Έμβρυα μικρόσωμα: Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μελέτη του πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ αναφέρει ότι οι έγκυες που κυοφορούν έμβρυα λιγότερο ανεπτυγμένα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης κινδυνεύουν περισσότερο με αποβολή σε σχέση με εγκύους που τα έμβρυά τους έχουν μεγαλύτερο μήκος

Σύμφωνα με την βρετανική έρευνα  το 78% των αποβολών έως την 12η εβδομάδα της κύησης αφορούν έμβρυα που, από άποψη μήκους , ανήκουν στο 5% των πιο μικρόσωμων μεταξύ του συνόλου.


Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 500 εμβρύων, που είχαν συλληφθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, γεγονός που επέτρεπε να είναι γνωστή η ακριβής ηλικία τους. Μέσω υπερήχων, οι ερευνητές μετρούσαν το μήκος των εμβρύων και έτσι ήταν σε θέση να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο βαθμός σωματικής ανάπτυξης ενός εμβρύου έως το πρώτο τρίμηνο, αποτελεί προγνωστικό δείκτη κινδύνου για την πιθανότητα αποβολής στη συνέχεια.

Το 98% των εγκύων που δεν απέβαλαν, είχαν έμβρυο με φυσιολογική σωματική διάπλαση, ενώ το 78% των αποβολών αφορούσαν έμβρυα με ελλιπή ανάπτυξη. Όμως, στην περίπτωση των διδύμων εμβρύων, μόνο το 28,6% των κυήσεων που κατέληξαν σε αποβολή, αφορούσαν έμβρυα με καθυστερημένη ανάπτυξη.

Οι λόγοι που ένα έμβρυο παραμένει αφύσικα μικρόσωμο κατά τα πρώτα στάδια της κύησης ποικίλουν. Οι αιτίες μπορεί να σχετίζονται με κάποια ανωμαλία στο ίδιο το έμβρυο στον πλακούντα ή στο εσωτερικό της μήτρας.

Να τονιστεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των εμβρύων στη μήτρα είτε είναι μόνα τους, είτε είναι δίδυμα, είναι γενικά ο ίδιος.