Q&A: "3ο τρίμηνο κύησης. Επιτρέπεται η γυμναστική; Τι πρέπει να προσέχω στην διατροφή μου;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Q&A: "3ο τρίμηνο κύησης. Επιτρέπεται η γυμναστική; Τι πρέπει να προσέχω στην διατροφή μου;"

Από τον Δρ. Χάρη Χηνιάδη,
Μαιευτήρα-Χειρούργο Γυναικολόγο


Ερώτηση:
"Είμαι στο 3ο τρίμηνο της κύησης μου. Μπορώ να γυμνάζομαι μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης μου και τι χρειάζεται να προσέχω στην διατροφή μου;"

Απάντηση:

Στο τρίτο τρίμηνο, η σωστή διατροφή και η διατήρηση της καλής φυσικής σας κατάστασης έχουν διπλή αξία. Και τα δύο θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την κούραση και καθώς προχωράτε στο τέλος της εγκυμοσύνης να έχετε δυνάμεις για τον τοκετό.

Διατροφή

Ο οργανισμός σας αποθηκεύει επιπλέον ενέργεια για την ώρα του τοκετού, οπότε επιλέξτε θρεπτικές τροφές που θα σας χαρίσουν ενεργεια. Οι θερμιδικές σας ανάγκες στο τρίτο τρίμηνο είναι αυξημένες κατά 300-500 θερμίδες την ημέρα. H διατροφή σας είναι λιγότερο σημαντική για την υγεία του μωρού από ότι ήταν στην αρχή. Ένα επιπλέον υγιεινό κολατσιό μέσα στην ημέρα, θα σας προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε.

Μπορεί να χρειαστεί να τρώτε πιο συχνά τις τελευταίες εβδομάδες, αφού θα δυσκολεύεστε να φάτε μια κανονική μερίδα.

Όπως καθ' όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών της εγκυμοσύνης σας, έτσι και τώρα χρειάζεται να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, που να περιέχει επαρκεί θρεπτικά υστατικά. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι ταξινομούν τις τροφές σε πέντε κατηγορίες:

  1. σύνθετοι υδατάνθρακες: ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά,
  2. ρύζι, πατάτες.
  3. φρούτα και λαχανικά
  4. γαλακτοκομικά: γάλα, γιαούρτι, τυριά.
  5. πρωτεϊνούχες τροφές: κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, τυροκομικά, όσπρια, ξηροί καρποί.
  6. έλαια, λίπη και σάκχαρα.

Οι υδατάνθρακες, τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται από τις πιο σημαντικές κατηγορίες τροφών. Γι' αυτό πρέπει να αποτελούν τη βάση των γευμάτων σας και να συνδιάζονται με αμυλούχες και πρωτεϊνούχες τροφές.
Τα έλαια, τα λίπη και τα γλυκά περιέχουν κάποια πολύτιμα συστατικά, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Από κάθε ομάδα να επιλέγετε πολλά τρόφιμα εναλλάξ, ώστε να παρέχετε στο μωρό σας όσο το δυνατό περισσότερα συστατικά.
Πίνετε πολλά υγρά, ώστε να είναι σωστά ενυδατωμένο το σώμα σας και έτσι να έχετε περισσότερη ενέργεια. Καλές επιλογές αποτελούν επίσης το γάλα, τα αφεψήματα, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.
Το αλκοόλ απαγορεύεται.
Το κάπνισμα επίσης απαγορεύεται γιατί στερεί το οξυγόνο από το μωρό σας.

Άσκηση

Μπορείτε να γυμνάζεστε μέχρι την ημέρα του τοκετού, εκτός κι αν ο γυναικολόγος σας σας συμβουλεύσει διαφορετικά. Οριρισμένες δραστηριότητες τώρα θα είναι δύσκολες ή άβολες.

Αν κάνατε κάποιο συγκεκριμμένο σπορ τους προηγούμενους μήνες,πιθανώς να μπορείτε να το συνεχίσετε για ένα διάστημα με πολύ ήπιους ρυθμούς εφόσον αισθάνεστε καλά και ο γυναικολόγος σας το έχει επιτρέψει.

Η άσκηση θα βελτιώσει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία, θα τονώσει την κυκλοφορία του αίματος, θα βοηθήσει στη μείωση του υπερβολικού βάρους και θα μειώσει τη δυσπεψία.

Δοκιμάστε το κολύμπι,ασκήσεις ή γιόγκα για εγκύους, βάδισμα κλπ.

 Χάρης Χηνάδης, γυναικολόγος- μαιευτήρας