Τα 7 κρυφά ταλέντα του παιδιού σας και πώς να τα εντοπίσετε!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα 7 κρυφά ταλέντα του παιδιού σας και πώς να τα εντοπίσετε!

Δε χρειάζεται να έχετε φέρει στον κόσμο τον επόμενο Mozart ή Einstein για να πείτε το παιδί σας ταλαντούχο. Όλοι μας έχουμε ταλέντα και δεξιότητες και πολλές φορές αφήνουμε τα χρόνια να περάσουν μέχρι να τα ανακαλύψουμε. Αν τα γνωρίζαμε νωρίτερα ίσως να κάναμε πιο «σοφή» επιλογή των σπουδών μας ή του επαγγέλματός μας. Παρατηρώντας λοιπόν το παιδί σας την ώρα που παίζει, επικοινωνεί, διαβάζει ή κάνει μια δραστηριότητα μπορεί να εντοπίσετε ένα ή περισσότερα στοιχεία συμπεριφοράς.


  1. Του αρέσει να ταξινομεί αντικείμενα ή προσέχει λεπτομέρειες

Μπορεί να χωρίζει τα παιχνίδια του με βάση το χρώμα ή το μέγεθος. Όταν διαβάζει προσέχει πολύ τα γράμματά του να είναι σωστά και ίσως να καθυστερεί λίγο να ολοκληρώσει αυτό που γράφει επειδή θέλει να είναι καθαρό και ευανάγνωστο. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι έχει αναλυτικές και οργανωτικές ικανότητες και προσέχει τις λεπτομέρειες. Πεδία που του ταιριάζουν είναι εκείνα που χρειάζονται αριθμητικές ικανότητες και  ταξινόμηση δεδομένων όπως μαθηματικά, στατιστική, λογιστική και άλλα.

  1. Του αρέσει να μιλάει πολύ

Αν μιλάει αρκετά και διαθέτει αναπτυγμένο λεξιλόγιο τότε έχει προφορικές και γραπτές ικανότητες. Μπορεί να του αρέσει να γράφει ιστορίες ή να σας διηγείται περιστατικά και ιστορίες από τη μέρα του. Τα παιδία αυτά έχουν μερικές φορές έφεση στις ξένες γλώσσες γιατί τους είναι πιο εύκολο να κατανοούν και να μαθαίνουν άγνωστες λέξεις. Αν εκτός από ομιλητικοί είναι και πειστικοί θα τους ταίριαζαν επαγγέλματα όπως πωλήσεις, δημοσιογραφία ή δικηγορία.

  1. Του αρέσουν οι κατασκευές ή οι επισκευές

Αν του αρέσουν παιχνίδια με κατασκευές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή μηχανήματα και προσπαθεί να καταλάβει πώς λειτουργούν τότε μάλλον διαθέτει ανεπτυγμένη οπτική/χωρική νοημοσύνη. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να δούμε το παιδί να επισκευάζει μόνο του συσκευές, όπως τον υπολογιστή του, ή το ποδήλατό του. Τα παιδιά αυτά θα μπορούσαν να γίνουν μηχανολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών ή αρχιτέκτονες.

  1. Είναι ονειροπόλος ή αφηρημένος

Μπορεί να του μιλάτε και να μην είστε σίγουροι ότι σας παρακολουθεί πάντα. Ίσως στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να ζωγραφίζει ή να χρησιμοποιεί αντικείμενα με διαφορετικό τρόπο από το συνηθισμένο. Η καθημερινότητα μοιάζει βαρετή σε έναν άνθρωπο με φαντασία και για αυτό πολλές φορές τα παιδιά αυτά σκέφτονται πρωτότυπους ή δημιουργικούς τρόπους για να λύνουν προβλήματα. Τους ταιριάζουν επαγγέλματα που είναι σχετικά με τις τέχνες ή τη δημιουργική έκφραση, όπως ηθοποιός, ζωγράφος, συγγραφέας και διακοσμητής καθώς και επιστήμες που χρειάζονται καινοτόμο τρόπο σκέψης.

  1. Δεν του αρέσει να κάθεται

Αν τους αρέσουν δραστηριότητες που έχουν σχέση με την κίνηση του σώματος, όπως τα αθλήματα ή ο χορός, τότε πιθανόν να έχουν ανεπτυγμένη σωματική-κιναισθητική νοημοσύνη. Συνήθως βαριούνται να κάθονται ακούνητα πολύ ώρα στο ίδιο μέρος και ίσως αυτό στο διάβασμα να είναι πρόβλημα. Αν πρέπει να διαβάσουν πολλές ώρες, καλό είναι να κάνουν μικρά διαλείμματα ώστε να σηκώνονται από το γραφείο τους. Οι άνθρωποι αυτοί μισούν δουλειές γραφείου. Αντίθετα γίνονται πολύ καλοί αθλητές, χορευτές ή ηθοποιοί.

  1. Του αρέσουν τα πάζλ

Αν του αρέσουν τα πάζλ, οι γρίφοι ή οι ιστορίες μυστηρίου τότε είναι πολύ πιθανόν να βρίσκει τη λύση χωρίς πολλές δοκιμές. Στα παιδιά με αυτό το ταλέντο αρέσει να σκέφτονται με εικόνες και μπορούν να φανταστούν πώς θα είναι ολοκληρωμένο ένα αντικείμενο. Τα άτομα αυτά γίνονται πολύ καλοί ερευνητές ή αρχαιολόγοι.

  1. Είναι γεννημένοι αρχηγοί

Στο διάλειμμα, στις ομαδικές εργασίες, στις εξωσχολικές δραστηριότητες και στα παιδικά πάρτυ θέλουν να είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τι θα κάνει όλη η ομάδα. Αφήστε τα να φτιάξουν το δωμάτιό τους όπως τους αρέσει (σε λογικά πλαίσια) ή να πουν τη γνώμη τους σε μη σημαντικά ζητήματα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να διδαχτούν ότι είναι σημαντικό να αφήνουν τους άλλους να μιλούν ελεύθερα γιατί διαφορετικά μπορεί να απομονωθούν στο σχολικό ή άλλο περιβάλλον. Μπορεί να γίνουν πολύ καλοί μάνατζερ ή επιχειρηματίες.

Αφού εντοπίσουμε τα ταλέντα του είναι σημαντικό να του δώσουμε τη δυνατότητα να τα εξελίξει μέσα από σχετικές δραστηριότητες. Όμως, μην πιέσετε το παιδί σας να ξεκινήσει ή να συνεχίσει μια δραστηριότητα εάν δεν του αρέσει. Ακόμα κι αν τα πηγαίνει πολύ καλά είναι σημαντικό να το αφήνουμε ελεύθερο να επιλέγει και να δοκιμάζει.