“Είμαι έγκυος. Τί πρέπει να προσέξω σχετικά με τα δόντια μου;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η σωστή στοματική υγεία της μητέρας στην περίοδο της εγκυμοσύνης από την παιδοδοντίατρο Νάντια Υφαντή

“Είμαι έγκυος. Τί πρέπει να προσέξω σχετικά με τα δόντια μου;"


Η εγκυμοσύνη είναι μία θαυμάσια περίοδος για κάθε γυναίκα, η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται στο παιδί που θα φέρουν στον κόσμο σε λίγο καιρό και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί και τη στοματική τους υγεία. Η υγεία, η διατροφή καθώς και οι συνήθειες της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη των δοντιών του. Φροντίζοντας η μητέρα τον εαυτό της και τα δόντια της κατά την περίοδο αυτή δημιουργεί τις κατάλληλες προυποθέσεις για υγιή δόντια στο μωρό της.

Τα νεογιλά δόντια του εμβρύου, αρχίζουν να διαμορφώνονται στην 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ο μύθος που αναφέρει ότι το μωρό κλέβει ασβέστιο από την μητέρα και γι' αυτό "χαλάνε" τα δόντια της, δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Το ασβέστιο που χρειάζεται το έμβρυο, κατευθύνεται πρώτα στη δημιουργία των δοντιών και ότι περισσεύει πηγαίνει στα οστά. Επομένως τα οστά και η διατροφή της μητέρας και όχι τα δόντια της είναι πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού. Στις εγκύους υπάρχει μία τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων. Οι τροφές αυτές περιέχουν συνήθως ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η αιτία που "χαλάει" τα δόντια και όχι στο ασβέστιο που "έκλεψε" το έμβρυο.

Η διατροφή της μητέρας παίζει τεράστιο ρόλο στην στοματική υγεία του εμβρύου και όχι μόνο. Το διαιτολόγιο της πρέπει να περιλαμβάνει σε ισορροπημένες ποσότητες κρέας, αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρέσκα φρούτα, πράσινα λαχανικά και αμυλούχες τροφές. Η κατανάλωση της καφεϊνης να γίνεται με μέτρο ενώ απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα. Τα γλυκά καλό είναι να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη ή έστω να καταναλώνονται στο τέλος των γευμάτων και όχι ανάμεσα στα γεύματα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται αυξημένη έκκριση πολλών διαφορετικών ορμονών. Η ορμονική αυτή διαταραχή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων της εγκύου. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνδυάζεται με την εγκυμοσύνη και σταματά με την ολοκλήρωσή της. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με συστηματικό βούρτσισμα και με χρήση οδοντικού νήματος. Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικός, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν συμπτώματα όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.

Είναι προτιμότερο η μητέρα να επισκεφθεί τον οδοντίατρό της πριν τον τοκετό, διότι μετά ίσως χρειαστεί να περάσουν και τρεις μήνες μέχρι να μπορέσει να κλείσει κάποιο ραντεβού. Βεβαίως, θα πρέπει να ενημερωθεί ο οδοντίατρος σχετικά με την εγκυμοσύνη, καθώς και αυτό μπορεί να αλλάξει το σχέδιο θεραπείας ή τα φάρμακα που θα χρησιμοποιήσει για την κάθε περίπτωση.

Υφαντή Νάντια

Παιδοδοντίατρος

Μπουμπουλίνας 17,

Άγιος Δημήτριος

210-9705255

www.paidodent.gr