Είναι φυσιολογικό να κάνει κακά κάθε φορά όταν τρώει;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ναι. «Μερικά μωρά κάνουν κακά μετά από κάθε τάισμα και μερικά κάθε τρεις μέρες. Όλα είναι φυσιολογικά», λέει η παιδίατρος Tanya Remer Altmann, συγγραφέας του The Wonder Years: Helping Your Baby and Young Child Successfully Negotiate the Major Developmental Milestones.

Το να κάνουν κακά μετά από κάθε τάισμα είναι πολύ κοινό στα νεογέννητα που θηλάζουν, λέει η Altmann. Όταν ένα μωρό που θηλάζει ενεργείται μετά από κάθε τάισμα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, αυτό είναι ένα καλό σημάδι, γιατί σημαίνει ότι πίνει αρκετό γάλα.


Τα μωρά που πίνουν γάλα σε σκόνη δεν κάνουν τόσο συχνά κακά, όσο τα μωρά που θηλάζουν. Όμως, ακόμα και αν κάνουν και εκείνα μετά από τα γεύματά τους, είναι φυσιολογικό.

Η συχνότητα με την οποία ενεργείται το έντερο των μωρών μας μπορεί να γίνει πιο μικρή ανάμεσα στις πρώτες 3 και 6 εβδομάδες ζωής, ωστόσο υπάρχουν και μωρά που συνεχίζουν να κάνουν κακά πέντε φορές την ημέρα μέχρι και το πρώτο έτος της ηλικίας τους, τονίζει η Altmann.

Γενικά, αν το μωρό σας κάνει την ανάγκη του σε τακτά και σταθερά χρονικά διαστήματα, το αν κάνει κάθε μέρα ή μετά από κάθε γεύμα δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Ωστόσο, αν υπάρξει ξαφνική αλλαγή στις συνήθειές του ή στην υφή των κοπράνων του, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, καθώς ίσως έχει κάποια μόλυνση.