Απίστευτο! Θεμιτή η απόλυση εγκύων στη RAI

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο δημοσιογραφικός σύνδεσμος Εrrori di Stampa κατήγγειλε, στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι «οι συμβάσεις εργασίας βάσει των οποίων η δημόσια ραδιοφωνία και
τηλεόραση Rai απασχολεί τους συνεργαζόμενους έκτακτους δημοσιογράφους περιέχουν έναν όρο σύμφωνα με τον οποίο αν κάποια εργαζόμενη μείνει έγκυος ή αν ένας δημοσιογράφος αρρωστήσει και η κατάσταση αυτή επηρεάσει αρνητικά την επίδοσή του, τότε η συνεργασία μπορεί να λυθεί», χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για τον εργοδότη.

Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος ζήτησε από την γενική διευθύντρια της Rai, Λορέντσα Λέι, να καταργηθεί αμέσως από τον κανονισμό και τις συμβάσεις εργασίας ο εν λόγω όρος, από τον οποίο επηρεάζεται η όλη συνεργασία.


Αρχικά, η ιταλική τηλεόραση, μέσω της νομικής της υπηρεσίας, απάντησε ότι «ουδέποτε, στην ιστορία της, έχει απολύσει έστω και μια δημοσιογράφο λόγω κυοφορίας.  Σεβάστηκε πάντα με ιδιαίτερη προσοχή τους νόμους που ρυθμίζουν το όλο θέμα».

Ο ιστότοπος της εφημερίδας La Reppublica, φιλοξενεί συνέντευξη δημοσιογράφου -χωρίς να δημοσιοποιεί το όνομά της- η οποία δηλώνει ότι «μετά από δώδεκα χρόνια συνεργασίας με την δημόσια ραδιοφωνία έμεινε έγκυος. Από τότε όμως που σταμάτησε να πηγαίνει να εργάζεται, κατά τον όγδοο μήνα του τοκετού, δεν ξανακλήθηκε, ποτέ, πια, να δουλέψει».

Πριν από λίγο η γενική διευθύντρια της Rai Λορέντσα Λέι με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι «η διατύπωση των συμβολαίων αυτών, που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι συνεργάζονται με την Rai, πρόκειται να αλλάξει ώστε να μην θίγεται η ευαισθησία κανενός, αλλά και με σεβασμό παράλληλα στην ισχύουσα νομοθεσία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ