Αλήθειες και μύθοι για την περιποίηση των δοντιών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αλήθειες και μύθοι για την περιποίηση των δοντιών

Τα πρώτα δόντια του παιδιού (νεογιλά), εμφανίζονται σε ηλικία 6-10 μηνών και η πλήρης εμφάνισή τους ολοκληρώνεται στον τρίτο χρόνο της ζωής. Όταν το παιδί πλησιάζει τον έκτο χρόνο της ζωής του, αρχίζει η σταδιακή αντικατάστασή τους από τα μόνιμα δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 11-12 ετών.


Τα πρώτα δόντια του παιδιού βοηθούν στην ομιλία, τη μάσηση, την πέψη και τη διαμόρφωση του προσώπου, καθώς προετοιμάζουν τη στοματική κοιλότητα ώστε να βγουν τα μόνιμα δόντια. Προβλήματα στα νεογιλά δόντια, όπως τερηδόνα ή τραυματισμός, επηρεάζουν άμεσα την υγεία των μόνιμων δοντιών.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της τερηδόνας στα νεογιλά δόντια είναι το τάϊσμα με μπιμπερό ή ο θηλασμός, ενώ το μωρό κοιμάται. Κατά τη διάρκεια του ύπνου η ποσότητα του σάλιου μειώνεται, με αποτέλεσμα το γάλα που παραμένει στα δόντια να κολλάει πάνω σε αυτά και με τη βοήθεια των οξέων του στόματος να προκαλείται τερηδόνα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν το παιδί πίνει το βράδυ με μπιμπερό χυμό ή καταναλώνει τροφές με ζάχαρη.

Η προσπάθεια στοματικής υγιεινής ξεκινά με την εμφάνιση των πρώτων δοντιών στο στόμα. Με μία βρεγμένη καθαρή γάζα προσπαθούμε να καθαρίσουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Λίγο αργότερα, μετά το δεύτερο χρόνο, όταν έχουν εμφανιστεί στο στόμα σχεδόν όλα τα δόντια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στοματική υγιεινή μια πολύ μικρή οδοντόβουρτσα, με πολύ μικρή ποσότητα οδοντόκτεμας (μεγέθους φακής).

Μέχρι την ηλικία των 7 ετών όπου το παιδί έχει αποκτήσει επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών τα δόντια βουρτσίζονται απο τους γονείς, ενώ μετά τα 7 μπορεί το παιδί να αρχίσει μόνο του τη στοματική υγιεινή,   χρησιμοποιώντας την κατάλληλη για την ηλικία του οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα σε μέγεθος μπιζελιού.

Ο σωστότερος χρόνος για να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο είναι με την ανατολή των πρώτων δοντιών και όχι αργότερα απο τα πρώτα του γενέθλια. Τότε θα οργανωθεί και θα προταθεί ένα ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα για το παιδί. Θα εξετασθεί η σύγκλειση των γνάθων και θα δοθούν σημαντικές πληροφορίες στους γονείς για διάφορα θέματα όπως:
• Τη διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών δοντιών
• Τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα δόντια λόγω πιπίλας ή μπιμπερό (με ζαχαρούχα ροφήματα), κακής διατροφής, χρήσης φαρμάκων

• Τις στοματικές συνήθειες, όπως θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, πως και πότε πρέπει να διακόπτονται

• Τα μέτρα πρόληψης της τερηδόνας και της ουλίτιδας
• Τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών
• Τη συμβολή της υγιεινής διατροφής στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών.

Υφαντή Νάντια

Παιδοδοντίατρος

Μπουμπουλίνας 17,

Άγιος Δημήτριος

210-9705255

www.paidodent.gr