Γνωρίστε το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Arkki

Σε μια βραδιά γεμάτη δημιουργικότητα, χρώματα, ιδέες και φαντασία, το ΑRKKI School of Architecture for children and Youth παρουσίασε τη δράση και τα προγράμματά του.

Πολυκατοικίες φτιαγμένες από χαρτόνι και μια ιπτάμενη φανταστική πόλη που προσφερόταν για παιχνίδια σκιών, ταξίδεψαν από τη Φινλανδία, για να καλωσορίσουν τη χώρα μας στην οικογένεια του ΑRKKI.


Τι είναι το Arkki;

Tο Arkki (School of Architecture for children and Youth) είναι το πιο πρωτοποριακό, μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης και ήρθε στην Ελλάδα από τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΚΤΟ σε συνεργασία με την εταιρία DESIGNEMBASSADOR.COMUG.

Ακολουθώντας το επιτυχημένο παιδαγωγικό μοντέλο του Arkki που βασίζεται σε πολυετή εμπειρία εφαρμογής στη Φινλανδία, η ελληνική ομάδα του Arkki ξεκινάει από το καλοκαίρι του 2014 τις δράσεις της σε σχολεία, μουσεία, χώρους πολιτισμού αλλά και στις εγκαταστάσεις του ΑΚΤΟ.

Παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών, μέσα από παιχνίδια και κατασκευές, εξερευνούν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο και με τη φαντασία τους τον δημιουργούν από άλλη οπτική, έξω και πέρα από τα συνηθισμένα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ταλέντα και τις κλίσεις μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Ένας Δούρειος ίππος, φανταστικοί πύργοι, μαγικά νησιά, φωλιές πουλιών και πολιτείες φτιαγμένες από Lego ή ζαχαρωτά, είναι μόνο μερικά από τα μοντέλα που καλούνται να φτιάξουν τα παιδιά με την καθοδήγηση Ελλήνων αρχιτεκτόνων ειδικά εκπαιδευμένων στη Φινλανδία.

Όλα τα προγράμματα του Arkki καλλιεργούν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, ώστε να τα βοηθήσει  στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους και τελικά να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους, για να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και μικρά παιδιά αγκάλιασαν την πρωτοποριακή ιδέα δημιουργικού παιχνιδιού που βασίζεται στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση, και έφερε στην χώρα μας ο εκπαιδευτικός όμιλος ΑΚΤΟ σε συνεργασία με την DESIGNEMBASSADOR.COM.UG.

Στη βραδιά η επιστημονική ομάδα του ARKKI παρουσίασε αναλυτικά τη φιλοσοφία του προγράμματος και τις θεματικές των εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν σε μουσεία και σχολεία από τον Σεπτέμβριο του 2014. Επίσης, αναλύθηκαν τα οφέλη της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης στα παιδιά, που έχουν στόχο την ανάπτυξη υγιών προσωπικοτήτων. Τέλος, ανακοινώθηκε ο καλοκαιρινός κύκλος αυτοτελών δραστηριοτήτων που ήδη ξεκίνησε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη μέχρι τις 16 Ιουλίου.

Αν θέλετε κι εσείς να μπείτε στη δημιουργική παρέα του ARKKI, για να κάνετε στα παιδιά σας το πιο πολύτιμο δώρο που θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες, κάντε κλικ στο www.arkki.gr, τηλεφωνήστε στο 210-5230130 ή στείλτε μας mail στο arkki@akto.gr