Εγκυμοσύνη: Πότε μια γυναίκα κινδυνεύει να αποβάλει;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πολλές γυναίκες έχουν αποβάλει.  Πόσο συνηθισμένο φαινόμενο είναι; Η αποβολή (μερικές φορές αποκαλούμενη και ως "αυτόματη αποβολή") είναι η απώλεια του μωρού στις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Δυστυχώς είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Αν και είναι δύσκολο να δοθεί ένας ακριβής αριθμός, περίπου 15 στις 100 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή. Συχνά μια γυναίκα αποβάλει  προτού καν διαπιστώσει ότι είναι έγκυος. Πιθανόν, τα τρία τέταρτα των γονιμοποιημένων ωαρίων χάνονται στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Περίπου οι 98 στις 100 γυναίκες που αποβάλουν, το παθαίνουν στις  πρώτες 13 εβδομάδες ενώ σπάνια μια γυναίκα αποβάλει αργότερα.

Πώς θα καταλάβω ότι κινδυνεύω; Ακόμη και οι υγιής, νέες γυναίκες, χωρίς κανένα γνωστό παράγοντα κινδύνου μπορούν να αποβάλουν.   Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να αποβάλετε εάν: 1. καπνίζετε,   2. πίνετε  περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, και  3. πίνετε  πολλά αλκοολούχα ποτά.


Επίσης διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο αποβολής εάν:

1. έχετε ήδη αποβάλει περισσότερες από μια φόρα

2. έχετε ινομυώματα (μη-καρκινωματώδεις όγκους στο στρώμα των μυών της μήτρας) ή μια ανώμαλα διαμορφωμένη μήτρα

3. έχετε ερυθηματώδη λύκο

4. έχετε διαβήτη, ασθένεια νεφρών ή ασθένεια θυρεοειδή (αν αυτές οι ασθένειες ελέγχονται από τους γιατρούς σας, ο κίνδυνος αποβολής είναι πολύ χαμηλότερος)

5. έχετε κάποια μόλυνση στην αρχή της εγκυμοσύνης σας όπως ερυθρά, λιστέρια ή χλαμύδια.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 έδειξε ότι η λήψη της ουσίας ιμπουπροφένης ή ασπιρίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Καμία σύνδεση δεν βρέθηκε μεταξύ της λήψης παρακεταμόλης και της αποβολής. Εντούτοις, μια επίσημη αναθεώρηση αυτής της μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευθούν με ιδιαίτερη προσοχή" και ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα. Επομένως «δε φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό η λήψη ασπιρίνης στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης να οδηγεί σε αποβολές. Παρ’όλα αυτά οι περισσότεροι γυναικολόγοι θα συνιστούσαν να αποφύγετε τη χρήση της και να προτιμήσετε λύσεις σαν την παρακεταμόλη όταν χρειάζεστε κάποιο αντιπυρετικό ή παυσίπονο» λέει ο Δημήτρης Δόβας, μαιευτήρας – γυναικολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ηλικία επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Το ποσοστό αποβολών αυξάνεται αισθητά μετά την ηλικία των 30 και ακόμη περισσότερο μετά την ηλικία  των 35. Οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιθανότερο να συλλάβουν μωρά με χρωμοσωμικές ανωμαλίες και σε αυτές τις εγκυμοσύνες η αποβολή είναι πιθανότερη.

Τι προκαλεί την αποβολή; Οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν το λόγο για τις περισσότερες αποβολές που συμβαίνουν στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης αλλά φαίνεται ότι ένα έμβρυο που έχει οποιεσδήποτε ανωμαλίες τείνει να αποβληθεί. Τουλάχιστον οι μισές από όλες τις αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι αποτέλεσμα χρωμοσωμικών ανωμαλιών που αποτρέπουν στο μωρό να αναπτυχθεί  φυσιολογικά. Οι αποβολές που σημειώνονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης (μετά από τις 20 εβδομάδες) μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας μόλυνσης ή μια ανωμαλίας της μήτρας ή του πλακούντα ή ενός τράχηλου με ανεπάρκεια, ο οποίος δεν είναι αρκετά ισχυρός να κρατήσει τη μήτρα ερμητικά κλειστή έως ότου το μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί.

Δυστυχώς, δύο από τα τεστ – αμνιοπαρακέντηση και η βιοψία χοριακών λαχνών – τα οποία χρησιμοποιούνται  για να ανιχνεύσουν χρωμοσωμικές και άλλες ανωμαλίες στα μωρά, μπορούν επίσης να προκαλέσουν και αποβολή. Η αμνιοπαρακέντηση, που συνήθως πραγματοποιείται μεταξύ της 15ης και 18ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, καταλήγει σε αποβολή στις μία από τις 100, με μια στις 200 γυναίκες. Η βιοψία χοριακών λαχνών, η οποία συνήθως πραγματοποιείται μεταξύ 11ης και 13ης  εβδομάδας της κύησης, μπορεί να προκαλέσει αποβολή σε 1 στις 100 γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτή.

Πως ξέρω ότι έχω αποβάλλει; Τα προφανέστερα σημάδια είναι οι πόνοι περιόδου και η σχετικά μεγάλη αιμορραγία από τον κόλπο, που μπορεί να περιλαμβάνει θρόμβους αίματος. Εντούτοις, μπορεί να αποβάλλετε  χωρίς καν να το καταλάβετε, ιδιαίτερα νωρίς στην εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες μπερδεύουν μια αποβολή με μια περίοδο που καθυστέρησε να έρθει.

Μερικές αποβολές ανακαλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας στον γυναικολόγο σας, όταν ο γυναικολόγος δεν μπορεί να βρει τον χτύπο της καρδιάς του μωρού. Κάποιες έγκυες δεν καταλαβαίνουν καν ότι έχουν αποβάλλει, ιδιαιτέρως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης έως ότου επισκεφτούν τον γυναικολόγο τους για την εξέταση ρουτίνας την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν ενδεικτικά προειδοποιητικά σημάδια, εκτός ίσως από ένα ασαφές συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά.