Εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται η κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Στην εγκυμοσύνη η ευθύνη των μελλουσών μαμάδων για τη ζωή που μεγαλώνει μέσα τους, τις οδηγεί να φροντίζουν περισσότερο τη διατροφή τους και να ενημερώνονται συνεχώς για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα

 


Οι γλυκαντικές ουσίες ως γνωστό βρίσκονται σε πληθώρα τροφών, η ανάγκη για μια απάντηση γίνεται εντονότερη. Με τον όρο γλυκαντικές ουσίες εννοούμε: το ακεσουλφαμικό κάλιο, την ασπαρτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη και στέβια.

 

Το ακεσουλφαμικό κάλιο φαίνεται ότι δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό με αποτέλεσμα να μην προσδίδει ενέργεια. Θεωρείται ότι η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής, αν και οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε εγκυμονούσες είναι σημαντικά περιορισμένες. Γνωρίζουμε ότι διαπερνάει τον πλακούντα και ότι βρίσκεται και στο μητρικό γάλα, αλλά δε φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το έμβρυο ή το βρέφος.

 

Αδιαμφισβήτητα, αυτοί που δεν πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη είναι όσοι πάσχουν από φαινυλκετονουρία, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη εγκυμοσύνης. Όσον αφορά στην εγκυμοσύνη, φαίνεται ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης είναι ασφαλής. Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) είναι 0-40mg/kg ΣΒ/ημέρα.

 

Στις παλαιότερες γλυκαντικές ουσίες ανήκει η σακχαρίνη, η οποία χρησιμοποιείται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η κατανάλωσή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ασφαλής, όμως τα επιστημονικά δεδομένα και οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε εγκύους είναι περιορισμένα. Κάποιες μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, βρήκαν χαμηλή συσχέτιση της κατανάλωσής της, σε μεγάλες όμως δόσεις, με καρκινογένεση. Ανήκει και αυτή στις γλυκαντικές ουσίες που διαπερνούν το πλακούντα, ενώ έχει επίσης ανεβρεθεί στο μητρικό γάλα.