Μάθε πως να κάνεις το μικρό σου σωστά μπάνιο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μάθε πως να κάνεις το μικρό σου σωστά μπάνιο

Πήρες την πετσέτα  και το πλαστικό του παπάκι,  το βρεφικό αφρόλουτρο και είσαι έτοιμη για την πιο απολαυστική ρουτίνα στην καθημερινότητα του μωρού σου! Είσαι σίγουρη όμως ότι ξέρεις όλα όσα χρειάζεται;


Αν είσαι πρωτάρα μαμά, η αποστολή «μπανάκι μωρού» όσο κι αν φαίνεται απλή μπορεί να σε αγχώσει καθώς διάφορες ερωτήσεις θα ξεπηδήσουν. Μην ανησυχείς όμως! Εμείς σου έχουμε όλες τις απαντήσεις!

 

Μπορώ να κάνω μπάνιο το μωρό από την πρώτη μέρα;  

Όχι. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση το νεογέννητο πρέπει να πλένεται μόνο τοπικά. Θα πρέπει, δηλαδή, καθημερινά να πλένετε τοπικά το πρόσωπο, το λαιμό και τα γεννητικά όργανα και επίσης να καθαρίζετε την περιοχή του αφαλού με  αντισηπτικό ή με οινόπνευμα  μέχρι να πέσει προσέχοντας να μην καλύπτεται από την πάνα γιατί πρέπει να αερίζεται. Το πρώτο μπάνιο του μωρού γίνεται συνήθως 10 με 15 μέρες αφού έχει γεννηθεί κι έχει επουλωθεί εντελώς ο αφαλός του.

 

Πρέπει να χρησιμοποιώ αποκλειστικά βρεφικά προϊόντα όταν κάνω μπάνιο το μωρό μου;

Το δέρμα του μωρού είναι ευαίσθητο ειδικά τον πρώτο χρόνο ζωής γιατί το ανοσοποιητικό του δεν έχει ωριμάσει πλήρως. Είναι καλό να αποφεύγετε λοιπόν κοινά αφρόλουτρα ή κρέμες του εμπορίου γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικά καλλυντικά για το μωρό ή ό,τι σας έχει συστήσει ο παιδίατρος. Το παιδικό σαμπουάν καλό είναι να χρησιμοποιείται μετά τον 3-4 μήνα και πρέπει η σύνθεσή του να μην προκαλεί τσούξιμο στα μάτια.

 

Ποια πρέπει να είναι η θερμοκρασία του νερού;

Το νερό δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε όμως και κρύο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να το δοκιμάζετε στο εσωτερικό του βραχίονά σας ώστε να είναι χλιαρό καθώς το θερμόμετρο δεν είναι αξιόπιστος τρόπος για να ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού. Να θυμάστε όμως ότι ρόλο παίζει και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα το χειμώνα φροντίστε να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία δωματίου, να έχετε δηλαδή ζεστάνει το χώρο που θα κάνετε μπάνιο το μωρό ώστε να μην κρυώνει.

 

Κάνει να χρησιμοποιώ σφουγγάρι για να πλύνω το μωρό μου;

Καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι για το πλύσιμο του μωρού ειδικά τον πρώτο χρόνο γιατί μαζεύει μικρόβια ιδιαίτερα όταν το αφήνουμε να στεγνώσει μέσα στο μπάνιο κι όχι έξω στον ήλιο. Προτιμάτε λοιπόν να τρίβετε απαλά το σωματάκι του μωρού με τα χέρια σας.

 

Επιβάλλεται να κάνω μπάνιο το μωρό κάθε μέρα;

Αν και συστήνεται το καθημερινό μπάνιο, δεν βλάπτει αν δεν το κάνετε κάθε μέρα ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα. Θα πρέπει όμως να φροντίζετε όταν δεν το κάνετε μπάνιο να το καθαρίζετε πολύ καλά τοπικά ιδιαίτερα στις περιοχές όπως το προσωπάκι και το λαιμό, που μπορεί να τρέξει το γάλα, αλλά και τα χεράκια. Και φυσικά κατά το άλλαγμα της πάνας θα πρέπει να καθαρίζετε πάντα την περιοχή με τρεχούμενο νερό. Το καλοκαίρι πάντως επιβάλλεται λόγω της ζέστης να κάνετε μπάνιο το παιδί κάθε μέρα μπάνιο για να δροσιστεί ενώ το ίδιο ισχύει και όταν βγαίνει έξω για να παίξει και έρχεται σε επαφή με σκόνες, χώμα, γρασίδι κλπ.

 

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνω μπάνιο το μωρό;

Συνήθως συστήνεται να κάνετε μπάνιο το μωρό το απόγευμα δηλαδή κοντά στον βραδινό ύπνο για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι για να - καθαρίσει το μωρό απ’ τους ρύπους της ημέρας. Επιπλέον το μπάνιο χαλαρώνει το μωρό ιδιαίτερα όταν συνδέεται με συγκεκριμένη ρουτίνα έτσι ώστε μετά το τελευταίο γεύμα να αποκοιμηθεί πιο ήσυχα. Τέλος μπορεί να ανακουφίσει κάπως το μωρό από τους κολικούς που συνήθως εκδηλώνονται τις απογευματινές ή βραδινές ώρες. Φυσικά δεν θεωρείται απαγορευτικό να κάνετε το μωρό σας μπάνιο κάποια άλλη στιγμή της ημέρας.

 

Κάνει να κάνω μπάνιο το μωρό όταν είναι άρρωστο;

Δεν πειράζει αν δεν κάνετε το παιδί μπάνιο όταν είναι άρρωστο. Δεν  χρειάζεται όμως και να αποφεύγετε το μπάνιο λόγω της ασθένειάς του. Το μπάνιο εξάλλου μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να βοηθήσει το μωρό σας γιατί με τους ατμούς που δημιουργούνται μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή του ή να μαλακώσει το οίδημα στο λαιμό σε περίπτωση λαρυγγίτιδας. Επίσης  μπορεί να βοηθήσει να ξεβουλώσει η βουλωμένη μυτούλα ιδιαίτερα αν ρίξετε πριν το μπάνιο  φυσιολογικό ορό στη μύτη του.

 

Το μπάνιο βοηθάει να πέσει ο πυρετός;

Η αντιμετώπιση του πυρετού του παιδιού πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση με τα αντιπυρετικά που συστήνει ο παιδίατρος. Από εκεί και πέρα το μπάνιο επιβάλλεται για να πέσει ο υψηλός πυρετός που μπορεί να έχει το παιδί όταν είναι άρρωστο και δεν υποχωρεί με τα αντιπυρετικά. Για να πέσει ο πυρετός καλό είναι να μην αφήνετε απλά το νερό να τρέχει την ώρα που το κάνετε μπάνιο αλλά να του κάνετε μασάζ στην πλάτη και στο στήθος έτσι ώστε να γίνει αγγειοδιαστολή. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε κι όταν το σκουπίζετε με την πετσέτα. Όσον αφορά στη  θερμοκρασία του νερού δεν θα πρέπει να είναι κρύο αλλά λίγο πιο χαμηλή από τη θερμοκρασία του σώματος δηλαδή 30-35C βαθμοί κελσίου.

 

 

Μπορώ να κάνω μπάνιο μόνη μου το μωρό;

Το μπάνιο μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα τρυφερή στιγμή της ημέρας που θέλετε να μοιραστείτε με τον σύντροφό σας καθώς φέρνει όλη την οικογένεια κοντά. Στην αρχή που το μωρό δεν μπορεί να στηριχτεί είναι δύσκολο να το κάνετε μόνη σας μπάνιο. Είναι καλύτερα να το κάνετε λοιπόν μπάνιο μαζί με κάποιον άλλο π.χ. τον μπαμπά:  εκείνος να το κρατά κι εσείς να το πλένετε. Αν πάντως θέλετε ή χρειάζεται να το κάνετε μόνη σας θα πρέπει να φροντίσετε να κάνετε την κατάλληλη προετοιμασία έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα από πριν και σε άμεση πρόσβαση (πετσέτες, αφρόλουτρα κλπ). Επίσης θα πρέπει να αγνοήστε οποιαδήποτε περισπασμό π.χ. κουδούνι, τηλέφωνο κλπ καθώς απαγορεύεται να αφήστε το μωρό μόνο του έστω και για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα κι αν είναι σε ηλικία που κάθεται στο νερό και παίζει με τα παιχνιδάκια του.

 

Κι αν δεν του αρέσει το μπάνιο και αντιδρά με κλάματα;

Μην επιμένετε να το κάνετε μπάνιο ενώ κλαίει. Καθαρίστε το τοπικά με νερό και ξαναδοκιμάστε αρκετές μέρες αργότερα. Φροντίστε να του μιλάτε γλυκά και καθησυχαστικά και οι κινήσεις σας να είναι απαλές και καθόλου βιαστικές ή απότομες την ώρα του μπάνιου. Επίσης όταν του βγάζετε τα ρούχα φροντίστε να το έχετε τυλιγμένο με μια μεγάλη πετσέτα μέχρι να το βάλετε στο νερό για να μην κρυώνει και να το κρατάτε αγκαλίτσα ώστε να νιώθει ασφαλές. Μπορείτε επίσης να του τραγουδάτε ή να βάλετε να παίζει  το τραγούδι που ξέρετε ότι συνήθως το καθησυχάζει.

 

Μετά το μπάνιο!

 

Να θυμάστε ότι πρέπει να σκουπίζετε καλά το μωρό επιμένοντας στο λαιμό, τις μασχάλες και τα γεννητικά του όργανα. Με μικρότερη πετσέτα να σκουπίζετε το προσωπάκι του.   Φροντίστε επίσης να σκουπίζετε το εξωτερικό πτερύγιο των αυτιών και το σημείο πίσω από του λοβούς με την άκρη της πετσέτας αποφεύγοντας τις μπατονέτες γιατί μπορεί να σπρώξετε τη κυψελίδα πιο μέσα.  Εφόσον σκουπίσετε το μωρό καλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βρεφικό ενυδατικό προϊόν περιμένοντας να απορροφηθεί καλά -έχοντας το μωρό σας σκεπασμένο με την πετσέτα όταν κάνει κρύο - πριν το ντύσετε.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr