Έγινες μαμά σχετικά μεγάλη; Τα παιδιά σου θα έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Έγινες μαμά σχετικά μεγάλη; Τα παιδιά σου θα έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο

Το να είσαι έφηβη μητέρα έχει γίνει πια μόδα, σε πολλές χώρες. (Έχει γίνει μέχρι και reality show με πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης!)  Ωστόσο, μία έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά όσων έγιναν μητέρες σε νεαρή- εφηβική ηλικία, τείνουν να έχουν χαμηλούς βαθμούς στο σχολείο.


Η μελέτη, η οποία  πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Michigan, κατέληξε στο συμπέρασμα πως αν έγινες μαμά σχετικά μεγάλη, τα παιδιά σου θα έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο! Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες ηλικίας 19 ετών και άνω, τείνουν να αποδίδουν καλύτερα στα σχολικά τεστ, από το νηπιαγωγείο ακόμη, από τα παιδιά που γεννήθηκαν από νεότερες μητέρες.

Τα δεδομένα αυτά, προήλθαν από μακροχρόνια μελέτη των ερευνητών, από τη πρώιμη παιδική ηλικία των παιδιών στο νηπιαγωγείο Cohort, ακολουθώντας τα ως φοιτητές στις ΗΠΑ, από το 1998 έως το 2007. Η έρευνα παρακολούθησε τις επιδόσεις των μαθητών στα μαθηματικά και την ανάγνωση, σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης. Οι μαθητές που συγκέντρωσαν τα υψηλότερα σκορ στα τεστ ήταν τα παιδιά που είχαν μεγαλύτερες σε ηλικία μητέρες.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι αν μια νεαρή μητέρα συνέχιζε την εκπαίδευσή της, αφού έκανε παιδιά, τα παιδιά της θα είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ, από ό, τι αν η μητέρα είχε σταματήσει τις σπουδές της μετά τον τοκετό.

Ακόμη, αν μια γυναίκα έκανε ένα παιδί ως έφηβη, στη συνέχεια περίμενε έως ότου να μεγαλώσει λίγο, για να κάνει ένα δεύτερο ή περισσότερα παιδιά. Τα μικρότερα αδέλφια έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες στις εξετάσεις, από τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με τη μελέτη. Επίσης, τα παιδιά των νέων μητέρων, δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες να συνεχίσουν, στα υψηλότερα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Ωστόσο, πέρα από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σχολική επίδοση των παιδιών, και οι νεότερες μητέρες συνήθως μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οι έφηβες μητέρες συχνά προέρχονται από φτωχές οικογένειές και έχουν λιγότερη υποστήριξη από τα σχολεία, τις οικογένειες και τη κοινωνία, γενικότερα.