Κωνσταντίνος Χατζόπουλος: Ένας άνδρας πλέκει ρουχαλάκια... τόσο δα μικρά για πρόωρα μωράκια

Συνέντευξη στη Μαρία Ροδίτη

Η αλήθεια είναι ότι δε βλέπουμε συχνά έναν άντρα με το βελονάκι του να πλέκει. Την εικόνα αυτή την έχουμε συνδυάσει με μία γυναικεία φιγούρα. Κι όμως, ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος αποφάσισε να πάει κόντρα στα στερεότυπα και να εισβάλει σε έναν αυστηρά-μέχρι πρότινος-γυναικείο χώρο.

Μετά από 20 χρόνια με εξοντωτικά ωράρια διδασκαλίας ιταλικής γλώσσας (40-50 διδακτικές ώρες την εβδομάδα) και περνώντας από κάθε πιθανή θέση στην εκπαίδευση ένιωσε ότι πια δεν έκανε τη δουλειά του με το ίδιο πάθος που την έκανε στην αρχή. Έπρεπε να βρει, λοιπόν, το νέο του επαγγελματικό βήμα. Και το βρήκε: στο πλέξιμο. Σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό και καινούριο με πλήθος προκλήσεων.

Το συγκινητικό είναι ότι ο Κωνσταντίνος σκέφτηκε να προχωρήσει το πλεκτό του σε άλλο επίπεδο. Σε ένα επίπεδο τόσο μεγάλο... αν και μικροσκοπικό! Ανακαλύπτοντας ότι στην αγορά δεν υπάρχουν είδη ρουχισμού για πρόωρα μωράκια, αποφάσισε να πλέκει ρουχαλάκια, σκουφάκια και κουβερτούλες για μωράκια που μπορεί να ζυγίζουν μόλις 500 γραμμάρια σε συνεργασία με το "Ηλιτόμηνον", τη "φωνή" των γονέων των πρόωρων νεογνών.

Ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, λοιπόν, μίλησε στο all4mama για την σπουδαία αυτή ιδέα, τις κοινωνικές δράσεις του, τα συναισθήματά του, αλλά και για όλα τα δημιουργήματά του.

 

All4mama:Πώς προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσετε ρουχαλάκια, σκουφάκια και κουβερτούλες για πρόωρα μωρά;

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος: Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της οργάνωσης «Ηλιτόμηνον», μιας οργάνωσης που δρα στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants -EFCNI) για να βελτιωθεί η φροντίδα των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι 500.000 μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο πρόωρα στην Ευρώπη, 1 στα 10 νεογέννητα δηλαδή, και ότι αυτά τα μωρά είναι η μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών, πράγμα που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί, είπαμε «είμαστε κι εμείς εδώ να βοηθήσουμε».

All4mama: Από όσο γνωρίζω συνεργάζεστε και με άλλους χειροτέχνες πραγματοποιώντας κοινωνικές δράσεις...

Κ. Χ.: Ναι, είμαστε μία ομάδα, οι Velonistas. Μια ομάδα χειροτεχνών πάσης φύσης (πλέξιμο, κέντημα, ραπτική, πάτσγουoρκ, κτλ.), η οποία αρχικά είχε την έννοια της συνάντησης, κοινωνικοποίησης και ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα σε ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος για δημιουργία. Στην πορεία σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε και κοινωνική δράση σαν ομάδα. Έτσι, άρχισε η συνεργασία με το ''Ηλιτόμηνον'',  αλλά και με μία ομάδα εθελοντών (''Τα χαμόγελα, τα χρώματα και το Ουράνιο Τόξο''), που απασχολούν τα νοσηλευόμενα παιδιά στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων ''Ελπίδα''  Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

All4mama: Ποιο ήταν το πρώτο πλεκτό που φτιάξατε για πρόωρο παιδάκι;

Κ. Χ.: Ήταν μία κουβερτούλα διάστασης 50x50.

Κουβερτούλες για πρόωρα μωράκια

All4mama: Υπήρξε ποτέ κάποιος γονιός που καθώς του παραδώσατε τα ρουχαλάκια για το πρόωρο μωρό τους, σάς είπε κάτι που  έχει χαραχτεί στη μνήμη σας;

Κ.Χ.:   Πρώτ' απ' όλα θα ήθελα να διευκρινίσω ότι σε μία πρώτη φάση δεν συναντάμε τους γονείς. Τα πλεκτά μας στέλνονται στο "Ηλιτόμηνον" και από εκεί διακινούνται προς τις Μονάδες. Κι αυτό, γιατί οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, όπως κάθε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν είναι ανοικτές σε επισκεπτήριο για τους γνωστούς ιατρικούς λόγους. Και οι νέοι γονείς επίσης που περνούν αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο στη ζωή τους πρέπει να προσεγγίζονται με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή, ακόμα καλύτερα με ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς. Δεν είναι σε θέση να δεχθούν επαφή με αγνώστους, είναι δίπλα στο μωρό τους αγωνιώντας για την επιβίωσή του και την υγεία του. Συναντάμε, όμως, αυτούς τους γονείς όταν έχει περάσει η «μπόρα», σε εκδηλώσεις όπως τα bazaar και η Ημέρα Πλεξίματος σε Δημόσιους Χώρους  και μας λένε όλο χαρά «έχουμε ακόμα το σκουφάκι σας!».
Το χαμόγελό τους και η χαρά τους για το ότι όλα τελικά πήγαν καλά με το μωρό τους είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας.

All4mama: Πώς νιώθετε την ώρα που πλέκετε ένα ρουχαλάκι για ένα πρόωρο μωρό, το οποίο μπορεί να ζυγίζει μόλις 500 γραμμάρια; Τι συναισθήματα σας κατακλύζουν;

Κ.Χ.: Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι κανείς δεν είναι τόσο μικρός που να μην αφήνει το αποτύπωμά του στη ζωή κάποιου. Ότι για τους γονείς του αυτό το πλάσμα είναι ο κόσμος όλος. Και χαίρομαι που με το πλεκτό μου θα πάρουν ένα όμορφο, χρωματιστό μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης. «Δεν είστε μόνοι. Ξέρουμε κι εμείς τι περνάτε. Να είστε δυνατοί και αισιόδοξοι και σύντομα όλα τα δύσκολα θα περάσουν!».

All4mama: Τα πρόωρα μωράκια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.  Τι υλικά λοιπόν χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε τα ρουχαλάκια τους;

K.X.: Υπάρχουν νήματα ακρυλικά και μάλλινα ειδικά για νεογνά και παιδιά. Υποαλλεργικά και ζεστά. Τα βρίσκουμε στην Ελλάδα σε όλα τα καταστήματα πώλησης νημάτων. Τις περισσότερες φορές είναι τα ίδια τα καταστήματα που παρέχουν τα υλικά στους πλέκτες, όπως και πολλοί ιδιώτες.

All4mama: Τι ανταπόκριση έχει αυτό το συγκινητικό εγχείρημά σας στον κόσμο;

Κ.Χ.: Το πλέξιμο για τα πρόωρα μωρά είναι ένα κίνημα εθελοντισμού που συνεχώς μεγαλώνει σε ολόκληρο τον κόσμο- αυτό νομίζω ότι δείχνει και την ανταπόκριση που έχει στους ανθρώπους. Είναι ένα κίνημα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και αγάπης για τα παιδιά, το πιο όμορφο κομμάτι της κοινωνίας μας και δεν μπορεί να αφήσει τον κόσμο ασυγκίνητο.

All4mama: Υπάρχουν έτοιμα σκουφάκια, ρουχαλάκια και κουβερτάκια που μπορούν να αγοράσουν οι γονείς ενός πρόωρου μωρού ή γίνονται μόνο κατόπιν παραγγελίας;  

Κ.Χ.: Στην αγορά δεν υπάρχουν έτοιμα στις διαστάσεις ενός πρόωρου βρέφους. Σκόπιμο είναι οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στο "Ηλιτόμηνον". Πάντα, όμως, λόγω ειδικών διαστάσεων γίνονται κατόπιν παραγγελίας με παράδοση περίπου 10-15 ημερών.

Οι Velonistas πλέκουν για τα πρόωρα μωρά

All4mama: Εκτός από την εθελοντική σας δράση με πλεκτά για πρόωρα μωρά, ως δημιουργός τι άλλα είδη πλεκτών κατασκευάζετε; 

Κ.Χ: Το βασικό είδος που κατασκευάζω είναι τσάντες πολυχρηστικές, που καλύπτουν τις ανάγκες της καθημερινότητας. Δίχτυα για ψώνια, τσάντες παραλίας, τσάντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το πρωί ως το βράδυ, με κέντημα, δέρμα ή οποιοδήποτε υλικό. Είναι σημαντικό να τονίσω ότι το προϊόν κατασκευάζεται πάντα κατόπιν παραγγελίας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του κάθε αγοραστή. Υλικό, διάσταση, χρώμα. Επίσης, κατασκευάζω είδη σπιτιού όπως χαλάκια, σουπλά, ριχτάρια, κουβέρτες.

Μπορείτε να βρείτε τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο στη σελίδα του στο facebook, Think Yarn, ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει το e-shop του με ποικιλία δημιουργιών του. Συνεργάζεται και με το κατάστημα Spyra design store στη Λάρνακα της Κύπρου.

tags:


tags: