SEARCH

Σαλάτα ζυμαρικών με κολοκύθα και cranberries

της Βικτώριας Γιανναρά

Τι είναι επιτέλους το Halloween? Γιορτάζεται πάντα την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως "trick or treat" («φάρσα ή κέρασμα»).
Η γιορτή αυτή αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτή Samhain, για τον θεό του κάτω Κόσμου και συγχέεται με τις δικές μας Απόκριες, γι' αυτό και αρέσει πολύ στα παιδιά.
Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα. Η κολοκύθα είναι σύμβολο της γιορτής λόγω της γλυκύτητάς της... Εντάξει δεν είμαστε Αμερική εδώ….. όμως πάντα ψάχνουμε αφορμές να περνάνε τα παιδιά μας καλά. Έτσι μαζί με την μικρή μου σκεφτήκαμε να κάνουμε μια «φάρσα»... στο στρώσιμο του αποψινού τραπεζιού, χρησιμοποιώντας την κολοκύθα, τόσο την ψίχα της για τη μαγειρική με παραδοσιακά ζυμαρικά ΗΛΙΣ όσο και την υπόλοιπη που αντί να την πετάξουμε την κάναμε σκεύος για σερβίρισμα με αφορμή το Halloween. Ευχόμαστε καλή επιτυχία τόσο στην δημιουργία του σκεύους… όσο και στη συνταγή που σας παραθέτω παρακάτω.

Μερίδες: 8
Χρόνος εκτέλεσης: 40 min
Βαθμός δυσκολίας: 1

ΥΛΙΚΑ

500 γραμ. Κοχύλια «ΗΛΙΣ» (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο κοντό ζυμαρικό)
450 γρ. γλυκιά κολοκύθα (καθαρισμένη & κομμένη σε μικρά κυβάκια)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κ.γ φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
70 γρ. αποξηραμένα cranberries
150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1ο

Ετοιμάζουμε τα υλικά, κόβουμε τη κολοκύθα σε μικρά κυβάκια, ψιλοκόβουμε το δεντρολίβανο και το μαϊντανό.

Βήμα 2ο

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και μόλις αυτό ζεσταθεί προσθέτουμε τους κύβους κολοκύθας, το δεντρολίβανο, αλάτι & πιπέρι. Σοτάρουμε για περίπου 10-15 λεπτά (Θα φαίνονται ελαφρώς διαφανή και θα αρχίσουν να σπάνε λίγο σαν μια μαγειρεμένη πατάτα).Δοκιμάζουμε ένα ή δύο κύβους για να βεβαιωθούμε ότι έχουν μαγειρευτεί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

Βήμα 3ο 

Παράλληλα, σε ένα ευρύχωρο σκεύος με καλά αλατισμένο νερό, βράζουμε τα κοχύλια μας έως ότου να είναι al dente– στραγγίζουμε καλά.

Βήμα 4ο 

Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τη κολοκύθα τα υπόλοιπα υλικά μας – τα cranberries, το μαϊντανό και τα ζυμαρικά μας.

Βήμα 5ο

Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι εάν χρειάζεται, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη τριμμένη παρμεζάνα.

Βήμα 6ο

Σερβίρουμε όταν είναι ακόμα ζεστό!

TIP!
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς πχ. Καρύδια ή να αντικαταστήσετε τα cranberries με ρόδι.

Μια συνταγή από τη Βικτώρια Γιανναρά με βασικό συστατικό τα γνωστά βραβευμένα παραδοσιακά ζυμαρικά ΗΛΙΣ

facebook: facebook.com/ilispasta/
Instagram: instagram.com/ilis_pasta/