Γιατί το παιδί μου τραυλίζει; Πώς να το βοηθήσω;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Βασικές πληροφορίες για τον τραυλισμό σε παιδιά 2-5 ετών. Από την Ιουλία Ανωμερίτου

Γιατί το παιδί μου τραυλίζει; Πώς να το βοηθήσω;


Τραυλισμός είναι η διαταραχή του προφορικού λόγου που αφορά στο ρυθμό, στη μελωδία και στην ταχύτητα της ομιλίας, η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από ασυνήθιστες, ασυντόνιστες κινήσεις του προσώπου και του σώματος. Με απλά λόγια, ο τραυλισμός (κεκεδισμός) μπορεί να περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενους ήχους (κ-κ-κ-καρέκλα), παρατεταμένους ήχους (σσσσχολείο), παύσεις μεταξύ συλλαβών ή λέξεων, παρεμβαλλόμενες συλλαβές (εεεεεεεε), τικ των χεριών ή μορφασμούς του προσώπου. Ο τραυλισμός στα παιδιά εμφανίζεται στην ηλικία των 2 με 5, συχνότερα στα αγόρια (4 προς 1). Παρόλο που τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά, γνωρίζουμε ότι τα παιδιά γονέων που τραυλίζουν είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν με τη σειρά τους τραυλισμό.

Ιδιαίτερα στα παιδιά, ο τραυλισμός δεν διαταράσσει μόνο το λόγο, αλλά και την επικοινωνία. Είναι πιθανό η αυτοπεποίθηση του παιδιού που τραυλίζει να υποστεί πλήγμα, να επηρεάσει τις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά και να δυσκολέψει τη διαδικασία της εκπαίδευσής του. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε ότι το παιδί σας τραυλίζει συχνά, καλό θα είναι να ζητήσετε τη γνώμη ειδικού παιδιάτρου – αναπτυξιολόγου, που θα εκτιμήσει όλες τις πτυχές της ανάπτυξης του και θα καθορίσει την πορεία αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

Μερικές απλές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας

 

            Μην πιέζετε το παιδί να μιλήσει κάνοντάς του πολλές ερωτήσεις. Αφήστε το να σας οδηγήσει στο παιχνίδι χωρίς να του μιλάτε πολύ. Επιβραβεύστε τη σωστή επικοινωνία και κοινωνικότητα, λέγοντας «τι ωραία που το είπες αυτό», αλλά όχι πολύ συχνά (2-3 φορές την ημέρα). Μην χρησιμοποιείτε δύσκολες λέξεις και εκφράσεις, μιλήστε αργά και καθαρά και οπλιστείτε με υπομονή, ώστε να μην το πιέζετε να ολοκληρώσει τη φράση του και να μην το διακόπτετε. Μην το πιέσετε ποτέ να διαβάζει μπροστά σε άλλους, αξιοποιήστε όμως τα τραγούδια που βοηθούν το παιδί να μην τραυλίζει.

Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε χρόνο για να ασχοληθείτε με το παιδί όταν είναι μόνο του, ώστε να μην αποσπάται από το θόρυβο και την ανταγωνιστικότητα των άλλων παιδιών. Σημαντικές είναι και οι δραστηριότητες που δεν απαιτούν πολλή ομιλία, όπως τα σπορ, που το βοηθούν να χαλαρώσει.

Τέλος, κάντε το παιδί σας να καταλάβει ότι αναγνωρίζετε το πρόβλημά του, λέγοντας του «το ξέρω ότι είναι δύσκολο μερικές φορές, εννοείς ότι…;» ή «θες να το πούμε μαζί;». Εξηγείστε του ότι είναι προσωρινό και μην το πιέζετε να έχει συνεχή βλεμματική επαφή μαζί σας, όταν νιώθει άβολα.

 

Πηγή: www.paidimag.gr