Q@A: "Η κόρη μου διαγνώστηκε με δυσλεξία. Πώς μπορώ να την βοηθήσω;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την κλινική ψυχολόγο Ελευθερία Μουστάκα

Ερώτηση:


"Πριν από δύο εβδομάδες η κόρη μου διαγνώστηκε με δυσλεξία και έχω χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μου. Μπορείτε να μου εξηγήσετε με απλά λόγια τι είναι η δυσλεξία και πώς μπορώ εγώ ως μαμά να βοηθήσω το παιδί μου; Σας ευχαριστώ".

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια η δυσλεξία αποτελεί μια από τις βασικότερες και συχνότερες μαθησιακές δυσκολίες σε ποσοστό 3-5% του γενικού πληθυσμού. Τα βασικότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά με δυσλεξία, ενδεικτικά, στην ανάγνωση και τη γραφή είναι:

  • Η παράληψη, πρόσθεση, αντικατάσταση γραμμάτων και συλλαβών (π.χ. κήπς αντί κήπος, νενερό αντί νερό)
  • Η σύγχυση γραμμάτων που οπτικά μοιάζουν (π.χ. ε με 3)
  • Το χάσιμο της σειράς στο βιβλίο
  • Η καθρεπτική ανάγνωση ή γραφή (π.χ. 3λα αντί έλα)
  • Τα ορθογραφικά λάθη
  • Ακατάστατα και δυσανάγνωστα γραπτά με αδικαιολόγητα κενά ή κολλημένες λέξεις, προβλήματα στίξης και τονισμού

Από τη δική σου πλευρά μάθε όσα περισσότερα μπορείς για τη συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία και αναγνώρισε τα θετικά γνωρίσματα του παιδιού σου. Ενημερώσου από τους ειδικούς για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και βρες με ποιο τρόπο το παιδί σου μαθαίνει ευκολότερα. Βρες τα ταλέντα που κρύβει το παιδί σου σε άλλους τομείς εκτός σχολείου (μουσική, ζωγραφική, αθλητισμός) και επιβράβευσέ το. Δείξε του ότι είναι μοναδικό, όπως κάθε άνθρωπος και ότι το σέβεσαι. Κάθε παιδί γίνεται ένας ισορροπημένος ενήλικας όταν νιώθει αποδεκτό και αγαπητό από την οικογένειά του. Απόφυγε τα επικριτικά σχόλια και μη το συγκρίνεις με τα αδέρφια του. Οφείλεις να αναγνωρίσεις την προσπάθεια που κάνει, ακόμα και αν στο τέλος δεν τα καταφέρνει.