Tο πιο τέλειο panettone - χριστουγεννιάτικο - τσουρέκι.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για το τσουρέκι των Χριστουγέννων και οι ρίζες του είναι ιταλικές.
Το panettone είναι το αντίστοιχο γλύκισμα των ιταλών για τα δικά μας μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Ήρθε η ώρα να μάθετε και μία εύκολη συνταγή!

Υλικά:


  • 350 γρ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κύβο μαγιά (φρέσκια)
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 3 κ.σ χλιαρό νερό
  • βανίλια
  • 20 γρ. κεράσι,  φρουί γλασέ
  • 20 γρ. πορτοκάλι,  φρουί γλασέ
  • 20 γρ. δαμάσκηνα, φρουί γλασέ
  • ξύσμα λεμονιού

Διαδικασία:
Διαλύετε στο χλιαρό νερό τη μαγιά και προσθέτετε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, και τα τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο (για την παρασκευή ζύμης). Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Τοποθετείτε τη ζύμη σε σκεύος που έχετε αλείψει καλά με λάδι και την αναποδογυρίζετε αρκετές φορές για να λαδωθεί απ’ όλες τις πλευρές. Τοποθετείστε τη ζύμη σας σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα. Μόλις φουσκώσει την ζυμώνετε πάλι και μετά την μοιράζετε σε 2 κομμάτια. Τοποθετείστε τη ζύμη σε 2 στρογγυλές ή μακρόστενες φόρμες για κέικ τις οποίες έχετε αλείψει καλά με βούτυρο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50′-60′ περίπου.