9 tips για τέλεια επαγγελματική φωτογραφία στα social media

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα social media έχουν εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και δε θα μπορούσαν να μένουν έξω από την επαγγελματική μας ζωή. Κάποια από αυτά μάλιστα, όπως το LinkedIn, δημιουργήθηκαναποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Ακόμα όμως και εκείνα που δεν είναι εργαλείο αναζήτησης υποψηφίων μπορεί να χρησιμοποιηθούν όταν κάποιος θέλει να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για εμάς. Και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάει κάποιος σε ένα προφίλ; Ακριβώς. Τη φωτογραφία μας.

Μια φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, όπως λένε, και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εικόνα που σχηματίζει για εμάς κάποιος που δε μας γνωρίζει προσωπικά. Είτε είμαστε σε αναζήτηση εργασίας είτε δουλεύουμε, η φωτογραφία που επιλέγουμε να ανεβάσουμε στο προφίλ μας δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περνά λανθασμένα μηνύματα. Πώς λοιπόν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό;


1) Ζητάμε από κάποιον να μας τραβήξει, είτε φίλο είτε επαγγελματία. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε μόνοι μας.

2) Η φωτογραφία πρέπει να είναι προσώπου χωρίς όμως να θυμίζει διαβατηρίου ή ταυτότητας που συνήθως είναι ανέκφραστες.

3) Ζητάμε όσο το δυνατόν περισσότερες λήψεις για να διαλέξουμε στο τέλος την καλύτερη.

4) Το φόντο πίσω από τη φωτογραφία πρέπει να είναι αδιάφορο. Το «θέμα» τη φωτογραφίας είναι πρόσωπό μας. Επομένως όχι φωτογραφίες από διακοπές ή νυχτερινές εξόδους.

5) Άλλο επαγγελματική φωτογραφία και άλλο καλλιτεχνική. Δεν επεξεργαζόμαστε τη φωτογραφία στο Photoshop σε τέτοιο βαθμό που να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά μας.

6) Πριν φωτογραφηθούμε προσέχουμε το ντύσιμό μας και το βάψιμό μας. Είναι σημαντικό να φαίνεται η περιποίηση χωρίς υπερβολές. Πώς θα θέλαμε να δείχνουμε αν πηγαίναμε σήμερα για συνέντευξη;

7) Επιλέγουμε να τραβήξουμε τη φωτογραφία κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν υπάρχει αρκετό φως.

8) Φροντίζουμε να έχουμε ξεκουραστεί πριν φωτογραφηθούμε γιατί ένα κουρασμένο πρόσωπο φαίνεται.

9) Χαμογελάμε! Σοβαρότητα δε σημαίνει έλλειψη εκφραστικότητας. Ένα χαμογελαστό πρόσωπο προκαλεί αυτομάτως συμπάθεια σε κάποιον που δε μας γνωρίζει και αυτό πρέπει να πετύχουμε.

 

Γράφει η Αννα Ντούμα, Σύμβουλος Εργασίας και Σπουδών και Σύμβουλος Προσωπικού και ιδρυτής της www.cvexcellence.gr