Είναι φυσιολογικό να μην έχεις όρεξη για σεξ αφού γεννήσεις;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ναι, είναι φυσιολογικό να έχετε μειωμένη σεξουαλική διάθεση όταν γεννήσετε. Αυτό μπορεί να διαρκέσει και μήνες. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ σε γυναίκες μετά τον τοκετό, το 20% είχε από λίγη έως καθόλου διάθεση για σεξ τρεις μήνες μετά τον τοκετό ενώ ένα 21% ένιωθε αποστροφή για οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Αρχικά, η σεξουαλική διάθεση μειώνεται καθώς έρχεται η υπεβολική κούραση που συνοδεύει την φροντίδα ενός νεογέννητου. Τα νεογέννητα είναι απαιτητικά και χρειάζονται την προσοχή σας συνέχεια, όπως και την φυσική σας παρουσία. Αυτό μπορεί να σας εξαντλήσει και σωματικά αλλά και ψυχικά, ενώ όταν καταφέρετε να βρείτε λίγα λεπτά για τον εαυτό σας, λογικά χρειάζεστε απόσταση από οποιαδήποτε έντονη σωματική διαδικασία, μια από τις οποίες είναι και το σεξ.
Δεύτερον, το σώμα σας επουλώνεται από το σοκ του τοκετού. Οι πολύ μεγάλες ορμονικές διαταραχές που σας συμβαίνουν σίγουρα μπορεί να σας αναστατώσουν και σας κάνουν να χάσετε για λίγο τις ισορροπίες σας. Μπορεί επίσης να φοβάστε ότι θα πονέσετε αν έρθετε σε επαφή και αποδεδειγμένα για κάποιες γυναίκες οι πρώτες επαφές μετά τον τοκετό είναι όντως ενοχλητικές. Το γεγονός επίσης ότι αναρώνετε από τη διαδικασία της γέννας ίσως δεν σας κάνει να νιώθετε τόσο ελκυστικές, κάτι που μπορεί να έχει μεγάλη επίπτωση στη σεξουαλικότητά σας.
Τρίτον, μπορεί συνειδητά ή υποσυνείδητα να φοβάστε ότι θα μείνετε έγκυες ξανά, κάτι για το οποίο δεν είστε έτοιμες ακόμα. Στην φύση, τα θηλαστικά πολύ σπάνια ζευγαρώνουν, όταν είναι απασχολημένα να φροντίζουν το μωρό τους. Έτσι συμβαίνει και στον άνθρωπο, του οποίου το σώμα επιβαρύνεται πολύ με δύο απανωτές εγκυμοσύνες.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η μείωση της λίμπιντο δεν διαρκεί για πολύ. Η υπομονή και ο χρόνος είναι ο καλύτερος φίλος για εσάς και τον σύντροφό σας να χτίσετε ξανά μια υγιή σεξουαλική ζωή!