Κοκέτα και στην εγκυμοσύνη! Γίνεται;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Κοκέτα και στην εγκυμοσύνη! Γίνεται;;; Εδώ θα βρείτε όλες τις απαντήσεις στις ... beauty απορίες σας!

Στις περισσότερες περιπτώσεις το γεγονός ότι είστε έγκυος δεν σας εμποδίζει να συνεχίσετε την ίδια ρουτίνα φροντίδας και ομορφιάς, υπάρχουν όμως ορισμένοι περιορισμοί που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας προκειμένου να διαφυλάξετε την υγεία του αναπτυσσόμενου μωρού σας. Ευτυχώς, απ την άλλη πλευρά υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην αναγκαστείτε να κάνετε στην άκρη τη γυναικεία σας κοκεταρία αυτούς τους εννέα μήνες. Έχουμε και λέμε λοιπόν:


Μπορώ…

…να βάψω τα μαλλιά μου;

Σχετικές μελέτες που έχουν γίνει, έχουν δώσει μέχρι στιγμής στοιχεία πως είναι σχετικά ασφαλές να βάψετε τα μαλλιά σας λίγο πριν μείνετε έγκυος ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - και αυτό γιατί είναι πολύ μικρή η ποσότητα των χημικών που πραγματικά μπαίνουν στον οργανισμό σας.
Αν όμως θέλετε να είστε εντελώς σίγουρη, το καλύτερο θα ήταν να περιμένετε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, όπου το αναπτυσσόμενο μωρό σας είναι λιγότερο ευάλωτο και έχει ολοκληρωθεί η οργανογένεση. Για να είστε πιο σίγουρες:

Μια επιλογή που θεωρείται πιο ασφαλής είναι οι φυτικές βαφές. Προσέχετε όμως! Είναι σημαντικό να διαβάσετε τον κατάλογο των συστατικών τους προτού τις εφαρμόσετε καθώς, πέρα απ τα διάφορα "φυτικά" συστατικά, μπορεί να περιέχουν μια ή περισσότερες απ τις συνηθισμένες συνθετικές χημικές ουσίες, συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται στις μόνιμες και ημιμόνιμες βαφές.

Ασφαλής επιλογή είναι και οι ανταύγειες. Στην τεχνική αυτή βάφονται μόνο οι τρίχες και η βαφή δεν ακουμπά το δέρμα, άρα δεν περνούν χημικά στον οργανισμό σας.

Αντίστοιχα φυσική και ασφαλής επιλογή είναι η χένα, μια ημιμόνιμη φυτική βαφή που χρησιμοποιείται για χιλιάδες χρόνια και είναι κατάλληλη για γυναίκες με σκούρα μαλλιά που θέλουν να τους δώσουν μια κοκκινωπή λάμψη. Η χρήση της όμως έχει και αρκετά μειονεκτήματα, όπως για παράδειγμα ότι μπορεί μετά από μερικά λουσίματα να αφήσει στα μαλλιά μια πορτοκαλοκόκκινη απόχρωση.

Tip: Αν έχετε αποφασίσει να μείνετε έγκυος, βάψτε τα μαλλιά σας σε μια απόχρωση κοντά στο φυσικό τους χρώμα και/ή κάνετε ανταύγειες. Με αυτό τον τρόπο θα ξεπεράσετε το "σκόπελο" της διχρωμίας τους πρώτους μήνες και μπορεί να ανακαλύψετε πως το φυσικό, σας πηγαίνει περισσότερο!

…να κάνω περμανάντ;

Τόσο η περμανάντ και το μόνιμο ίσιωμα των μαλλιών όσο και οι βαφές περιέχουν χημικά συστατικά η χρήση των οποίων δεν έχει αποδειχτεί ασφαλής. Είναι λοιπόν προτιμότερο να αποφύγετε τις χημικές διεργασίες στα μαλλιά σας, τόσο κατά την εγκυμοσύνη αλλά αν μπορείτε και πριν συλλάβετε, όταν δηλαδή είστε στη φάση που το "προσπαθείτε".

Tip: Αν σας αρέσουν οι φυσικές (και εύκολες) μπούκλες και έχετε μακριά μαλλιά δοκιμάστε αυτό το μυστικό: Μετά το λούσιμο στεγνώνετε ελαφρά τα μαλλιά σας και τα πλέκετε μια χαλαρή πλεξίδα (ή δύο πλεξιδάκια). Αν τα αφήσετε έτσι μερικές ώρες -ή ακόμη καλύτερα κοιμηθείτε με τις πλεξίδες- θα έχετε ένα πολύ όμορφες φυσικές "σκάλες" ή μπούκλες, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας.

...να συνεχίσω τη λεύκανση των δοντιών μου;

Η λεύκανση, είναι μια οδοντιατρική πράξη, απόλυτα ασφαλής για τον οργανισμό ενός ενήλικα. Επειδή, όμως, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για την επίδραση που μπορεί να έχει σε έμβρυα και νεογνά, δεν κάνουμε λεύκανση στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και περιμένουμε να περάσει αυτή η ευαίσθητη περίοδος.

Είναι όμως σημαντικό να είστε πολύ συνεπής με τη φροντίδα του στόματος αυτή την περίοδο, καθώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επηρεάζουν και κάνουν πιο ευπαθή τα ούλα και τα δόντια. Παρόλα αυτά, εάν χρειαστεί οδοντιατρική περίθαλψη, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε να κάνετε θεραπείες στο στόμα, αρκεί να είναι ενήμερος ο οδοντίατρος για την εγκυμοσύνη σας.
Ειδικά στα ούλα, μπορεί να εμφανιστεί μια φλεγμονή, που οφείλεται στις ορμόνες και λέγεται ουλίτιδα εγκυμοσύνης. Αν έχετε κάποια ενόχληση επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έγκαιρα και να μην υπάρξουν επιπλοκές στα ούλα.

Tip: Αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος θα ήταν καλή ιδέα να πάτε για ένα τσεκ απ στον οδοντογιατρό σας ώστε να κάνετε έναν καθαρισμό και τυχόν ιατρικές εργασίες.

…να κάνω αποτρίχωση με κερί στο μπικίνι;

Και στο μπικίνι και όπου αλλού θελήσετε! Δεν υπάρχει τίποτε που να καθιστά επικίνδυνη την αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα αυτή την περίοδο. Να είστε όμως προετοιμασμένη να πονέσετε λίγο περισσότερο! Στην εγκυμοσύνη αυξάνεται ο όγκος του αίματος στον οργανισμό σας -ειδικά στην ηβική περιοχή- με αποτέλεσμα να είστε πιο ευαίσθητη στον πόνο. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχετε μερικά σπασμένα αγγεία μετά την αποτρίχωση - ακίνδυνο αλλά... ορατό.

Tip: Η εφαρμογή του κεριού θα πρέπει να γίνεται με αποστειρωμένες ρολέτες ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα μόλυνσης, καθώς στην εγκυμοσύνη είστε πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις και ειδικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

...να κάνω καθαρισμό προσώπου;

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον καθαρισμό αρκεί να ενημερώσετε την αισθητικό ή τη δερματολόγο σας ώστε να είναι πιο προσεκτική και ήπια στους χειρισμούς καθώς η επιδερμίδα σας είναι πιο ευαίσθητη αυτή την περίοδο. Υπάρχουν όμως μεγάλες πιθανότητες να μην χρειαστείτε καθαρισμό αφού οι περισσότερες έγκυες αναφέρουν πως το δέρμα τους γίνεται πιο λαμπερό αυτό το διάστημα! Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η αντίστοιχη πιθανότητα να παρουσιάσετε μια ελαφριά ακμή για την αντιμετώπιση της οποίας χρειάζονται απαλές θεραπείες και προϊόντα που θα ρυθμίσουν τη λιπαρότητα αυτή την περίοδο. Μια σημαντική προστασία για το δέρμα αυτή την περίοδο είναι η χρήση αντηλιακής κρέμας, ανεξάρτητα απ την εποχή, καθώς στην εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να δημιουργηθούν πανάδες και δυσχρωμίες στην επιδερμίδα.

Tip: Τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για τη φροντίδα του σώματος και του προσώπου σας δεν θα πρέπει να περιέχουν αιθέρια έλαια και βιταμίνη Ε, η οποία καθώς δεν είναι υδατοδιαλυτή και παραμένει στον οργανισμό, μπορεί να μαζευτεί σε υψηλή συγκέντρωση αυξάνοντας την πιθανότητα επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.

…να κάνω ενέσεις υαλουρονικού ή μπότοξ;

Αν κάνατε μπότοξ ή ενέσεις υαλουρονικού οξέος και διαπιστώσατε τις επόμενες εβδομάδες πως είστε έγκυος, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το μωρό σας αφού η ποσότητα του υλικού που εγχύεται στους μύες ή στις ρυτίδες του προσώπου είναι τόσο μικρή που δεν είναι πιθανό να κυκλοφορήσει στον οργανισμό σας. Αν όμως είστε έγκυος και σκέφτεστε να κάνετε κάποια θεραπεία, καλύτερα να την αφήσετε για μετά τον τοκετό και το θηλασμό.

Tip: Είναι πολύ πιθανό πως δεν θα χρειαστείτε κάποια αντίστοιχη θεραπεία τους επόμενους μήνες, αφού η εγκυμοσύνη προκαλεί κατακράτηση υγρών στο σώμα σας με αποτέλεσμα ένα ελαφρύ πρήξιμο του προσώπου το οποίο "γεμίζει" και τις μικρές ρυτίδες. Έτσι από μόνη της η εγκυμοσύνη σας αποτελεί τη μοναδική αισθητική θεραπεία που έχετε ανάγκη!

…να κάνω μασάζ;

Το μασάζ είναι κάτι που μπορεί να σας ανακουφίσει απ τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, όπως τα κουρασμένα πόδια, οι πόνοι στην πλάτη ή τη μέση και μάλιστα υπάρχουν ειδικά μασάζ για εγκύους. Αν στο μασάζ χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια μην παραλείψετε να ενημερώσετε πως είστε έγκυος, καθώς δεν είναι κατάλληλα για την εγκυμοσύνη.

Tip: Μη συνδυάσετε το μασάζ με κάποιο ατμόλουτρο ή θεραπεία που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε σας ή στην εγκυμοσύνη σας.

...να κάνω μανικιούρ και πεντικιούρ;

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η έκθεση μιας εγκύου στα χημικά που περιλαμβάνουν το μανικιούρ και το πεντικιούρ μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο, αρκεί να βεβαιωθείτε πως τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα. Ειδικά ένα πεντικιούρ μπορεί να είναι ένα σπουδαίο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας στο τρίτο τρίμηνο, όπου η φουσκωμένη σας κοιλιά μπορεί να σας δυσκολεύει ακόμη και να φτάσετε τα νύχια των ποδιών σας!

Tip: Αποφύγετε την εφαρμογή συνθετικών νυχιών, από οποιοδήποτε υλικό. Ο λόγος δεν είναι μόνο το υλικό τους, αλλά και η οσμή που υπάρχει κατά τη διάρκεια της εφαρμογής η οποία είναι επιβαρυντική για τον οργανισμό σας τώρα που είστε έγκυος.

paidimag.gr