Οι Ιστορίες της Έλλης: Η αξία της "Καληνύχτας"!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι Ιστορίες της Έλλης: Η αξία της "Καληνύχτας"!

Της Ψυχολόγου Έλλη Στάβερη


‘Όλη μέρα τρέξιμο και το βράδυ πτώμα πέφτεις στο κρεβάτι και δεν θες να ακούσεις ούτε τον ήχο της ανάσας σου. Πόσες καληνύχτες και καλημέρες έχουμε χάσει στο τρέξιμο της μέρας? Το άγχος, μας έχει καταβάλει και χάνουμε τα πιο ουσιαστικά. Γιατί η καληνύχτα δεν είναι μια απλή λέξη. Είναι εκείνη η στιγμή της μέρας που χαλαρώνουμε μαζί με τον άνθρωπό μας και τα παιδιά μας και μπορούμε να μοιραστούμε όλα όσα ζήσαμε μέσα στη μέρα μας. Είναι η στιγμή της μέρας που ανοίγουν οι αγκαλιές σας τις πύλες του παραδείσου για τους αγαπημένους σας, κρίμα δεν είναι να μην τη ζούμε αυτή τη στιγμή?

Αφιερώστε χρόνο στην καληνύχτα με τα παιδιά σας. Εκείνη τη στιγμή θα θυμηθούν να σας πουν όσα δεν σας είπαν όλη τη μέρα, για το σχολείο, για τους φίλους ,για τη δασκάλα, για κάτι που τους αγχώνει ή για τον τσακωμό με ένα συμμαθητή τους. Αν σας πουν κάτι που κρίνετε ότι πρέπει να το συζητήσετε μην ανοίξετε συζήτηση εκείνη την ώρα, δεν χρειάζεται να αγχωθούν τα παιδιά την ώρα του ύπνου. Έχετε όλο το χρόνο την επόμενη μέρα να μιλήσετε για ότι τα προβληματίζει.

Διαβάστε ένα παραμύθι στους μικρούς σας ήρωες, θα τους χαλαρώσει και θα τους κάνει να ονειρευτούν και μαζί με κείνους και εσείς, ποιος δεν έχει ανάγκη να ονειροπολήσει? Ευκαιρία λοιπόν να αφήσετε τα δύσκολα της μέρας στην άκρη και να αφεθείτε στον Μορφέα μέσα από ένα παραμύθι γεμάτο εικόνες και συναισθήματα. Ο Einstein είχε πει « αν θέλεις τα παιδιά σου να γίνουν έξυπνα διάβασέ τους παραμύθια. Αν θες να γίνουν πιο έξυπνα διάβασέ τους περισσότερα παραμύθια».

Οι Ιστορίες της Έλλης: Η αξία της "Καληνύχτας"!

Βάλτε μουσική που θα χαλαρώσει μικρούς και μεγάλους και αφεθείτε στη μαγεία της στιγμής. Μιλήστε στα παιδιά σας για κάτι ευχάριστο που θα τα βοηθήσει να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν με θετικές σκέψεις, έτσι η μέρα τους θα κλείσει ευχάριστα. Ρωτήστε τα ποιο ήταν το καλύτερο σημείο της μέρας τους, αυτό θα τα βοηθήσει να ξαναθυμηθούν ότι τους έκανε να χαρούν και σίγουρα θα τα χαροποιήσει.

Ξέρω είναι δύσκολο, είναι η στιγμή που βγαίνει όλη η κούραση της μέρας και νοιώθεις ότι δεν έχεις άλλες δυνάμεις, πίστεψέ με όμως δεν θα έχεις πολλές ευκαιρίες να χαλαρώσεις μαζί με το μικρό σου. Ρούφα τη στιγμή που μπορείς να το ‘σκάσεις’ στα φιλία και να χαλαρώσεις μαζί του, γιατί η ώρα που θα σου πει «φτάνει βρε μάνα» δεν είναι πολύ μακριά.

Άφησε χώρο στον μπαμπά για τα δικά τους βράδια καληνύχτας. Μην τρέχεις να τα προλάβεις και να τα κάνεις όλα εσύ, άσε τον μπαμπά για την καληνύχτα και απόλαυσε ένα χαλαρωτικό μπανάκι λίγο πριν την δικιά σου καληνύχτα με τον άνθρωπό σου. Ναι και αυτή η καληνύχτα είναι πολύ σημαντική, η στιγμή που το ζευγάρι μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει την αγκαλιά, την επαφή, το φιλί.

Χάνουμε τόσα μέσα στη μέρα από τους τρελούς ρυθμούς που ζούμε, ας μην ξοδέψουμε ούτε ένα λεπτό από τους πιο σημαντικούς της ζωής μας.

Καληνύχτα δεν είναι απλά η λέξη, είναι το συναίσθημα της πιο γλυκιάς στιγμής μέσα στη μέρα μας.
Είναι αυτό που θα μείνει σαν γλυκιά επίγευση λίγο πριν πέσουμε στην αγκαλιά του Μορφέα και θα μας γεμίσει γαλήνη, ένα γλυκό φιλί, μια αγκαλιά και …. σ'αγαπώ…..καληνύχτα!!!!!