Baby Led Weaning (BLW) : Εσείς τί γνωρίζετε για αυτή τη μέθοδο;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από πριν κάνω καν παιδί, όταν έβλεπα μωρά να τα ταΐζουν ένα απροσδιορίστου χρώματος και οσμής φαγητό σκεφτόμουν ότι κάτι που δε μπορώ να φάω η ίδια, δε θα μπορούσα να το δώσω και στο παιδί μου, πόσο μάλλον να το δέχεται εντελώς μηχανικά….
Ήθελα αφενός να μάθει να μασάει και αφετέρου να γνωρίσει ξεχωριστά μια-μια τις γεύσεις και τις υφές μέσα από τις δικές της αισθήσεις… Μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξα στην εφαρμογή της μεθόδου Baby Led Weaning (BLW).

Το BLW, είναι μια μέθοδος εισαγωγής των βρεφών στις τροφές η οποία έχει ως βάση την επιλογή του ίδιου του παιδιού όσον αφορά το τι και το πόσο θα φάει. Ουσιαστικά «αφήνουμε» στο ίδιο το παιδί την πρωτοβουλία της πρόσληψης της τροφής του.


Για ένα βρέφος που θηλάζει κατ’ απαίτηση, η μέθοδος αποτελεί φυσική εξέλιξη. Ωστόσο, ακόμα και τα μωρά που σιτίζονται με φόρμουλα, δε φαίνεται να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από την ηλικία έναρξης των στερεών τροφών, δηλαδή από τότε που το βρέφος μπορεί να κάθεται χωρίς υποστήριξη και δείχνει ενδιαφέρον για τις τροφές.

Μέσα από τη μέθοδο αυτή, το παιδί, μαθαίνει να συντονίζει καλύτερα τις κινήσεις τους (χέρι-μάτι), αναπτύσσει τη λεπτή κινητικότητά του, μαθαίνει μια- μια τις γεύσεις ξεχωριστά, επιλέγει τι θα φάει, πειραματίζεται με τις υφές και τις γεύσεις και εντάσσεται πολύ γρήγορα στο οικογενειακό φαγητό. Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι το παιδί δεν δέχεται παθητικά στο στόμα την τροφή του, αλλά μαθαίνει να τη μασάει ακόμα και χωρίς δόντια.

Για τη μαμά είναι μια ακόμα ευκολία αφού δεν αλέθει και δεν προβληματίζεται πως θα φάει το παιδί της στη βόλτα, στις διακοπές, στις οικογενειακές εκδρομές.

Η δική μας εμπειρία από το BLW είναι πάρα πολύ θετική. Το αποτέλεσμα της είναι ένα παιδί το οποίο τρώει τα πάντα σε πολύ ικανοποιητικές ποσότητες, επιλέγει τι θα φάει, τρώει εύκολα τόσο με τα χέρια όσο και με το πιρούνι και το κουτάλι.

Οι περισσότερες μαμάδες αγχώνονται για το πόσο θα φάει και για το εάν θα πνιγεί. Η φύση έχει προνοήσει και γι ‘αυτό, αφού μέχρι τους 10 μήνες της ζωή τους τα βρέφη έχουν το «gag reflex», το οποίο είναι το αντανακλαστικό της γλώσσα με το οποίο σπρώχνουν την τροφή προς τα εμπρός και την ξαναμασούν.

diatrofi.gr