"Γιατί μαμά";;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πως πρέπει να απαντάτε στα γιατί των παιδιών σας

"Γιατί μαμά";;


Λες στο παιδί σου ότι είναι η ώρα για ύπνο και αυτό που συνήθως εισπράττεις ως απάντηση είναι :  «Γιατί;;». Όλοι οι γονείς το έχουμε ακούσει. Το πιο αστείο είναι ότι το παιδί σου δεν ψάχνει στα αλήθεια για μια απάντηση συγκεκριμένη εκείνην τη στιγμή.

«Λοιπόν αγάπη μου το σώμα σου χρειάζεται ξεκούραση για να μεγαλώσεις».Μπορεί αυτή να είναι η δική σου απάντηση αλλά πιστέψτε μας το παιδί σας δεν περιμένει αυτό να ακούσει από εσάς

Συνήθως το “γιατί”  αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια του παιδιού γι αυτό που λέτε και για αυτό που συμβαίνει.

Συνώνυμο του «γιατί» σε αυτήν την περίπτωση είναι το «λάθος απάντηση».

Αυτό που συνήθως ελπίζει να ακούσει είναι “οκ δεν πειράζει, δεν είναι στα αλήθεια ανάγκη να πας για ύπνο”.

Κάποιες φορές το “γιατί” είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν τα παιδιά προκειμένου να κερδίσουν χρόνο ώστε να καταλάβουν τι ακριβώς τους έχει ζητηθεί.

Επίσης το “γιατί” μπορεί να είναι απλά μια ερώτηση για να τραβήξει την προσοχή σας. Πολλές φορές τα παιδιά επαναλαμβάνουν το γιατί σε κάθε απάντηση σας . Κάτι τέτοιο συνήθως συναντάται στα παιδιά από τα 2 έως τα 5 έτη, σε ηλικίες δηλαδή που το παιδί είναι γενικά περίεργο και περιμένει από εσάς να γνωρίζετε τα πάντα

Στην αρχή είναι κάπως χαριτωμένο να βλέπεις το παιδάκι σου να θέλει να μαθαίνει πράγματα και να κάνει ερωτήσεις. Αργότερα συνειδητοποιείς ότι έχει ανακαλύψει το κλειδί για να σου τραβάει την προσοχή. Και αυτό το “γιατί μαμά” μπορεί και να σε τρελλάνει.

Και τότε είναι η στιγμή που η απάντηση σου μπορεί να φτάσει και στα όρια της γελoιότητας.

Το "γιατί" κάποιες φορές χρησιμοποιείται από τα παιδιά και ως μορφή διαμαρτυρίας και σε αυτήν την περίπτωση δεν απαιτείται καμια απάντηση από εσάς.

Συχνά οι γονείς τσιμπάνε στα "γιατί" των παιδιών τους. Πολλές φορές αναρωτιούνται αν είναι αληθινό το “γιατί” του παιδιού τους και αν χρειάζεται αν μπουν στη διαδικασία των εξηγήσεων.

Είναι λάθος σκέψη να πιστεύεις ότι το να προσπαθήσεις να δώσεις επιχειρήματα σε μικρό παιδί μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Μια στο τόσο μπορεί και να έχει αποτέλεσμα αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Όλοι με κάποιον τρόπο πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας είναι χαρισματικά.Ανεξάρτητα ωστόσο από το αν το παιδί σας είναι χαρισματικό ή όχι  το να βρεις  λογική στα γιατί  του  συνήθως δεν λειτουργεί. Και ακόμη και αν το παιδί σου καταλαβαίνει τα λογικά σου επιχειρήματα,  στον δικό του κόσμο αυτό που υπερισχύει είναι να γίνει το δικό του.

Δεν τον ενδιαφέρει στα αλήθεια ο λόγος. Απλά θέλει αυτό που θέλει. Τελεία!

Πολλοί συχνά οι γονείς υπερπροσπαθούν να κάνουν τα παιδιά τους να δουν τα πράγματα με τα δικά τους μάτια. Πιστεύουν ότι μπορούν να πείσουν το παιδί τους ότι έχουν δίκιο ώστε να εγκαταλείψει αυτό που ζητάει.

Η πιστεύουν ότι αν δώσουν πολλά επιχειρήματα θα πείσουν έστω και με ένα.

Αν του πεις για παράδειγμα “Αν φας ένα μπισκότο τώρα θα χάσεις την όρεξη σου για το βραδυνο” η μόνη απάντηση που θα πάρεις από το παιδί είναι “όχι δεν θα την χάσω".

Να μερικά tips για να διαχειριστείτε το Γιατί

1. Όταν το τρίχρονο παιδάκι σας ρωτάει επαναλαμβανόμενα “ γιατί” μπορείτε απλά να μην απαντήσετε. “ Έχω ήδη απαντήσει στις ερωτήσεις σου και δεν υπάρχουν άλλες απαντήσεις προς το παρών”. Αυτή η φράση θα έχει αποτέλεσμα ως τελική απάντηση σας. Και αγνοώντας τα επόμενα 100 “γιατί” να είστε σίγουροι ότι θα σταματήσει.

2. Η απάντηση σας στο “γιατί¨θα πρέπει να είναι ήρεμη και γεμάτη αυτοπεποίθηση.”Είναι ώρα για ύπνο τώρα. Δεν έχουμε βάλει κάποιο στοίχημα για το ποιος θα κερίσει”.

3. Μείνετε στον στόχο. Μην κάνετε κανένα σχόλιο στο τι θέλει  και στο τι επιδιώκει.

4. Μπορείτε να αγνοήσετε αυτά που λέει ως δικαιολογίες με την εξής απάντηση: “Ξέρω ότι δεν θέλεις να πας στο κρεββάτι σου αλλά είναι ώρα για ύπνο”.

5. Ακόμη και αν σας αποκαλέσει κακιά μαμά, ακόμη κι αν πει ότι σας μισεί, ακόμη κι αν απειλήσει ότι θέλει να ζήσει με άλλους γονείς εσείς απλά πείτε: "Ανεξάρτητα από το πως νιώθεις για μένα είναι η ώρα του ύπνου”.

6. Περιορίστε τον θυμό σας. Μείνετε ψύχραιμη και ήρεμη και θυμηθείτε ότι το πιτσιρικάκι σας θέλει να σας επιβληθεί με κάθε τρόπο , φέρνοντας σας ακόμη και στα όρια σας.

7. Ανεξάρτητα από το αν έχετε εξαντληθεί με το να ακούτε τα παράπονα, την γκρίνια και τα κλάμματά του μην εγκαταλείψετε τις αρχές σας με τη σκέψη ότι έτσι θα είναι πιο εύκολο. Γιατί την επόμενη φορά θα είναι χειρότερο.