Σαλάτα ζυμαρικών με πέστο βασιλικού & μοτσαρέλα

της Βικτώριας Γιανναρά

Ένα απλό αλλά ειλικρινές γεύμα. Είναι αυτή η σαλάτα ζυμαρικών με τις καλοκαιρινές ντομάτες και τη λευκή μοτσαρέλα, τα γεμάτα φύλλα γλυκού βασιλικού και τις υγιεινές σταγόνες του ελαιολάδου και του βαλσάμικου. Είναι αυτή η σαλάτα με λίγα επιπλέον. Ζυμαρικά και πράσινα κρεμμυδάκια προσκαλούνται, και αν και είναι ένα γεύμα από μόνο του, μπορείτε να προσθέσετε λίγο πρωτεΐνη όπως λίγο από το κοτόπουλο που σας έχει απομείνει, τεμαχισμένο, ρίχνοντάς το απευθείας στο μείγμα. Σερβίρεται σε ένα μπολ με ένα κουτάλι και μπορεί να καταναλωθεί στην αυλή ή μπορεί να μπει σε ένα ταπεράκι για μαζί στο σχολείο ή ακόμα και στην παραλία.

Χρόνος εκτέλεσης: 30 min
Μερίδες: 6
Βαθμός δυσκολίας:  1 

ΥΛΙΚΑ
80γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
500γρ. Πέννες «ΗΛΙΣ» (...μπορείτε να χρησιμοποιείσετε οποιοδήποτε άλλο κοντό ζυμαρικό ακόμα και με γεύσεις λαχανικών )
1/3 της κούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (αν έχετε ελαιόλαδο με βότανα ή μυρωδικά μπορείτε να το χρησιμοποιείσετε..ταιριάζει πολύ!)
125ml λευκό βαλσαμικό ξύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού flakes κόκκινου πιπεριού
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
230γρ. μικρές μπάλες μοτσαρέλα κομμένες κατά το ήμισυ
250γρ. τοματίνια κομμένα κατά το ήμισυ ή στα τέσσερα
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1ο

Σε μια κατσαρόλα με βρασμένο & αλατισμένο νερό, βάζουμε τα φύλλα βασιλικού για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να πάρουν ένα φωτεινό πράσινο χρώμα. Έπειτα τα «κρυώνουμε» και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε μέχρι να φύγει το υπόλοιπο υγρό.

Βήμα 2ο

Σε μπόλικο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να είναι al dente. Έπειτα τα στραγγίζουμε και αφού «κρυώσουμε» με νερό προσθέτουμε αρκετό ελαιόλαδο και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Βήμα 3ο

Σε ένα μπλέντερ, βάζουμε τα φύλλα βασιλικού, το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, τη μουστάρδα, το αλάτι, τα flakes κόκκινου πιπεριού, το μαύρο πιπέρι και αλέθουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί εντελώς.

Βήμα 4ο

Προσθέτουμε το μείγμα στα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα. Τέλος, προσθέτουμε τη μοτσαρέλα, τα ντοματίνια, το φρέσκο κρεμμυδάκι, την κάπαρη και ανακατεύουμε.

Βήμα 5ο

Τοποθετούμε τη σαλάτα μας στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε. Η σαλάτα θα κρατήσει στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.

Μια συνταγή από τη Βικτώρια Γιανναρά με βασικό συστατικό τα γνωστά βραβευμένα παραδοσιακά ζυμαρικά ΗΛΙΣ

facebook: facebook.com/ilispasta/
Instagram: instagram.com/ilis_pasta/