Ποιός είναι ο «κιλότυπός» σας; Βρείτε τον και χάστε κιλά!

Aπό την Ιουλία Ανωμερίτου

Βρείτε  το «κιλο-προφίλ» σας και μάθετε τι να επιδιώκετε και τι να αποφεύγετε για ένα υγιές σώμα!  Ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών που ταιριάζουν στον δικό σας τύπο!

Τύπος ☼, η δραστήρια γυναίκα.

Το να ζεις μια δραστήρια ζωή είναι καλό, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μην αμελείς τη διατροφή σου, η οποία αποτελεί πηγή ισορροπίας και ζωντάνιας. Το να τρως βιαστικά κατά τη διάρκεια της δουλειάς, σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι δεν τρως αρκετά και κατά συνέπεια ότι δεν παίρνεις βάρος. Ωστόσο, οι τροφές που επιλέγεις έχουν μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα. Με άλλα λόγια ακόμα και μια μικρή ποσότητα τροφής έχει πολλές θερμίδες και λιπαρά. Καθώς δεν προκαλούν κορεσμό, οδηγούν σε αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η επιλογή ανεπαρκών και μη ισορροπημένων γευμάτων δεν καλύπτει τις ανάγκες του σώματός στο, το οποίο τείνει να αποθηκεύει περισσότερα ώστε να καλύψει τυχόν ελλείψεις. Είναι επίσης σημαντικό να έχεις τρία διαφορετικά πλήρη και ισορροπημένα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια σωστή και με ποικιλία δίαιτα θα αυξήσει την παραγωγικότητά σου μέσα στην ημέρα και θα αντισταθμίσει την ενέργεια που ξοδεύεις λόγω του έντονου ρυθμού ζωής.

Στόχος: Βρες το χρόνο για να τρως σωστά.

Να επιδιώκεις: 1)να τρως ένα ολοκληρωμένο πρωινό, 2) να βρίσκεις τον χρόνο να μαγειρεύεις τουλάχιστον 3 βράδια την εβδομάδα, και 3) να εντάξεις στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα τη γυμναστική.

Να αποφεύγεις: 1)να παραλείπεις ένα γεύμα, 2)να τρως γρήγορα (τα πρώτα σήματα κορεσμού φτάνουν στον εγκέφαλο μετά από 20 λεπτά), και 3) να τρως σνακς με πολλές θερμίδες.

Τύπος*, η γυναίκα λάτρης της ζωής.

Το πρώτο πράγμα είναι να καθησυχάσεις τον εαυτό σου όσον αφορά στην ιδέα της δίαιτας. Είναι σημαντικό να απαλλαγείς από οποιεσδήποτε προκαταλήψεις και να υπογραμμίσεις το γεγονός ότι μια δίαιτα δεν είναι συνώνυμο των περιορισμών και των απογοητεύσεων, αλλά της ισορροπίας και της απόλαυσης. Αισθάνεσαι άνετα με το σώμα και το μυαλό σου και σωστά κάνεις. Ωστόσο, πρέπει να δώσεις προσοχή στη διατροφή σου και το βάρος σου. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να κάνεις σωστή επιλογή τροφίμων και περιορισμό των ποσοτήτων που καταναλώνεις. Είναι εφικτό να περιορίσεις τις ποσότητες λιπαρών και με ζάχαρη τροφών και να εξακολουθείς να απολαμβάνεις τρόφιμα με ωραία γεύση. Ξεκινώντας μια δίαιτα θα χάσεις μερικά περιττά κιλά. Αυτή η απώλεια βάρους θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και να μετατραπεί σε διακοπή κακών συνηθειών, ξεκίνημα νέων διατροφικών επιλογών, υπολογισμό του μεγέθους της μερίδας και αποφυγή της δεύτερης μερίδας.

Στόχος: Διάλεξε την υγιεινή απόλαυση..

Να επιδιώκεις: 1)να ελέγχεις την επιθυμία σου για σνακς (πίεσε τον εαυτό σου να περιμένει 10 λεπτά πριν ενδώσεις και μετά προτίμησε ένα μεγάλο ποτήρι νερό, ένα τσάι από βότανα, λίγα φρέσκα φρούτα ή ένα γαλακτοκομικό προϊόν), 2) να περιορίσεις το λίπος επιλέγοντας υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, και 3) να κάνεις φυσικές δραστηριότητες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα (χορός, κηπουρική, περπάτημα)

Να αποφεύγεις: 1)να κάνεις τα ψώνια σου στο σούπερ μάρκετ την ώρα του φαγητού και ενώ δεν έχεις φάει,, 2)να τρως δεύτερη μερίδα,, και 3) να τρως μπροστά στην τηλεόραση.

Τύπος ♥, η συναισθηματική γυναίκα.

Το άγχος και η νευρικότητα χαλούν τη συναισθηματική ισορροπία και συντελούν στην αύξηση βάρους. Για να μειωθούν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, οι άνθρωποι συχνά στρέφονται στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφίμων, η οποία φαίνεται να προσφέρει παρηγοριά. Το φαγητό που επιλέγεται συνήθως είναι τα γλυκά. Αυτή η επιλογή δεν είναι τυχαία. Στην πραγματικότητα, η ζάχαρη αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη ρύθμιση της διάθεσης. Τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, δίνεται μια προσωρινή αίσθηση ανακούφισης. Η κατανάλωση τροφών για τη μείωση του άγχους δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού βάρους. Το ίδιο το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο διότι προκαλεί τη σύνθεση της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που αυξάνει την όρεξη και τις λιγούρες. Είναι, επομένως, σημαντικό για εσένα να περιορίσεις με επιτυχία τις αγχώδεις καταστάσεις καθώς επίσης και να μάθεις πώς να τις προβλέπεις, ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις χωρίς να καταφεύγεις στο φαγητό.

Στόχος: Μάθε πώς να βγεις από τον φαύλο κύκλο άγχους – φαγητού.

Να επιδιώκεις: 1) να εντοπίζεις τα πρώτα σημάδια του άγχους (ιδρωμένα χέρια, ταχυπαλμία, τρεμούλα, ερυθρότητα, εφίδρωση) και να μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα συναισθήματά σου κάνοντας ασκήσεις χαλάρωσης, 2) να επιλέγεις τροφές πλούσιες σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, και 3) να πίνεις νερό που είναι πλούσιο σε μαγνήσιο.

Να αποφεύγεις: 1) να καταφεύγεις σε τρόφιμα με ζάχαρη όταν αισθάνεσαι τα επίπεδα του άγχους σου να ανεβαίνουν, και 2) να προσθέτεις αλάτι στο φαγητό σου.

Τύπος ☻, η τελειομανής γυναίκα.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι στα πλαίσια μιας διαδικασίας απώλειας βάρους, δεν είναι καλή ιδέα να είσαι πολύ αυστηρή γιατί μπορεί να σου προκαλέσει απογοήτευση και έτσι, να ενδίδεις σε πειρασμούς μεταξύ των γευμάτων. Ο στόχος είναι να χάσεις βάρος αργά και να διατηρήσεις το αποτέλεσμα αυτό. Όταν κάνεις δίαιτα, η απώλεια βάρους θα πρέπει να γίνεται σταδιακά. Φυσικά, είναι ευχάριστο να αδυνατίζεις γρήγορα όταν το έχεις αποφασίσει. Ωστόσο, όταν κάνεις πολύ αυστηρές δίαιτες, ξαναπαίρνεις τα κιλά πολύ γρήγορα και πολλές φορές, παίρνεις ακόμα περισσότερα από όσα έχασες. Επιπλέον, όταν κάνεις μια υπερβολικά αυστηρή δίαιτα, είναι αρκετά δύσκολο τόσο να την ακολουθήσεις για μεγάλο διάστημα όσο και να επανέλθεις μετά από αυτή στις κανονικές διατροφικές σου συνήθειες. Καθώς το σώμα σου έχει συνηθίσεις στους περιορισμούς της δίαιτας και έχει μειώσει τη βασική κατανάλωση ενέργειας, η αύξηση του σωματικού βάρους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Συμπερασματικά, είναι προτιμότερο να είσαι υπομονετική και να ξεκινήσεις μια πιο λογική δίαιτα με ποικίλη και ισορροπημένη επιλογή τροφίμων, καθώς θα μπορέσεις να την κρατήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στόχος: Να καταναλώνεις ποικιλίας τροφών..

Να επιδιώκεις: 1)να επιτρέπεις στον εαυτό σου κατά καιρούς γευστικές απολαύσεις (ένα κομμάτι κέικ, ένα γλυκό ή ένα παγωτό μια φορά την εβδομάδα), και 2)να συμπεριλαμβάνεις σε κάθε γεύμα σου όλες τις ομάδες τροφίμων ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώσεις περισσότερο από ότι συνήθως.

Να αποφεύγεις: 1) την ολοκληρωτική εξαίρεση του λίπους από τη διατροφή σου, 2) να ζυγίζεις λιγότερο από το φυσιολογικό για τις αναλογίες σου βάρος, και 3) να ζυγίζεσαι κάθε μέρα.

Πηγή: The Nutrisante Laboratories