη των ειδικών: Για να δείξουν ότι το φαγητό δεν τους αρέσει, τα μωρά σε αυτή την ηλικία σφίγγουν τα χειλάκια ή φτύνουν την μπουκίτσα τους. Το να πετούν κάτω αντικείμενα δείχνει απλά την περιέργεια τους για τον ήχο που θα ακουστεί αλλά και για το τι θα συμβεί στο αντικείμενο που πέφτει. Αν έχετε κουραστεί από το μάζεμα ή τη φασαρία, γεμίστε του ένα κουτί από χαρτομάντιλα με διάφορα χαρτικά και αφήστε το να πειραματιστεί με την ησυχία του και την δική σας…

 

 

 

tags:






tags: