Women on Top: Το πρώτο δίκτυο mentoring στην Ελλάδα για γυναίκες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η Στέλλα Κάσδαγλη, μεταφράστρια, δημοσιογράφος, συγγραφέας και φυσικά, μαμά, μαζί με τη συνεργάτη της Εβίτα Κολοκούρη, βρίσκονται πίσω από το δίκτυο Women on Top. Το δίκτυο, το όνομα του οποίου έχει παρεξηγηθεί πολύ, δεν απευθύνεται στις γυναίκες που θέλουν να βγουν πάνω από τους άντρες, αλλά στις γυναίκες που θέλουν να βγουν πάνω από τα πράγματα που τις κρατάνε πίσω, πάνω από τα εμπόδια που αισθάνονται ότι έχουν στη ζωή τους και στην επαγγελματική τους εξέλιξη.

Women on Top. Πείτε μας λίγα λόγια.


Το Women on top ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2012 από εμένα και την τότε συνεργάτη μου. Η αρχική ιδέα ξεκίνησε ως εξής. Εργαζόμουν ως διευθύντρια σύνταξης σε πολύ γνωστό περιοδικό, μια δουλειά πολύ απαιτητική και με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, όταν έμεινα έγκυος. Τότε, άρχισαν να με προβληματίζουν διάφορα πράγματα που δεν είχα σκεφτεί ποτέ, όπως πώς συνδυάζει κανείς τη μητρότητα με τη δουλειά και ιδίως μια τέτοια δουλειά, με τέτοια ωράρια. Ή αν ήθελα να κάνω κάτι άλλο, πώς θα μπορούσα να κάνω αυτό το βήμα. Έτσι, σκέφτηκα πόσο θα ήθελα να ήξερα μια γυναίκα που να έχει περάσει αυτά τα στάδια και να μπορεί να με συμβουλέψει, να μου πει τι έκανε, πώς το έκανε. Κι αν δε μπορούσα εγώ να βρω μία τέτοια γυναίκα που ήμουν δημοσιογράφος και τόσο καλά δικτυωμένη στην Αθήνα, τότε μια γυναίκα στην Κομοτηνή ή στην άκρη της Πελοποννήσου που θέλει να κάνει κάτι τέτοιο, πώς θα το κάνει; Πώς θα βρει μια τέτοια μέντορα; Έτσι ξεκίνησε να δημιουργείται μέσα μου η ιδέα για το Women on top ως τρόπος δικτύωσης γυναικών σε αναζήτηση με άλλες γυναίκες μέντορες που έχουν κάνει ήδη το βήμα.

Πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια;      

Στην αρχή πολύ απλά, σαν ένα facebook group. Κι αυτό σιγά σιγά άρχισε να μεγαλώνει. Στην αρχή δεν ξέραμε το μηχανισμό, δεν ξέραμε τι είναι mentoring. Πολλοί νομίζουν πως είναι δημόσιες σχέσεις ή εύρεση κεφαλαίου, αλλά δεν είναι αυτό. Το mentoring είναι μια εθελοντική διαδικασία, στην οποία κάποιος που έχει περάσει από τη διαδικασία που έχεις περάσει εσύ, μοιράζεται μαζί σου την εμπειρία του. Έκτοτε, αυτό μεγαλώνει ιδανικά. Έχουμε στη δεξαμενή μας ήδη 250 μέντορες και αν χρειαστεί απευθυνόμαστε σε μέντορες, ακόμα και στο εξωτερικό.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεστε;

Σε όσες τελείωσαν μόλις το πανεπιστήμιο και σκέφτονται τι θα κάνουν, σε γυναίκες που έχουν μείνει καιρό άνεργες και θέλουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και είτε ξέρουν τι θέλουν να κάνουν είτε όχι, σε γυναίκες που εργάζονται σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, π.χ. στη ναυτιλία ή την τεχνολογία, σε άλλες που θέλουν να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση ή θέλουν να συνδυάσουν εργασία με οικογένεια. Τέλος, απευθυνόμαστε ακόμα και σε γυναίκες που έχουν πληγεί από ασθένειες, όπως κατάθλιψη ή καρκίνος και θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ποια είναι η διαδικασία;

Όποια ενδιαφέρεται κάνει μια αίτηση στο site μας, την οποία εμείς αξιολογούμε κι έπειτα επικοινωνούμε μαζί της. Στη συνέχεια, αναζητάμε την κατάλληλη μέντορα, ανάλογα και με την περίοδο mentoring που ζητάει, τρίμηνη, εξάμηνη ή ετήσια, με το αντίστοιχο αντίτιμο. Επίσης, κάθε χρόνο υπάρχουν και προβλεπόμενες θέσεις για γυναίκες που είναι χρόνια άνεργες και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, στις οποίες παρέχεται mentoring δωρεάν.

Από την εμπειρία σας και μέσω του δικτύου Women on top, πώς βλέπετε τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία;

Εγώ βλέπω δύο προβλήματα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τα οποία κατά την άποψή μου έχουν ενταθεί πάρα πολύ με την κρίση. Το πρώτο είναι πως οι γυναίκες μαθαίνουν από πολύ νωρίς να μη θέλουν πράγματα για τον εαυτό τους. Αυτό έχει μεγάλη σχέση με τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, διότι όταν κάποιος μαθαίνει πως δεν έχει δικαίωμα να θέλει, περιορίζεται πάρα πολύ στις επιλογές του. Το άλλο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει υποστήριξη για τις γυναίκες, τόσο θεσμικά, αλλά και μέσα στους ίδιους τους τόπους εργασίας τους. Είναι ελάχιστες οι εταιρίες που στηρίζουν τις μητέρες που θέλουν να εργαστούν. Δεν έχουν αυτήν την κουλτούρα στην Ελλάδα. Έτσι, η γυναίκα καταλήγει να μη συμμετέχει στη δημιουργική και παραγωγική διαδικασία κι αυτό είναι πολύ κακό για μια κοινωνία και την εξέλιξή της.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ξεσηκώνετε τις γυναίκες να βγουν από το σπίτι…

Το αντίθετο. Σέβομαι πάρα πολύ τις γυναίκες οι οποίες θέλουν να μείνουν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Μάλιστα, πιστεύω ότι κάθε γυναίκα πρέπει να έχει αυτό το δικαίωμα, να μένει στο σπίτι με τα παιδιά της. Αρκεί αυτή η επιλογή να είναι συνειδητή. Αρκεί να ξέρουν ότι έχουν εναλλακτική, ότι μπορούν να δουλέψουν, αλλά επιλέγουν συνειδητά να μην το κάνουν.

Παρά την αντίθετη κουλτούρα, παρά τον πόλεμο που υφίστανται, τελικά οι γυναίκες μπορούν;

Φυσικά και μπορούν. Δεν είμαι, όμως, καθόλου της σχολής που λέει ότι μπορούν καλύτερα από τους άντρες. Ο καθένας έχει τις ιδιαίτερες ικανότητες και  δεξιότητές του. Θεωρώ ότι οι γυναίκες, οι οποίες έχουν ξεφύγει από την παγίδα να μην έχουν δικαίωμα να θέλουν και να ονειρεύονται, μπορούν περισσότερο και ακόμα περισσότερο, όταν έχουν υποστήριξη. Κι εκεί θεωρώ πως το κομμάτι του mentoring μπορεί να βοηθήσει. Υπάρχει μεγάλη ηθική υποστήριξη.

Θα γίνετε μαμά για δεύτερη φορά. Τελικά, το αιώνιο ερώτημα. Μητέρα κι εργαζόμενη. Γίνεται; Πώς;

Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται. Όχι με τους όρους που γίνεται στην Ελλάδα απαραίτητα. Ιδανικά, θα ήθελα όλες οι μαμάδες να μπορούν να έχουν έξι μήνες με ένα χρόνο άδεια και τα πρώτα χρόνια του παιδιού να δουλεύουν part time ή να μπορούν να έχουν τα παιδιά τους κοντά στη δουλειά. Και αυτό είναι το επόμενο βήμα του Women on top. Να δώσουμε την ευκαιρία στους γονείς –και στο μπαμπά, όχι μόνο στη μαμά- να μπορούν να δουλεύουν περισσότερο κοντά στα παιδιά τους. Θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθούν πρακτικοί τρόποι να γίνει κάτι τέτοιο. Το concept είναι «αναπτυσσόμαστε παράλληλα».

Ποια είναι η συμβουλή σας στις γυναίκες/μητέρες που θέλουν να, αλλά δεν ξέρουν πώς;

 Δεν ξέρω αν υπάρχει μία συμβουλή. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Όμως, ξέρω πως σε καθετί που κάνουμε, αν είμαστε συνειδητοί, μπορούμε να πάρουμε εφόδια για την κατεύθυνση που θέλουμε πραγματικά. Συνειδητότητα, λοιπόν και όχι θυματοποίηση.

Κείμενο: Μαρία Σατραζέμη

follow me on instagram@mariasatrazemi

tags:


tags: