"Έστειλα την κόρη μου μια βδομάδα στους γονείς μου και γύρισε 2 κιλά πιο βαριά"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η γιαγιά και ο παππούς παχαίνουν τα παιδιά

Η φίλη μου η Κατερίνα προχθές μου παραπονέθηκε πως έστειλε την κόρη της για μια εβδομάδα στους γονείς της που ζουν σε χωριό της Κατερίνης και η 3 χρονών Στελίνα επέστρεψε στο σπίτι δύο κιλά πιο βαριά! Ωστόσο το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω και ‘γω με την μητέρα μου η οποία έχει αναλάβει να προσέχει την οχτώ μηνών κόρη μου όταν λείπω στη δουλειά. Η μικρή ήδη ζυγίζει 10 κιλά! Η παιδίατρος κατά την τελευταία μας επίσκεψη στο ιατρείο για προγραμματισμένο εμβόλιο, μου συνέστησε την προσοχή με τα κιλά του μωρού και μου πρότεινε να ελαττώσω τις απογευματινές κρέμες που έχουν πολλές θερμίδες. Μου πρότεινε το απογευματινό της να είναι μια μικρότερη μερίδα μεσημεριανού φαγητού ή ένα γιαούρτι. Το πρόβλημα όμως με τις γιαγιάδες που παχαίνουν τα παιδιά δεν το ‘χω μόνο εγώ και η φίλη μου η Κατερίνα, αλλά οι περισσότερες μαμάδες που αφήνουν καθημερινά για κάποιες ώρες στους γονείς ή στα πεθερικά τους τα παιδιά.


Μάλιστα σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα του University College του Λονδίνου όσα παιδιά περνάνε κατά τακτά χρονικά διαστήματα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα.

Η ανάλυση 12.000 τρίχρονων παιδιών έδειξε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι αυξημένος κατά 34% αν η γιαγιά και ο παππούς φροντίζουν το παιδί όλη μέρα,  ενώ ο κίνδυνος αυξημένου βάρους είναι κατά 15% αυξημένος αν ο παππούς και η γιαγιά φροντίζουν το παιδί μόνο για λίγες ώρες την μέρα. Αντίθετα, τα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό ή τα προσέχει baby sitter, δεν έχουν κίνδυνο να βάλουν παραπανίσια κιλά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί μέχρι τώρα στην επίπτωση που έχει ο τρόπος φροντίδας των παιδιών για το βάρος τους, παρόλο που αυτός επηρεάζει τόσο τη διατροφή όσο και την φυσική άσκηση. Σύμφωνα με την έρευνα, η πιθανότητα παχυσαρκίας αυξάνει στις οικογένειες ανώτερου κοινωνικού-οικονομικού επιπέδου.

     Αναστασία Αργυριάδου