"Το τελευταίο διάστημα μυρίζουν αρκετά τα ούρα του παιδιού μου. Υπάρχει λόγος ανησυχίας;"

Ερώτηση:

"Το τελευταίο διάστημα μυρίζουν αρκετά τα ούρα του παιδιού μου. Υπάρχει λόγος ανησυχίας;"

Απάντηση:

Η έντονη δυσοσμία στα ούρα του παιδιού σας δεν είναι απλώς μια δυσάρεστη αίσθηση. Ίσως είναι το «καμπανάκι» για πιθανή μόλυνση της ουροδόχου κύστης και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να υποβληθεί το παιδί σε ειδικό έλεγχο, αναφέρουν Καναδοί ερευνητές.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στο νοσοκομείο CHU Sainte-Justine του Μόντρεαλ, η έντονη δυσοσμία των ούρων «έδειξε» μόλυνση της κύστης σε ένα ποσοστό περίπου 15% από ένα δείγμα 331 παιδιών ηλικίας έως τριών ετών, που εξετάστηκαν. Ωστόσο, η έντονη δυσοσμία των ούρων δεν σημαίνει, απαραίτητα, και μόλυνση, καθώς μπορεί τελικά να οφείλεται στη λήψη λ.χ. αντιβιοτικών, αναφέρουν οι Καναδοί ερευνητές.

Παρ’ όλα αυτά, προτείνεται ένας εργαστηριακός έλεγχος, εφόσον η δυσοσμία είναι ιδιαίτερα έντονη και διαρκεί για περισσότερες από 2 ημέρες. Είναι πολύ πιθανόν να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια στην περιοχή της κύστης, ενδεχομένως λόγω ακανόνιστης ροής ή παλινδρόμησης των ούρων, αναφέρουν οι ερευνητές, κάτι που φάνηκε να συμβαίνει συχνότερα στα κοριτσάκια. Αναφέρουν δε, ότι ένα επιπλέον σύμπτωμα που θα πρέπει να συνυπολογιστεί, πέρα από την έντονη δυσοσμία των ούρων, είναι και η εκδήλωση πυρετού.

Πηγή: www.cosmedic.gr