Είναι φυσιολογικό να έχω πρωινές αναγούλες καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Δεν συμβαίνει συχνά, ωστόσο είναι φυσιολογικό για κάποιες γυναίκες. Ένας μικρός αριθμός γυναικών έχουν πρωινές ναυτίες ακόμα και στο δεύτερο, καμιά φορά και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.
Πολύ σπάνια (περίπου 1-3%), η κατάσταση αυτή είναι αρκετά σοβαρή. Η ναυτία και οι εμετοί είναι πολύ έντονοι και συχνοί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για την λεγόμενη «υπερέμεση» της εγκυμοσύνης.

Οι λόγοι για τους οποίους σε κάποιες γυναίκες συμβαίνει ενώ σε κάποιες άλλες όχι δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ωστόσο θεωρείται ότι οφείλεται σε συνδυασμό διάφορων παραγόντων.


Πρώτον, η ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη που είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης ανεβαίνει πολύ, συνήθως το πρωί, οπότε και τα συμπτώματα της ναυτίας αυξάνονται τους πρώτους μήνες που η συγκεκριμένη ορμόνη υπερπολλαπλασιάζεται στο σώμα της γυναίκας.

Δεύτερον, τα οιστρογόνα αυξάνονται επίσης με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης και μπορεί να ευθύνονται για τους ιλίγγους της γυναίκας.

Τρίτον, το ευαίσθητο στομάχι μιας γυναίκας μπορεί να αποτελέσει παράγοντα που επιβαρύνει την κατάσταση της στα πρώτα στάδια εγκυμοσύνης.

Τέλος, το στρες θεωρείται ότι επηρεάζει αρνητικά τη σωματική κατάσταση της εγκύου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί ιατρικά.

Σημαντικοί παράγοντες που επίσης επηρεάζουν την ένταση των συμπτωμάτων των εμετών είναι επίσης το ιστορικό ναυτίας της γυναίκας όταν ταξιδεύει με αυτοκίνητο, όταν χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά χάπια, ή το οικογενειακό ιστορικό στην εγκυμοσύνη. Επίσης, η παχυσαρκία, αν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη ή αν πρόκειται για δίδυμη ή τρίδυμη κύηση.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας, καθώς αν σας ταλαιπωρούν ναυτίες και εμετοί ασταμάτητα, υπάρχει κίνδυνος για αφυδάτωση. Επίσης, αυτά τα συμπτώματα θα σας εμποδίσουν από το να προσλαμβάνετε κατάλληλες τροφές και να πάρετε έναν υγιή αριθμό κιλών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.