Διαζύγιο: Γιατί το παιδί αρνείται να συναντήσει τον άλλο γονέα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Διαζύγιο: Γιατί το παιδί αρνείται να συναντήσει τον άλλο γονέαΤο τελευταίο διάστημα το παιδί σας αρνείται να συναντήσει τον πατέρα του. Τι κι αν προσπαθεί να το δελεάσει με παιχνίδια, το παιδί βάζει τα κλάματα και δεν ξεκολλάει από πάνω σας! Αναρωτιέστε για ποιο λόγο συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Σε περίπτωση άρνησης του παιδιού να συναντήσει τον άλλο γονιό, κινηθείτε προσεκτικά και μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα για τον "ένοχο".


Συζητήστε με τρυφερότητα και ηρεμία με το παιδί ώστε να εκμαιεύσετε το λόγο για τον οποίο αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Έχετε όμως υπ’όψιν σας ότι τα παιδιά μπορεί να κρύβουν πεισματικά τους πραγματικούς λόγους επειδή π.χ.φοβούνται τον άλλο γονέα ή εσάς.

Συνήθως αντιδρούν με άρνηση όταν δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν μια δυσάρεστη κατάσταση ή μια αλλαγή στο περιβάλλον του άλλου γονιού- όταν, π.χ., ο γονιός τους διαβάλλει συστηματικά τον άλλο, όταν συγκατοικεί με νέο/α σύντροφο, όταν αποκτά παιδί από δεύτερο γάμο, όταν επιβάλλει νέους, αυστηρούς κανόνες στο σπίτι του, όταν αρχίζει να τα παραμελεί κ.λπ. Συχνά η άρνηση του παιδιού αποτελεί ένδειξη της αποξένωσής του από το γονιό του.

Μη διστάσετε να πάρετε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τον άλλο γονιό, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, αναζητήστε βοήθεια από ειδικό.

Ανεξαρτήτως της επιθυμίας σας ή των τυχόν αρνητικών συναισθημάτων σας προς τον πρώην σύντροφό σας, πρέπει να υποδείξετε στο παιδί τι οφείλει να κάνει, δηλαδή να επικοινωνήσει με τον άλλο γονιό. Το παιδί έχει ανάγκη από σημεία αναφοράς και ξεκάθαρους κανόνες.

Να του υπενθυμίσετε με σαφήνεια ότι η επικοινωνία με τον άλλο γονιό είναι κάτι δεδομένο και μη διαπραγματεύσιμο. Αν δείξετε δισταγμό ή επιτρέψετε στο ίδιο να πάρει την απόφαση, ενδεχομένως δε θα είναι για μια μόνο φορά και επιπλέον θα του περάσετε το μήνυμα ότι μπορεί να μην κάνει πράγματα που δεν το ευχαριστούν. Επίσης, λάβετε υπ’ όψιν σας ότι το παιδί, αν δε συναντήσει τον άλλο γονιό, θα αισθανθεί προσωρινά ανακούφιση, κατά βάθος όμως θα νιώσει ενοχές, επειδή δεν έκανε αυτό που έπρεπε.

Τέλος, υπάρχουν και οι ειδικές και ευτυχώς σπάνιες περιπτώσεις όπου η πεισματική άρνηση του παιδιού να έχει οποιαδήποτε επαφή με τον ένα γονιό του ίσως κρύβει κάτι σοβαρό, όπως να έχει δεχθεί ανάρμοστη συμπεριφορά (π.χ,ξυλοδαρμό, εκφοβισμό ή σεξουαλική παρενόχληση) από τον γονιό ή τον/τη σύντροφό του. Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας τις καταγγελίες του παιδιού σας και να ζητήσετε αμέσως βοήθεια. Μέχρι να δρομολογήσετε τις αντιδράσεις σας ή να βεβαιωθείτε, σεβαστείτε απόλυτα την επιθυμία του παιδιού και μην το εκθέσετε σε επαφές με τον άλλο γονιό.