"Η γιαγιά με μάλωσε…"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

"Η γιαγιά με μάλωσε…"

Τι κάνετε όταν το παιδί σας κλαίει και σας λέει ότι η γιαγιά το μάλωσε; Μετανιώνετε την ώρα και τη στιγμή που το αφήσατε μαζί της; Της τα ψέλνετε ένα χεράκι που τα έβαλε με ένα μικρό παιδί;


Απευθύνεστε στο παιδί λέγοντας «κάτι θα έκανες»; Ή το καθησυχάζετε λέγοντας «Ααα, έτσι..;; Μην ανησυχείς θα την κανονίσω εγώ!».

Λίγο πολύ ξέρετε ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί να βοηθήσει και στην πραγματικότητα μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα τυχόν λύσουν.

Σήμερα μαζί θα δούμε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση κάνοντας αυτό που πιθανόν φαίνεται πολύπλοκο… απλό.

Α) Ακούστε πως νιώθει και βοηθήσετε το να ηρεμήσει και να μιλήσει. Βασική αρχή είναι να μάθει να σας μιλά χωρίς κλάμα (τουλάχιστον μέχρι να σας εξηγήσει τι συμβαίνει) κι αυτό θα του το μάθετε εσείς.

Αγάπη μου σε ακούω φοβισμένο, τι σε ενόχλησε τόσο πολύ; Έλα, σκούπισε τα δάκρυα σου και πες μου τι συνέβη. Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται αν κλαίς, πάρε μερικές βαθιές ανασούλες. Να κοίτα έμενα εισπνοή, εκπνοή, μέσα, έξω. Μπράβο πολύ ωραία. Τώρα πες μου γιατί είσαι στεναχωρημένο. Τι είπαμε;  Αν κλαίς δεν μπορώ να καταλάβω τι έχεις και να σε βοηθήσω. Πάμε πάλι μια βαθιά αναπνοή μαζί … Ωραία, Μπράβο. Σ’ ακούω. Σε μάλωσε η γιαγιά. Τι ακριβώς έγινε; ….

Β)Επικεντρωθείτε στο πως νιώθει, αν το καταφέρετε αυτό τότε έχετε κάνει τη μισή δουλειά, καθότι δεν θα έχετε απλά αντιληφθεί τα γεγονότα, θα έχετε μπει στον κόσμο του, θα το έχετε κατανοήσει.

Δεν ήθελες να βάλεις τα επιτραπέζια στη θέση τους, κι η γιαγιά σου είπε ότι δεν θα σ’ αφήσει να ξαναπαίξεις. Στο είπε απότομα και με φωνές κι εσύ στεναχωρήθηκες. Ένιωσες ότι έκανες κάτι κακό και αισθάνθηκες άσχημα; Αυτό… και ότι η γιαγιά δεν σ’ αγαπάει.

Γ) Οι μεγάλοι έχουν συχνά την τάση να δίνουν στα παιδιά τη λύση στο πιάτο ή να κάνουν εκείνη τη «δουλειά» όμως αυτό που χρειάζονται τα παιδιά από εσάς είναι τα μάθετε να σκέφτονται, κι όχι τι να σκέφτονται.

Κάποιες φορές οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν κάτι κι άλλοι να θυμώσουν και να αρχίσουν να φωνάζουν. Η γιαγιά μάλλον δυσαρεστήθηκε που δεν έβαλες τα επιτραπέζια στη θέση τους κι άρχισε να φωνάζει. Τι θα προτιμούσες να κάνει; Δεν ξέρεις..; Θα ήθελες να σου μιλήσει πιο ήρεμα ; Κι τι να σου έλεγε; Τα μαζεύεις σε παρακαλώ. Κι ίσως να σου εξηγούσε ότι έτσι βοηθιέται κι εκείνη να μη μαζεύει κι όταν τα ξαναχρειαστείτε θα τα έχετε μαζεμένα; Τι έκανες όταν η γιαγιά φώναζε; Τίποτα, δεν μίλησες αλλά στεναχωρήθηκες πολύ. Θα μπορούσες να της πει  γιαγιά μπορείς να μου εξηγήσεις χωρίς φωνές; Ναι.. αλλά είσαι ακόμα στενοχωρημένο γιατί η γιαγιά δε σ’ αγαπάει.

Δ) Δώσετε του να καταλάβει ότι επειδή νιώθει κάτι δεν σημαίνει κι ότι η πραγματικότητα είναι έτσι ακριβώς. Κι αν επιλέγει να βλέπει μόνο τα αρνητικά τότε φτάνει μια σταγόνα μελάνι για να μαυρίσει όλο το ποτήρι. 

 Κάνει η γιαγιά πράγματα που καταλαβαίνεις ότι σ’ αγαπάει; Όπως ας πούμε ότι παίζει μαζί σου, σε πηγαίνει στην παιδική χαρά, σου διαβάζει το αγαπημένο παραμύθι ή αγοράζει τα κεράσια γιατί αρέσουν σ’ εσένα. Ναι… και σου έφτιαξε παγωτό σοκολάτα που είναι το αγαπημένο σου.. έχεις δίκιο.

Στ) Στόχος είναι αυτό που θα κάνετε σήμερα εσείς για αυτό να μπορεί αύριο να το κάνει για τον εαυτό του κι αυτό θα του το διδάξετε εσείς. Πως;  ακούγοντας, παρηγορώντας, φέρνοντας το σε επαφή με τα αισθήματα του και μαθαίνοντας το να χτίζει σιγά- σιγά στρατηγικές αντιμετώπισης . Δείξτε του το δρόμο κι θα ακολουθήσει. .

Πως νιώθεις τώρα; Λίγο καλύτερα ωραία, τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις για να αισθανθείς καλύτερα; Να ακούσεις λίγο μουσική κι να παίξεις με τα παιχνίδια σου. Ωραία! Πόσο χαίρομαι που μοιράστηκες μαζί μου το πως ένιωθες και που βρήκες τι είναι καλό να κάνεις!

Αγαπημένες μου μανούλες να θυμάστε ότι στη σχέση σας με το παιδί σας δεν χρειάζεται να είστε από πάνω του, αυτό που χρειάζεται είναι να είστε πλάι του.  

 

Κυριακή Χατζηκώστα

Συμβουλευτική γονέων, παιδιών και εφήβων

Μπορείτε να με βρείτε στο:Kikkyhatzikosta@gmail.com