Η ανάπτυξη του μωρού από 3 έως 12 μηνών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξη του μωρού σας τους 18 πρώτους μήνες. Από την Ιουλία Ανωμερίτου

3 μηνών


 Αδρή κινητικότητα: Σηκώνει για λίγο το κεφαλάκι όταν είναι μπρούμυτα. Όταν είναι ανάσκελα, πιέζει με τα πόδια του τα χέρια του εξεταστή.

Κοινωνική συμπεριφορά: Χαμογελά όταν του χαμογελάσουμε και αναγνωρίζει το πρόσωπο της μητέρας. Σταματά το κλάμα, όταν η μητέρα του το πάρει αγκαλιά ή του μιλήσει.

Ακοή και γλώσσα: Βγάζει φωνούλες διαφορετικών συχνοτήτων, δίνει προσοχή στη μουσική, κοιτάζει προς τον ήχο και γελά δυνατά.

Οπτικοκινητικός συντονισμός και λεπτή κινητικότητα / δεξιότητες: Γραπώνει αντικείμενα, μεταφέρει τη ματιά του από το ένα αντικείμενο στο άλλο και επεξεργάζεται το καινούριο περιβάλλον.

 

6 μηνών

Αδρή κινητικότητα: Κάθεται με στήριξη. Όταν είναι ανάσκελα, κλωτσά ζωηρά. Γυρίζει από ανάσκελα – μπρούμυτα.

Κοινωνική συμπεριφορά: Ξεχωρίζει ξένα από γνωστά πρόσωπα, κρατάει κουτάλι, αντιδρά όταν του πάρουν το παιχνίδι που κρατά και βάζει αντικείμενα στο στόμα.

Ακοή και γλώσσα: Γυρίζει προς την πηγή του ήχου, σταματά το κλάμα ή βγάζει φωνούλες όταν ακούει μουσική, «μπαμπαλίζει» και γυρίζει στο όνομά του.

Οπτικοκινητικός συντονισμός και λεπτή κινητικότητα / δεξιότητες: Απλώνει το χέρι του και πιάνει κοντινά του αντικείμενα, παίζει με αντικείμενα που παράγουν ήχους και ψάχνει για αντικείμενα που πέφτουν.

 

9 μηνών

Αδρή κινητικότητα: Μπουσουλάει και πιάνεται από τα έπιπλα για να σηκωθεί.  

Κοινωνική συμπεριφορά: Παίζει «κουκου-τσα», απλώνει τα χέρια για να ζητήσει αγκαλιά και τρώει μόνο του μπισκότο.

Ακοή και γλώσσα: Κοιτά τις εικόνες του βιβλίου για λίγο, λέει «μαμά», «μπαμπά» με νόημα και κουνάει το κεφάλι για «όχι».

Οπτικοκινητικός συντονισμός και λεπτή κινητικότητα / δεξιότητες: Ρίχνει αντικείμενα κάτω και παρουσιάζει ανώριμη λεπτή σύλληψη μεταξύ αντίχειρα και δείκτη.

 

12 μηνών

Αδρή κινητικότητα: Στέκεται μόνο του όρθιο και κάνει τα πρώτα του βήματα, όταν το κρατούν από το χέρι.  

Κοινωνική συμπεριφορά: Παίζει με τον εαυτό του στον καθρέπτη, γνέφει «γεια σου» και πίνει από κύπελλο.

Ακοή και γλώσσα: Αναγνωρίζει αντικείμενα, όταν τα ονομάσουμε και χρησιμοποιεί 3-4 λέξεις.

Οπτικοκινητικός συντονισμός και λεπτή κινητικότητα / δεξιότητες: Διαθέτει ολοκληρωμένη λεπτή σύλληψη μεταξύ αντίχειρα και δείκτη και χρησιμοποιεί το δείκτη για να δείξει αντικείμενα.

 

18 μηνών

Αδρή κινητικότητα: Περπατά μόνο του (και προς τα πίσω). Σκαρφαλώνει στα έπιπλα, ανεβαίνει σκάλες στηριζόμενο στο κάγκελο (σκαλί σκαλί).

Κοινωνική συμπεριφορά: Δείχνει τα παπούτσια του, υπακούει σε απλές εντολές (π.χ. δώσε μου αυτό) και βγάζει παπούτσια και κάλτσες.

Ακοή και γλώσσα: Χρησιμοποιεί 12 λέξεις και του αρέσουν τα βιβλία με εικόνες.

Οπτικοκινητικός συντονισμός και λεπτή κινητικότητα / δεξιότητες: Μουτζουρώνει στο χαρτί, πετάει την μπάλα και φτιάχνει πύργο με 3-4 κύβους.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι παραπάνω αναπτυξιακοί σταθμοί είναι κατά προσέγγιση και τα ηλικιακά όρια δεν ισχύουν απόλυτα για όλα τα παιδιά. Ένα παιδί που δεν έχει ακόμα κατακτήσει τους σταθμούς που αντιστοιχούν στην ηλικία του, δεν έχει απαραίτητα κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα, αλλά χρειάζεται αξιολόγηση από τον παιδίατρο που το παρακολουθεί, ώστε να καθοριστούν τυχόν επόμενες δράσεις.

 

Πηγή: Griffith’s Mental Developmental Scales Extended Revised (GMDS – ER)

Photo: pinterest.com






ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ