Γιατί τα παιδιά χρειάζονται τόσα πολλά εμβόλια;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα εμβόλια είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ή να αμελούμε ή να φοβόμαστε και ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τους λόγους!

Επειδή κάθε παιδί έχει δικαίωμα για ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή του οφείλουμε σαν χώρα να ευαισθητοποιούμε τους γονείς για τη σημασία των προγραμμάτων εμβολιασμού.


Πολλοί γονείς αναρωτιούνται:

α) είναι τελικά όλα αυτά τα “τσιμπήματα” απαραίτητα;
β) πρέπει να εμβολιαστεί ένα παιδί για μια ασθένεια που δεν υπάρχει πια;
γ) γιατί όλο και πιο νέα εμβόλια προστίθενται στα προγράμματα υποχρεωτικών εμβολίων;

Οι νέοι γονείς έχουν απόλυτα δίκιο αλλά και η απάντηση είναι μία: τα εμβόλια γίνονται διότι αν σταματήσουν θα επανεμφανιστούν σοβαρές επιδημίες ασθενειών που κοστίζουν ζωές παιδιών ή αφήνουν νευρομυϊκά προβλήματα όπως παράλυση, πνευματική καθυστέρηση κ.λπ. Κατά συνέπεια μία μικρή, αιρετική μερίδα ανθρώπων που αποκαλούνται “αντιεμβολιαστικό λόμπι” εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός εμβολιάζεται και συμπεριφέρονται ανεύθυνα για την προστασία της υγείας του παιδιού τους αλλά και για όλους τους άλλους που φροντίζουν να είναι συνεπείς στο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Γιατί τα εμβόλια ξεκινούν από τόσο μικρή ηλικία;

Ένας λόγος είναι για να “οχυρωθεί” από την αρχή το παιδί ενάντια σε ασθένειες που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή του. Ο άλλος λόγος είναι ότι στη βρεφική ηλικία οι ασθένειες αυτές μπορεί να έχουν χειρότερες επιπλοκές εξαιτίας του ανώριμου ακόμα ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού.

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται τόσα πολλά εμβόλια;

Υπάρχουν τουλάχιστον 12 σοβαρές ασθένειες τις οποίες προλαμβάνουν τα εμβόλια. Απαιτείται τουλάχιστον μία δόση για καθένα από αυτά ενώ για κάποια απαιτείται και επανάληψη. Παρόλα αυτά έχουν αναπτυχθεί συζευγμένα εμβόλια, δηλαδή για την πρόληψη 2 ή 3 ή και παραπάνω διαφορετικών ασθενειών ή εμβόλια πολυδύναμα, δηλαδή αυτά που αντιμετωπίζουν διαφορετικά στελέχη του μικροβίου ενώ στο μέλλον αναμένεται να αναπτυχθούν κι άλλα συζευγμένα με σκοπό να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα με τα λιγότερα “τσιμπήματα”.

Ποιες είναι αυτές οι ασθένειες που προλαμβάνουν τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας;

Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως: διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, πολιομυελίτιδα, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV (καρκίνος των γεννητικών οργάνων) και γρίπη.

Πριν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού παιδικού εμβολιασμού, τα μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούσαν την κύρια αιτία θανάτου κατά την παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μία από αυτές τις ασθένειες, παρόλο που δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο στο παρελθόν (χάρη φυσικά στον εμβολιασμό) μπορεί αν αναπτύξει επιπλοκές να απειλήσει τη ζωή του παιδιού. Αν και αυτό δεν συμβαίνει, πάντα υπάρχει αυτή η στατιστική πιθανότητα και στόχος μας είναι να εξαιρούμε από τη ζωή ενός παιδιού κάθε πιθανότητα κινδύνου.

Τι πιθανότητες έχει ένα παιδί να κολλήσει τις ασθένειες που προλαμβάνουν τα εμβόλια αν δεν εμβολιαστεί;

Αν και μερικές από αυτές τις ασθένειες έχουν εκλείψει και άλλες δεν απαντώνται συχνά, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ιδιαίτερα λόγω της ανομοιογένειας του πληθυσμού και των μετακινήσεων ομάδων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ακόμα όμως κι αν είναι μικρή η πιθανότητα, το παιδί πρέπει να είναι “οχυρωμένο”.

Αν καθυστερήσει μία δόση του εμβολίου που έχει ήδη κάνει το παιδί, πειράζει;

Αν και οι δόσεις που έχει κάνει το παιδί το προστατεύουν είναι σημαντικό να ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός ώστε να εξασφαλιστεί το μέγιστο της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει ένας γονιός τα εμβόλια του παιδιού του και να μην είναι συνεπής. Τα εμβόλια καλύπτονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δωρεάν, και ακόμη κι αν κάποιος είναι ανασφάλιστος υπάρχουν μονάδες για ευπαθείς ομάδες που αναλαμβάνουν τον εμβολιασμό των παιδιών.