Κατερίνα Μανανεδάκη: "Δεν υπάρχουν τέλειες μαμάδες & κανείς δεν μπορεί να σου πει πως θα μεγαλώσεις το παιδί σου"

Συνέντευξη στη Στέλλα Παπαδάκη

Δημοσιογράφος για αρκετά χρόνια, σε έντυπο τύπο και τηλεόραση, και συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων, πολλά από τα οποία έγιναν best sellers. Η Κατερίνα Μανανεδάκη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού όλο και κάποιο από τα βιβλία της θα έχει πέσει στα χέρια σας και θα έχετε λατρέψει τον ιδιαίτερο, γεμάτο χιούμορ, χαρακτήρα γραφής της.

«Εγώ πότε θα γίνω ευτυχισμένη», είναι το ερώτημα που θέτει η ηρωίδα του νέου της βιβλίου, Μαίρη Παναγιώτου, ένα ερώτημα που σίγουρα έχουμε κάνει, κάποια στιγμή, όλοι στον εαυτό μας. Στην περίπτωσή της όμως, το ερώτημα, το κάνει ο πρώην σύντροφός της και της δίνει μία διορία 25 ημερών για να λάβει απάντηση. Η Μαίρη λοιπόν ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης της ευτυχίας αλλά και του ίδιου της του εαυτού. Το νέο βιβλίο της Κατερίνας Μανανεδάκη, «Εγώ πότε θα γίνω ευτυχισμένη;», κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και καταφέρνει για άλλη μία φορά να σε βάλει σε σκέψεις, σε αναζητήσεις και σε περιπλανήσεις που δεν περίμενες.

Γλυκύτατη, χαμογελαστή και γεμάτη όρεξη μας μίλησε, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του 15ου βιβλίου της, για το αν υπάρχει πραγματική ευτυχία, για τη σχέση μητέρας- παιδιού τη σημερινή εποχή, για τους χαρακτήρες που δημιουργεί με στοιχεία του χαρακτήρα της και για το βιβλίο της «Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες!», που θα ανέβει στο θέατρο, με την υπογραφή της Βάσιας Παναγοπούλου, αυτό το χειμώνα.

All4mama: Πώς αποφασίσατε από μάχιμη δημοσιογράφος που ήσασταν να ασχοληθείτε με τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων; 

Κατερίνα Μανανεδάκη: Ειλικρινά, δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα…τώρα θα αρχίσω να γράφω βιβλία, όχι! Το πρώτο μου βιβλίο το «Έχετε Μήνυμα στο Κινητό σας», το έγραψα ενώ δούλευα σαν τρελή στην τηλεόραση και τα περιοδικά. Ήταν η εποχή μου μόλις είχαν έρθει στην Ελλάδα τα κινητά τηλέφωνα και όλοι ήμασταν με ένα στο χέρι να στέλνουμε και να περιμένουμε μηνύματα. Άκουγα λοιπόν αστείες ιστορίες με τρομερά μπλεξίματα και από… δημοσιογραφική διαστροφή, άρχισα να τα συγκεντρώνω όλα σε ένα αρχείο στον υπολογιστή μου. Μετά το ένα έφερε το άλλο, οι ήρωες δημιουργήθηκαν σχεδόν μόνοι τους, η ιστορία άρχισε να πλέκεται και εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο από να την ακολουθήσω! Ήμουν πολύ τυχερή που το βιβλίο μου αυτό αγαπήθηκε πολύ από τους αναγνώστες κι έτσι… Το ένα έφερε το άλλο…

All4mama: Τι σας δίνει έμπνευση για να γράψετε ένα βιβλίο; Πώς σας ήρθε η ιδέα για το καινούργιο σας βιβλίο, το «Εγώ πότε θα γίνω ευτυχισμένη;»;

Κ. Μ.: Έμπνευση είναι τα πάντα. Μια κουβέντα, ένα τυχαίο περιστατικό, κάτι που θα διαβάσω. Παρακολουθώ τους ανθρώπους γύρω μου και έχω πάντα τεντωμένες τις κεραίες μου για να αφουγκράζομαι το ρυθμό της εποχής. Το «Εγώ Πότε Θα Γίνω Ευτυχισμένη;» «γεννήθηκε» όταν συνειδητοποίησα πως κάθε τρεις και λίγο και οι φίλες μου κι εγώ αναρωτιόμασταν αν υπάρχει ευτυχία, αν μπορεί να γίνει μόνιμη κατάσταση κι αν προλάβουμε να τη ζήσουμε, πριν μας… κλείσουν σε κάποιο ωραίο ίδρυμα και δεν μπορέσουμε ποτέ να το σκάσουμε από εκεί! Σε μια τόσο δύσκολη εποχή, ψάχνεις να βρεις μικρά μικρά κομμάτια ευτυχίας και να τα βάλεις στη ζωή σου, ώστε να μπορέσεις να αντέξεις να συνεχίζεις μπροστά και συνέχεια μπροστά!

All4mama: Το ερώτημα του τίτλου του βιβλίου σας είναι ένα συχνό ερώτημα των ανθρώπων, το οποίο, όπως και στην περίπτωση της Μαίρης Παναγιώτου, δύσκολα λαμβάνει κάποια απάντηση. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό; 

K. M.: Δυστυχώς, κανείς δεν ζει σε κατάσταση μόνιμης ευτυχίας. Θέλει πολλή δουλειά με τον εαυτό μας για να νιώσουμε καλά. Να προσπαθήσουμε να μας αγαπήσουμε, να μας φροντίσουμε, να κάνουμε μικρά πράγματα μέσα στη μέρα, που μας δίνουν ανάσες ευτυχίας. Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε τη δύναμη και να το κάνουμε. Εγώ φυσικά και είμαι ευτυχισμένη ως μητέρα. Αν εξαιρέσεις πως όλη μέρα τρέχω για να τα προλάβω όλα, πως κάνω τον διαιτητή, τον ψυχαναλυτή, τον οδηγό σε ράλι στις δραστηριότητες, έχω αγωνίες για το μέλλον, νιώθω τύψεις γιατί πάντα θέλω να προσφέρω περισσότερα αλλά… Όπως όλες οι μαμάδες δηλαδή. Είμαστε γκρούπ που ποτέ δεν ησυχάζει!!!

 

All4mama: Συναίσθημα ή λογική; Μία αντίθεση που κυριαρχεί στο βιβλίο σας. Αξίζει πιστεύετε να αφεθούμε στα πάθη μας ή να ακολουθήσουμε τα «πρέπει» της κοινωνίας; 

Κ. Μ.: Περισσότερο συναίσθημα, λιγότερη λογική. Η ζωή είναι μικρή και είναι καλύτερα να μετανιώνεις γι αυτά που έκανες, παρά γι αυτά που ήθελες να κάνεις αλλά δεν… Επιλέγω να αγαπάω τους ανθρώπους και να τους εμπιστεύομαι, να αφήνομαι στη ζωή και να ελπίζω για το καλύτερο. Τώρα για το αν έχω απωθημένα… Καμιά φορά σκέφτομαι πως επειδή ήμουν αθλήτρια και μάλιστα έκανα πρωταθλητισμό στο έπταθλο, αναρωτιέμαι, πως θα ήταν η ζωή μου αν ένας σοβαρός τραυματισμός δεν μου στερούσε τους αγώνες και τα στάδια. Αλλά και πάλι, υπάρχει μόνο μια ζωή. Αυτή που ζούμε.

All4mama: Στα βιβλία σας συχνά υπάρχει η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μητέρας-παιδιού. Στο «Εγώ πότε θα γίνω ευτυχισμένη;» η μητέρα της Μαίρης είναι επικριτική και ως ένα βαθμό καταπιεστική μαζί της. Θεωρείτε πως έτσι είναι η πλειοψηφία των σημερινών μητέρων; 

K. M.: Η σχέση μάνας και παιδιού είναι από τη φύση της πολύ ιδιαίτερη. Η μάνα είναι το πρώτο πρόσωπο που αναζητάς στα δύσκολα αλλά και τα εύκολα. Είναι αυτή που θα σου πει αυτό που δεν θέλεις να ακούσεις αλλά που είναι αυτό που πρέπει να ακούσεις. Έχω την τύχη να έχω μια μαμά πολύ ιδιαίτερη και πολυπρόσωπη, ανεξάντλητη και με μεγάλη γκάμα… συμπεριφορών άρα έχω πολύ υλικό! Ταυτόχρονα παρακολουθώ κι όλες τις μαμάδες γύρω μου κι έτσι δεν μου λείπουν οι πληροφορίες.

Δεν νομίζω, ωστόσο, ότι οι σημερινές μαμάδες είναι επικριτικές ή καταπιεστικές. Είναι απλώς μαμάδες που θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Όσο για τα δικά μου παιδιά; Θα σας πω μόνο πως η αγαπημένη τους λέξη όταν μιλάμε είναι «έλεος!».

All4mama: Στην Ελλάδα έχουμε ένα συγκεκριμένο πρότυπο για τη μητέρα, θεωρούμε ότι πρέπει να τα κάνει όλα σωστά και να είναι τέλεια σε όλα τα επίπεδα. Ποια είναι η άποψή σας για το κοινωνικό αυτό πρότυπο;

K. M.: Πιστεύω πως ως μαμάδες και ως άνθρωποι πρέπει να αδιαφορήσουμε εντελώς για τα κοινωνικά πρότυπα. Κάθε οικογένεια είναι μοναδική και έχει τους δικούς της ρυθμούς και κώδικες. Δεν υπάρχουν τέλειες μαμάδες, ούτε τέλειοι μπαμπάδες και κανείς δεν μπορεί να σου πει πως θα μεγαλώσεις το παιδί σου. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από σένα πιο είναι το σωστό . Γι αυτό ας αφήσουμε το πολύ μπλα μπλά κι δει ο καθένας μας τα του οίκου του.

All4mama: Η ηρωίδα σας, είναι μία σύγχρονη γυναίκα, έχει πραγματικά προβλήματα, είναι απόλυτα ρεαλιστική σαν χαρακτήρας και κάθε γυναίκα βρίσκει μέσα σε αυτή ένα στοιχείο του χαρακτήρα της. Ήταν δύσκολο να πετύχετε κάτι τέτοιο; 

Κ. Μ.: Δεν γράφω ποτέ με λογική! Δεν λέω θα δημιουργήσω ένα χαρακτήρα έτσι ή αλλιώς. Γιατί κι όσες φορές προσπάθησα να  το… οργανώσω ποτέ δεν λειτούργησε. Ξεκινώ λοιπόν να γράφω και αφήνομαι να με πάει η ιστορία. Και είναι μεγάλη ευλογία για μένα, γιατί πρώτη απ ΄όλους εγώ κάνω ψυχοθεραπεία με τις ιστορίες μου. Χαίρομαι λοιπόν να υπάρχουν όπως λέτε αναγνώστες που βρίσκουν κομμάτια του εαυτού τους και του χαρακτήρα τους πίσω από τις λέξεις. Είμαστε όπως μου αρέσει να σκέφτομαι, μια για όλες και όλες για μια. Μια μεγάλη παρέα που ζούμε τα ίδια, απλώς σε μένα έτυχε ο κλήρος να τα γράφω! Τώρα για το αν βάζω στοιχεία του χαρακτήρα μου… Φυσικά! Φαντάζομαι πως θα ήθελα να είμαι, πως δεν θα ήθελα να είμαι, πως είμαι, γίνομαι ένα με όλες τις γυναίκες που συναντώ, αν αντιπαθώ κάποιον τον βαφτίζω τον κακό της ιστορίας και… τι ωραία που περνάμε εδώ στην εξοχή!!!

All4mama: Οι τίτλοι των βιβλίων σας είναι ιδιαίτερα ευφάνταστοι, πως καταλήγετε συνήθως σε έναν τίτλο;

K.M.: Αν δεν έχω βρει τίτλο δεν μπορώ να γράψω ούτε λέξη! Ο τίτλος για μένα είναι η αρχή και το τέλος. Με καθοδηγεί, μου στρώνει το δρόμο για τα μετά. Μπορεί να βρω ένα τίτλο την ώρα που οδηγώ, την ώρα που μιλώ στο τηλέφωνο, την ώρα που κοιμάμαι και θα πεταχτώ να τον σημειώσω για να μην τον ξεχάσω. Ο τίτλος είναι φίλος μου και παρέα προχωράμε στην περιπέτεια!!!

All4mama: Στη ζωή σας έχετε μία έντονη αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες σας, είστε ενεργή στα social media και σίγουρα λαμβάνετε σχόλια και κριτική από το αναγνωστικό κοινό σας. Αυτό λειτουργεί ενθαρρυντικά για εσάς;

K. M.: Μου αρέσει να μαθαίνω τα νέα των φίλων μου και να βλέπω φωτογραφίες που μου φτιάχνουν το κέφι. «Παίζω» με τα social media και για να σας πω την αλήθεια… ποτέ δεν μου έχουν γράψει τίποτα κακό! Αλήθεια! Αλλά κι εγώ ποτέ δεν θα έλεγα κάτι κακό για κάποιον. Στις φιλίες δεν χωράει τοξικότητα και αρνητισμός. Πάμε με χαμόγελο. Άλλωστε τα προβλήματα είναι κοινά για όλους. Κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε στο βουνό που έλεγε και η γιαγιά μου!

All4mama: Πως αισθάνεστε που τα βιβλία σας ανήκουν στα ευπώλητα;

K. M.: Χαίρομαι που τα βιβλία μου ταξιδεύουν παντού και διαβάζονται παντού. Σε παραλίες, σε σαλόνια, σε κουζίνες, σε τρένα, λεωφορεία και φοριούνται και στο δεξί σαν κόσμημα!!! Αυτό που με αγχώνει πάντα όταν ξεκινώ να γράψω ένα βιβλίο, είναι το να πείσω τα παιδιά μου να με αφήσουν για λίγο στην ησυχία μου, ώστε να το τελειώσω!!!

All4mama: Γιατί το βιβλίο σας «Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες!» πιστεύετε ότι έγινε best seller;

K. M.:  Το «Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες!» λέει μεγάλες αλήθειες. Πως η μητρότητα είναι υπέροχη αλλά ταυτόχρονα τόσο κουραστική! Γιατί φωνάζει δυνατά ,πως δεν υπάρχουν τέλειες μαμάδες, μόνο μαμάδες που τρέχουν και αγωνιούν για να τα προλάβουν όλα και πως ναι, θέλουμε κι εμείς κάποιες φορές να μένουμε μόνες, για να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν και να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα!

All4mama: Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Διαβάζετε βιβλία;

Κ. Μ.: Μου αρέσει να κολυμπώ χειμώνα καλοκαίρι, μου αρέσει να φωτογραφίζω τα σύννεφα και τις θάλασσες, να περπατάω στη βροχή, αν και τον περισσότερο χρόνο μου τον περνώ… κυνηγώντας τα παιδιά μου να μην πέσουν από τα ποδήλατα!!! Διαβάζω πολύ, τα πάντα όλα, είμαι μανιακή αναγνώστης και θα ήθελα να υπάρχει μια δεύτερη μέρα που να την αξιοποιώ μόνο για να διαβάζω ακόμη περισσότερο.

All4mama: Τα βιβλία σας έχουν γίνει best seller, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και σύντομα θα μεταφερθούν και στο θεατρικό σανίδι. Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς; 

K. M.: Σύντομα στο θέατρο «Χυτήριο» θα ανέβει το «Τι Τραβάμε κι Εμείς οι Μάνες!», με την υπογραφή της Βάσιας Παναγοπούλου, σε θεατρική διασκευή του Πάνου Αμαραντίδη και της Ελένης Λευτεριώτη, με πρωταγωνιστές, τη Νικολέττα Καρρά, τον Τόνι Δημητρίου, τη Σόφη Ζανίνου, την Ελένη Καρακάση, την Κατερίνα Δημητρόγλου, την Ελένη Τζώρτζη και τον Γιώργο Μπανταδάκη. Έχουμε δώσει υπόσχεση, πως θα κάνουμε τις μάνες πρωταγωνίστριες και θα γελάσουμε όλοι με την ψυχή μας! Όσο για τα επόμενα… Κάτι έχω ξεκινήσει αλλά είπαμε… να κατεβούν πρώτα τα παιδιά από τα ποδήλατα, για να συγκεντρωθώ να γράψω με την ησυχία μου. Γιατί πάνω από όλα, είμαι μαμά και ξέρετε τώρα… Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες!!!

Φωτογραφία από την πρώτη ανάγνωση του κειμένου για την παράσταση "Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες!" με όλους τους συντελεστές.

tags:


tags: