Βουλωμένη μυτούλα;

Η βουλωμένη μύτη μπορεί πραγματικά να ταλαιπωρήσει το μωρό σας, γιατί επειδή δεν μπορεί να φυσήξει τη μύτη του καταπίνει τη βλέννα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται όχι μόνο να ανασάνει αλλά και να κοιμηθεί και να φάει. Οι συμβουλές που ακολουθούν σίγουρα θα κάνουν τη ζωή όλων σας πιο εύκολη.

Που μπορεί να οφείλεται

Πως μπορείτε να ξέρετε όμως αν η ρινίτιδα οφείλεται σε ίωση; Θα το καταλάβετε αν οι εκκρίσεις αρχικά είναι υδαρές και στην συνέχεια πηκτές με χρώμα κίτρινο ή πράσινο. Αν, ωστόσο, είναι διαυγείς τότε η ρινίτιδα μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ευαισθησία στον αέρα και στο κρύο ή ακόμα και στον καπνό του τσιγάρου οπότε σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για αλλεργία. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τον παιδίατρο ο οποίος θα σας κατευθύνει ανάλογα.

Τι να κάνετε στο σπίτι:

Ρίξτε ανά τακτά διαστήματα φυσιολογικό ορό στη μύτη του μωρού πιέζοντας απαλά τη μυτούλα του πράγμα που θα βοηθήσει να μαλακώσουν οι βλέννες. Να θυμάστε ότι τα αποσυμφορητικά δεν συστήνονται σε παιδιά κάτω των τριών ετών εκτός αν το συστήσει ο παιδίατρος και σε αυτή την περίπτωση η χρήση τους πρέπει να είναι πολύ σύντομης διάρκειας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ειδική συσκευή εισρόφησης των εκκρίσεων με προσοχή και μόνο εφόσον η μύτη του μωρού δεν είναι ερεθισμένη. Βάλτε λίγο βαζελίνη κάτω από τη μύτη για να αποφύγετε τον ερεθισμό της περιοχής.

Ρίξτε φυσιολογικό ορό στη μύτη του 10 λεπτά πριν το θηλάσετε ή του δώσετε να πιει το γάλα και πριν τον ύπνο. Έτσι θα το βοηθήσετε να ανασαίνει πιο εύκολα και άρα να τρώει και να κοιμάται καλύτερα.

Κάντε το μωρό ένα ζεστό μπάνιο. Αφήστε το να παίξει με το νερό το οποίο είναι καλό να αφήσετε να τρέξει στο κεφαλάκι για να μαλακώσει η βλέννα στη μύτη.

Βάλτε μία πετσέτα στο πάνω μέρος του στρώματος στο κρεβατάκι του ώστε το κεφάλι να είναι πιο ψηλά και να ανασαίνει καλύτερα.

Συνεχίστε να θηλάζετε και δίνετε στο μωρό να πίνει υγρά ροφήματα π.χ. χαμολήλι καθώς βοηθούν στη ρευστοποίηση της βλέννας.

Πότε να πάτε στο γιατρό: Αν το μωρό έχει πηκτές πράσινες εκκρίσεις από τη μύτη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ή αν η βουλωμένη μύτη συνοδεύεται από βήχα ή πυρετό. Το ίδιο πρέπει να κάνετε αν το μωρό έχει έντονο κλάμα και έντονη ανησυχία, καθώς μπορεί να έχει ωτίτιδα που προκλήθηκε από τις εκκρίσεις της μύτης.

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.