Εγκυμοσύνη: Είναι επικίνδυνη για τις γυναίκες με σύνδρομο Turner;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τι είναι το σύνδρομο Turner;

Το σύνδρομο Turner περιγράφηκε το 1938 από τον Αµερικανό ενδοκρινολόγο Henry Turner.  Είναι η συχνότερη φυλετική χρωμοσωμική ανωμαλία και εμφανίζεται μόνο στα κορίτσια. Το Σύνδρομο Turner επηρεάζει περίπου μία στις 2.500 γυναίκες, που γεννιέται με ένα μόνο χρωμόσωμα Χ, αντί δύο.  Παρουσιάζεται με  χαρακτηριστικές φυσικές ανωμαλίες, όπως το χαμηλό ανάστημα, τη διόγκωση,  τον ευρύ θώρακα,  και τα χαμηλά αυτιά. Τα κορίτσια με το σύνδρομο Τέρνερ έχουν κάποια χαρακτηριστική γεννητική δυσλειτουργία (μη ώριμες ωοθήκες), η οποία οδηγεί στην αμηνόρροια (απουσία εμμηνορροϊκού κύκλου) και σε στειρότητα. Για αυτόν τον λόγο, ο μόνος τρόπος για να γίνουν μητέρες, είναι μέσω δωρεάς ωαρίων.


Η εγκυμοσύνη μέσω της δωρεάς ωαρίων, σε γυναίκες με σύνδρομο Turner, θεωρείται υψηλού κινδύνου τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Η μελέτη παρακολούθησε 93  έγκυες γυναίκες με σύνδρομο Turner που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική με δωρεά ωαρίων. 38% των γυναικών είχαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης υπέρταση, υψηλή αρτηριακή πίεση και διάφορες διαταραχές.  Επιπλέον, το 30 τοις εκατό των βρεφών βρέθηκαν να έχουν περιορισμένη ανάπτυξη πριν από τη γέννηση.  Συνολικά μόνο το 40 τοις εκατό των κυήσεων είχαν οριστεί ως «φυσιολογικές».

Σε κάποιες από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα παρουσιάστηκε  σοβαρή προεκλαμψία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της κύησης που χαρακτηρίζεται από κρίσεις. Ο καθηγητής Patrick Fénichel από το Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε σχετικά με την προεκλαμψία: «Η ομάδα μου και η γαλλική ερευνητική ομάδα δωρεάς ωαρίων τώρα θα επικεντρωθεί στην κατανόηση του αν η προεκλαμψία συνδέεται μόνο με σύνδρομο Turner ή και τη δωρεά ωάριων. Θα εξετάσει επίσης τρόπους με τους οποίους θα γίνεται καλύτερη η παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της αμέσως μετά τον τοκετό περίοδο σε κατάλληλο κέντρο νοσοκομείο και αν αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης για τις μητέρες με σύνδρομο Turner».
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ από Απρίλιος 30 - Μάιος 4, 2011.

 

Πηγή: BioNews.org.uk