SEARCH

Μαμαδίστικα γιουβαρλάκια με τραχανά λαχανικών

της Βικτώριας Γιανναρά

Τα γιουβαρλάκια επίσης γουρβαλάκια ή γουβαρλάκια (τουρκικά yuvarlak,
ή yuvarlak köfte), είναι φαγητό της ελληνικής, της κυπριακής και της τουρκικής κουζίνας...τριεθνής συνταγή λοιπόν, οπότε και εγώ επέλεξα να την κάνω πιο Ελληνική χρησιμοποιώντας αντί για ρύζι, τον τραχανά που είναι παραδοσιακά Ελληνικό ζυμαρικό, από την ΗΛΙΣ.
Θα διαπιστώσετε πως ο τραχανάς δεν κάνει μόνο σούπα, αλλά και άλλες νοστιμιές μαζί με τη δημιουργική μαγειρική σας φαντασία.
Αν θέλετε αφού τα σερβίρετε, μπορείτε να συνοδέψετε τα τραχανο-γουβαρλάκια σας με ντιπ γιαουρτιού.
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα της συνταγής μου και ελπίζω να τα αγαπήσετε όσο εμείς!!!

Μερίδες: 4-5
Χρόνος εκτέλεσης: 1h
Βαθμός δυσκολίας: 1

Υλικά για τα γιουβαρλάκια:

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 καρότο ψιλοτριμμένο
χυμό από 1 λεμόνι
1 αυγό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100gr τραχανά λαχανικών «ΗΛΙΣ»
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για τη σούπα:

4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 - 1,5 lt νερό
2 καρότα σε μικρά καρέ
2 πατάτες σε μικρά καρέ (προαιρετικά)
1 κλωνάρι σέλερι σε φέτες (προαιρετικά)
1 μικρή ντομάτα κομμένη σε καρέ (προαιρετικά)
50gr τραχανά λαχανικών «ΗΛΙΣ»
Αλάτι- Πιπέρι

Υλικά για το αυγολέμονο:

2 αυγό (μόνο τους κρόκους)
Χυμό από 2 λεμόνια
1 κοφτή κ.σ. κορν φλάουρ
2 κ. σ μουστάρδα απαλή (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τα γιουβαρλάκια:

Βήμα 1ο

Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια μας ανακατεύοντας τον κιμά, το αβγό, το τραχανά λαχανικών, το κρεμμύδι, τη πιπεριά Φλωρίνης, το καρότο, το σέλερι, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.Επιπλέον, προσθέτουμε 2 κ.γ. αλάτι και αρκετό πιπέρι. Τα πλάθουμε μικρά μπαλάκια (σε μέγεθος καρυδιού).

Για τη σούπα:

Βημα 2ο

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά μας για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το νερό και τη ντομάτα και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε μέσα ένα-ένα όλα τα γιουβαρλάκια, αλατίζουμε και σκεπάζουμε το φαγητό μας (φροντίζουμε να καλύπτουμε με νερό τα γιουβαρλάκια μας - περίπου 2 δάχτυλα πιο πάνω και συμπληρώνουμε με καυτό νερό αν χρειαστεί.).

Τέλος, ρίχνουμε τα 50gr τραχανά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 30 λεπτά ανάλογα το μέγεθός τους. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο στο τέλος.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν βράσουν τα λαχανικά και τα γιουβαρλάκια.

Για το αυγολέμονο

Βήμα 3ο

Σε ένα μπολ διαλύουμε το χυμό λεμόνι με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε με σύρμα.

Βήμα 4ο

Αραιώνουμε το μείγμα λεμόνι- κορν φλάουρ με ζεστό ζωμό (1 ½ φλ.) του φαγητού και όλο μαζί το ρίχνουμε στα χτυπημένα αβγά και ανακατεύουμε. Σε αυτό το στάδιο προαιρετικά προσθέτουμε και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε το φαγητό μας με το αβγολέμονο ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια για να αναμειχθεί σωστά.

Σερβίρουμε τα νόστιμα γιουβαρλάκια μας αμέσως πασπαλίζοντας με πάπρικα και πιπέρι!

TIP!
Φροντίζουμε να είναι όλα τα γιουβαρλάκια στο ίδιο μέγεθος για να πετύχουμε ομοιόμορφο βράσιμο στον ίδιο χρόνο.

Μια συνταγή από τη Βικτώρια Γιανναρά με βασικό συστατικό τα γνωστά βραβευμένα παραδοσιακά ζυμαρικά ΗΛΙΣ

facebook: facebook.com/ilispasta/
Instagram: instagram.com/ilis_pasta/