Ατοπική δερματίτιδα και έκζεμα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο παιδίατρος Κώστας Κομματάς μας ενημερώνει για παθήσεις του δέρματος σε μωρά και παιδιά.

Ατοπική δερματίτιδα και έκζεμα


Η ατοπική δερματίτιδα, εμφανίζεται πιο συχνά στα βρέφη και στα μικρά παιδιά. Οι δερματικές βλάβες, μπορεί να είναι μεμονωμένες ή να απλωθούν σε μεγάλη επιφάνεια. Επειδή υπάρχει πολύ συχνά κνησμός (φαγούρα), πολύ συχνά τα παιδιά μολύνουν τις αρχικές βλάβες με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται και επιπλέον λοιμώξεις του δέρματος.

Η ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.
Α) βρεφικό έκζεμα: Παρουσιάζεται σε βρέφη λίγων μηνών έως δύο χρονών. Οι δερματικές βλάβες είναι κυρίως στο πρόσωπο, μέσα στα μαλλιά, στον αυχένα του παιδιού και στις εξωτερικές επιφάνειες άνω-κάτω άκρων.
Β) παιδικό έκζεμα: εμφανίζεται λίγο αργότερα, μετά τα 2 χρόνια, και αρκετές φορές είναι συνέχεια-εξέλιξη του βρεφικού εκζέματος. Οι δερματικές βλάβες δεν είναι τόσο απλωμένες και εντοπίζονται πολύ συχνά στις εσωτερικές επιφάνειες των αγκώνων και των γονάτων, στους καρπούς, στον αυχένα και στους αστραγάλους των παιδιών. Σ’ αυτή τη μορφή, κυρίως υπάρχει σκλήρυνση του δέρματος (λειχηνοποίηση).

Η πρόγνωση της ατοπικής δερματίτιδας, εξαρτάται από την αρχική σοβαρότητα εμφάνισης της και από την ηλικία έναρξης. Το 30% των παιδιών που παρουσιάζουν το βρεφικό έκζεμα , θα παρουσιάσει και το παιδικό και ένα ποσοστό από αυτά θα παραμείνει σαν έκζεμα του ενήλικα. Παιδιά που έχουν ατοπική δερματίτιδα, μπορεί να εκδηλώσουν με την πάροδο των ετών, αλλεργική ρινίτιδα ή και άσθμα.

Θεραπεία. Καταρχήν πρέπει να απομακρύνουμε όλες τις ερεθιστικές ουσίες, όπως είναι τα αρωματικά σαπούνια, τα μάλλινα ρούχα. Επειδή το βασικότερο χαρακτηριστικό της ατοπικής δερματίτιδας είναι η ξηρότητα του δέρματος, είναι απαραίτητη καθημερινή χρήση ειδικών μαλακτικών- ενυδατικών αλοιφών. Στις περιπτώσεις που λόγω κνησμού, υπάρχει και μόλυνση των βλαβών, απαραιτήτως χρησιμοποιούνται και αντιβιοτικές αλοιφές σαν τοπική θεραπεία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, συνυπάρχει κνησμός (φαγούρα), ένα αίσθημα εξαιρετικά βασανιστικό για το παιδί και επικίνδυνο για μικροβιακές επιμολύνσεις. Για την αντιμετώπιση του κνησμού, χρησιμοποιούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιισταμινικά φάρμακα και συχνά περιποιούμαστε το δέρμα του παιδιού, κάνοντας το μπάνια με "αμυλούχες" ουσίες.

Τέλος, όταν πρόκειται για μεμονωμένες, ιδιαίτερα ερυθρές βλάβες , η χρήση κορτιζονούχων αλοιφών για μερικές μέρες είναι απαραίτητη.

Δρ. Κώστας Κομματάς

Παιδίατρος, Θεσσαλονίκη

Τηλ Ιατρείου: +30 2310 725520

Email: kostaskomm@gmail.com (www.opediatrosmou.gr)