Διαβάστε του παραμύθια!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 Βοηθάνε το παιδί στη γνώση και την κοινωνικοποίηση του. Από τη Μαρία Μαυρουδή

Διαβάστε του παραμύθια!


Έπειτα από μια κουραστική μέρα και πριν εσείς και το μικρό σας αφεθείτε στη αγκαλιά του Μορφέα, ταξιδέψτε παρέα στη χώρα των παραμυθιών. Είναι η ιερότερη στιγμή της ημέρας γιατί είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε ’σας και στο μικρό σας θησαυρό.

Είναι άραγε απαραίτητο να διαβάζουμε παραμύθια στα μικρά παιδιά;

Η απάντηση ασφαλώς είναι ναι. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά γιατί εκτός του ότι ερχόμαστε πιο κοντά  βοηθάμε σημαντικά τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Μέσα από τα παραμύθια το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με όλα τα γεγονότα που του προκαλούν άγχος(θάνατος, φτώχεια. διαζύγιο κ.τ.λ) και προσπαθεί με τη βοήθεια τους να βρει τρόπους για να τα αντιμετωπίσει.

Το παιδί δεν παραμένει παθητικός δέκτης στα παραμύθι. Αναπτύσσει τη φαντασία του πλάθοντας εικόνες, ολοκληρώνει τη συνέχεια ή δίνει στην ιστορία το τέλος που πιστεύει ότι είναι καλύτερο.

Στη  σημερινή εποχή το παραμύθι θεωρείται αντίδοτο της ψυχολογικής πίεσης που η καθημερινότητα  συνεχώς ασκεί.

Βοηθάει το παιδί να γνωρίσει την ίδια τη ζωή και να υιοθετήσει τη πιο σωστή στάση απέναντι της.

Με το παραμύθι πλουτίζει τις εμπειρίες, τις γνώσεις τις ιδέες και τη φαντασία του.

Διαμορφώνει το χαρακτήρα του μέσω της ταύτισης και της μίμησης. Κοινωνικοποιείται.

Καλλιεργείται αισθητικά και μαθαίνει να αγαπάει ό, τι καλό, ωραίο αληθινό.

Προετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο για να δεχτεί την ανάγνωση, επειδή με την αφήγηση των παραμυθιών το παιδί ακούει τη μητρική του γλώσσα σε διάφορους ρυθμούς και έτσι αναπτύσσεται γλωσσικά.

Το παραμύθι γεμίζει μικρούς και μεγάλους χαρά, αφού μέσα από τις σελίδες και τις ζωντανές εικόνες του, μπορεί ανέξοδα να μας μεταφέρει σε κόσμους μακρινούς κ παραμυθένιους  εκεί που επικρατεί μονάχα η καλοσύνη κ η ευτυχία στις καρδιές όλων.