Είναι φυσιολογικό το παιδί μου να θέλει να ακούει την ίδια ιστορία κάθε βράδυ;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Παρότι κουραστικό για σένα, ναι είναι απολύτως φυσιολογικό για το μωρό σου να έχει μόνο ένα αγαπημένο νανούρισμα ή παραμύθι που θέλει να ακούει κάθε φορά πριν τον ύπνο. Ενώ το ίδιο παραμύθι είναι βαρετό για εσένα, είναι σημαντικό και ενδιαφέρον για το παιδί σου. Τα παιδιά ακούνε τους ήχους και τον τονισμό των λέξεων και προσπαθούν να μαντέψουν τι γίνεται μετά στο παραμύθι, τονίζουν οι επιστήμονες.

Η επιμονή στο ίδιο παραμύθι ή νανούρισμα είναι ένας τρόπος να παρηγοριάς για τα μωρά. Μπορεί να ζητούν να ακούν ένα μόνο τραγουδάκι, να κάθονται πάντα στην ίδια καρέκλα στον παιδικό σταθμό, να ζητούν το ίδιο πιάτο στο γεύμα ή ακόμα να φορούν το ίδιο μπουφάν ή παπούτσια. Όλες αυτές οι συνήθειες δημιουργούν στα παιδιά το αίσθημα της παρηγοριάς και της ασφάλειας.


Για να κάνεις το παραμύθι ή το νανούρισμα πιο ενδιαφέρον για εσένα, άφησε το μικρό σου να συμπληρώσει το τέλος της πρότασης ή την ομοιοκαταληξία. Ρώτα ερωτήσεις, όπως ποιο ζωάκι θα εμφανιστεί μετά. Τέλος, σκέψου με ποιον τρόπο το ίδιο παραμύθι είναι καλό για το παιδί σου. Όχι μόνο το βοηθά να αναπτύξει ισχυρές γλωσσικές ικανότητες, αλλά το αίσθημα της παρηγοριάς το βοηθά να κοιμηθεί καλύτερα.