SEARCH

Γεμιστά με κουσκουσέ!

της Βικτώριας Γιανναρά

Η απόλυτη καλοκαιρινή γεύση. Αχ ! αυτά τα λατρεμένα και ταυτόχρονα τόσο μπελαλίδικα γεμιστά! Που τα χέρια καταπιάνονται μαζί τους για ώρα. Οι πρώτες μου προσπάθειες να τα φτιάξω σκέτη αποτυχία! Εσείς… οι νέες νοικοκυρές, είμαι σίγουρη πως θα με καταλάβετε!
Μετά από πολλές προσπάθειες και αφού ρώτησα και ξαναρώτησα ….τα κατάφερα! Αμέ! Κάνω και γεμιστά! Τα δικά μου γεμιστά, λίγο πιο εναλλακτικά …με κουσκουσέ γιατί.. όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, αγαπάμε οικογενειακώς τα ζυμαρικά! Ο άντρας μου και η κόρη μου τα λατρεύουν! Και ενώ προτιμάμε τις ντοματούλες… στη γέμιση μέσα,  φροντίζω πάντα να «κρύψω» πολλά κόκκινα, κίτρινα , πράσινα και γεμάτα βιταμίνες λαχανικά και μυρωδικά, όπου η Άρτεμις σε καμία άλλη περίπτωση δε θα τα έτρωγε !

Θέλησα λοιπόν, να μοιραστώ τη συνταγή μου μαζί σας !

Χρόνος εκτέλεσης : 2 ½ ώρες
Μερίδες : 4-6
Βαθμός δυσκολίας: 2

ΥΛΙΚΑ

Για τα λαχανικά

8 ώριμες ντομάτες (μπορείτε επιπλέον να γεμίσετε πιπεριές, κολοκυθάκια ή και μελιτζάνες όπως & με τα κλασσικά γεμιστά;) )
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 -3 μεσαίες πατάτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για τη γέμιση

2 μέτρια κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
10 κουτ. σούπας Κουσκουσέ «ΗΛΙΣ» (1 κ.σ αντιστοιχεί σε ένα λαχανικό)
1 κ.σ. πελτέ τομάτας
2 σκ. σκόρδο
1 κολοκυθάκι
1 καρότο
1 μελιτζάνα (αφαιρώ τα πολλά σπόρια)
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι αρκετό
πιπέρι αρκετό
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Βημα 1ο

Για τα λαχανικά

1.Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Προσθέτουμε λάδι και τις αλατωπιπερώνουμε.*
2. Κόβουμε το καπάκι σε όλα μας τα λαχανικά
3. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα καπάκι μισό με ένα εκατοστό από κάθε ντομάτα

Βήμα 2ο

1. Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τις ντομάτες από τη σάρκα τους προσέχοντας να μην κάνουμε τρύπες για να μη φύγει η γέμιση όσο θα τις ψήνουμε. Κρατάμε τη ψίχα τους σε ένα μπολ στην άκρη για τη γέμιση.
2. Τοποθετούμε τις ντομάτες και τις πιπεριές ( αφού έχουμε αφαιρέσει τα σπόρια) όμορφα σε ένα πυρίμαχο σκεύος φούρνου.
3. Προσθέτουμε και τις πατάτες μας.

Βήμα 3ο

Για τη γέμιση

1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο.
2. Ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και έπειτα αφού ψιλοκόψουμε το σκόρδο, το κολοκύθι, το καρότο και τη μελιτζάνα,
τα προσθέτουμε και αυτά στο τηγάνι.
3. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη & ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά μας.
4. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι αρκετό γιατί αργότερα θα προσθέσουμε και το κουσκουσέ.
5. Προσθέτουμε 1 κ.σ. πελτέ τομάτας και σοτάρουμε.
6. Προσθέτουμε τη γέμιση από τις ντομάτες και μαγειρεύουμε μόνο για 5 λεπτά καθώς αργότερα θα ψηθεί στον φούρνο με τα λαχανικά.***
7. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε σε αυτό όλα τα μυρωδικά μας, αφού πρώτα τα έχουμε ψιλοκόψει και ανακατεύουμε.
8. Στο μείγμα μας προσθέτουμε το Κουσκουσέ****
9. Πασπαλίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο τα λαχανικά μας μέσα κι έξω και τα αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 4ο

Ώρα να τα συναρμολογήσουμε!

1. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας, με τη βοήθεια ενός κουταλιού με τη γέμιση μέχρι τα ¾ για να μη βγει το Κοσκουσέ από έξω όταν φουσκώσει στο ψήσιμο.
2. Αν μας περισέψει γέμιση, τη βάζουμε μέσα στο ταψί για να γίνουν νόστιμες και οι πατάτες μας.
3. Προσθέτουμε 200 ml νερό στο ταψί και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
4. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 60 λεπτά.
5. Τέλος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν όμορφο χρώμα τα γεμιστά μας

TIP!

* Μπορείτε αν θέλετε να σοτάρετε τις πατάτες για 4-5 λεπτά. Θέλουμε μόνο να δώσουμε ωραίο χρώμα.
**Μπορούμε να κόψουμε καπάκι μισό με ένα εκατοστό από κάθε ντομάτα από την κάτω μεριά. Έτσι θα χωρέσει περισσότερη γέμιση.
*** Αν δεν έχουμε αρκετή ψίχα από τις ντομάτες προσθέτουμε στο τηγάνι μας 300ml νεράκι.
**** Θα πρότεινα το κουσκουσέ να σοταριστεί για 3-4 λεπτά ώστε να θωρακιστεί.

Μια συνταγή από τη Βικτώρια Γιανναρά με βασικό συστατικό τα γνωστά βραβευμένα παραδοσιακά ζυμαρικά ΗΛΙΣ

facebook: facebook.com/ilispasta/
Instagram: instagram.com/ilis_pasta/