10 τρόποι να “επιβιώσετε” όταν περιμένετε στο γιατρό ή στην ουρά στην τράπεζα με τα παιδιά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

10 τρόποι να «επιβιώσετε». Από την Ιουλία Ανωμερίτου

  1. Μικρά παιχνιδάκια.

 Έχετε πάντα στην τσάντα σας ένα μικρό τσαντάκι καλλυντικών με καναδυό αυτοκινητάκια, μια μικρή κουκλίτσα, πολύχρωμα κουμπιά ή κάτι άλλο που το παιδί έχει καιρό να δει, για να το διασκεδάσετε για λίγα λεπτά.


 

  1. Ένα μικρό βιβλιαράκι.

Αφήστε ένα μικρό βιβλιαράκι στο ντουλάπι του αυτοκινήτου και πάρτε το μαζί στις αίθουσες αναμονής, όποτε χρειαστεί, για να του το διαβάσετε όσο περιμένετε. Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, επινοήστε μια ιστορία με στοιχεία από την πραγματικότητα («ήταν μια φορά ένα αγοράκι που ήταν ο βασιλιάς όλων των τραπεζών της χώρας…) και συνεχίστε την ιστορία μαζί.

 

  1. Ένα λαχταριστό σνακ.

 Μια μπανάνα, μερικά σταφύλια, ή δυο μπισκοτάκια σε ένα σακουλάκι μπορεί να απασχολήσουν το παιδί για λίγο, ακόμα και αν δεν πεινάει, ή να το ικανοποιήσουν για λίγο μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά σας, αν είναι ώρα γεύματος.  Αποφύγετε τα ανθυγιεινά σνακ ή κάτι πολύ γλυκαντικό που μπορεί να το αναστατώσει παραπάνω.

 

  1. Σημειωματάριο και μικρές μπογιές.

 Ένα μικρό σημειωματάριο και ένα κουτάκι με 4-5 μικρές μπογιές των βασικών χρωμάτων ίσως να είναι η χρησιμότερη αγορά που θα έχετε κάνει εδώ και καιρό. Θα κρατήσει το μικρούλι σας απασχολημένο για περισσότερα από 10 πολύτιμα λεπτά.

 

  1. Κουβεντούλα

 Αν πιαστήκατε απροετοίμαστοι και δεν έχετε μαζί  τίποτα από τα παραπάνω, μια ιδέα είναι να πιάσετε την κουβέντα για κάποια από τα αντικείμενα που βλέπετε γύρω σας. Πόσα φύλλα έχει αυτό το φυτό στην άκρη της αίθουσας; Ποιο είναι το πιο ψηλό ράφι στο δωμάτιο; Του αρέσουν οι πίνακες; Το μυστικό είναι να ασχοληθεί το παιδί με ό,τι πάει κι έρχεται γύρω του, και όχι με αυτό που δεν έρχεται (δηλαδή, τη σειρά σας…).

 

  1. Κάντε τον ξεναγό.

 Τα παιδιά είναι εκ φύσεως περίεργα για το τι συμβαίνει γύρω τους. Αν είστε, για παράδειγμα, σε ένα εστιατόριο και το φαγητό καθυστερεί, κάνετε τον ξεναγό. Πάρτε το από το χεράκι και βγείτε για λίγο έξω. Καθώς περπατάτε μαζί, μιλήστε για όλα όσα βλέπετε: σήματα, δέντρα, πεζοδρόμιο, κτλ.

 

  1. Προφορικό παιχνίδι. 

 «Τι / Πού / Ποιος είμαι;» Δώστε στο παιδί μερικά στοιχεία σχετικά με την νταντά, τον αγαπημένο του φίλο, την αγαπημένη του πιτσαρία ή κάτι άλλο και αφήστε το να μαντέψει. Μετά είναι η σειρά του.

 

  1. Γέλιο.

Αρχίστε να κάνετε γκριμάτσες ο ένας στον άλλο. Σιγοτραγουδήστε ένα από τα τραγούδια που ξέρει καλά, αλλάζοντας μια λέξη (ήταν ένας Μάκης με μεγάλα αυτιά…) η αστειευτείτε με το πού θα πάτε αφού τελειώσετε από την τράπεζα (στο φεγγάααααααααααρι). Όσο κουρασμένο και αν είναι, το μικρούλι σας αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να γελά.

 

  1. Αναγνωρίστε την καθυστέρηση.

«Πράγματι, έχουμε αργήσει πολύ». Τις περισσότερες φορές το να αναφέρετε ότι πράγματι είναι κουραστικό να περιμένετε τόση ώρα στη σειρά και ότι ανυπομονείτε να τελειώσετε από εκεί και να πάτε στο σπιτάκι σας, σας βοηθάει να δεθείτε με το παιδί και τα συναισθήματα του. Μιλήστε για το πόσοι άνθρωποι περιμένουν, τι θα κάνετε όταν τελειώσετε, τι φαγητό θέλει να φτιάξετε το βράδυ, κάτι που θα του υπενθυμίσει ότι η αναμονή είναι προσωρινή.

 

  1. Διδάξτε του την υπομονή.

Η αναμονή είναι μέρος της ζωής. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις στιγμές της αναμονής για να δώσετε στο παιδί σας το καλύτερο μάθημα υπομονής. Συχνά προσπαθούμε να προφυλάξουμε το παιδί μας από δύσκολες καταστάσεις, αλλά είναι φυσιολογικό τα παιδιά να βαριούνται σε τέτοιες στιγμές. Δείχνοντας οι ίδιοι υπομονή, γινόμαστε το καλό παράδειγμα.

tags:






tags: