8+1 αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν σταματάμε να θηλάζουμε

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Όπως ακριβώς η απόφαση να θηλάσουμε είναι απόλυτα προσωπική έτσι και η απόφαση για το πότε θα σταματήσουμε το θηλασμό είναι μονάχα δική μας επιλογή. Όταν έρθει λοιπόν η στιγμή, υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να έχουμε στο μυαλό σας ότι θα συμβούν στο σώμα μας, μετά από αυτή την αλλαγή.

Το καλύτερο είναι μία μητέρα να σταματήσει το θηλασμό όταν δει τα πρώτα σημάδια από  το παιδί της, ότι είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο.  Φυσικά η διαδικασία απογαλακτισμού μπορεί να ξεκινήσει και όταν προστίθενται βρεφικές τροφές στη διατροφή του μωρού.  Αυτό όμως δεν αποτελεί και το κύριο κριτήριο για να ξεκινήσετε τον απογαλακτισμό. Μπορεί να γίνει και πολύ νωρίτερα, ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι προτεραιότητα στην απόφαση σας, να σταματήσετε το θηλασμό, έχουν οι ανάγκες του παιδιού και οι δικές της φυσικά, για αυτό μην προσπαθείτε να συγκρίνετε τη διαδικασία του απογαλακτισμού με παρόμοιες άλλων μητέρων.


8+1 αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν σταματάμε να θηλάζουμε

Γενικά υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με τον απογαλακτισμό του παιδιού αλλά ελάχιστες για το τι να περιμένει η μητέρα στο σώμα της όταν σταματά  το θηλασμό.  Γι’ αυτό ακριβώς είμαστε εμείς εδώ! Συγκεντρώσαμε μερικές από τις αλλαγές που θα έρθει αντιμέτωπη μία μητέρα όταν σταματήσει να θηλάζει του μωρού της.

Το στήθος, αχ, αυτό το στήθος!

Από φουσκωμένο-ξεφούσκωτο και το αντίθετο! Ναι μη σας φαίνεται περίεργο! Να είστε έτοιμες για κάποιες αλλαγές στο στήθος σας, όταν σταματήσετε το θηλασμό. Κάποιες μητέρες μπορεί να βρουν πανεύκολη τη διαδικασία του απογαλακτισμού, χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερο πόνο και προβλήματα. Όμως, όπως και να ‘χει, μέσα σε δύο εβδομάδες, από την έναρξη του απογαλακτισμού, το πρησμένο στήθος σας, θα ξεφουσκώσει. Φροντίστε λοιπόν να φοράτε ένα καλό σουτιέν και όλα θα είναι εντάξει. Η ταλαιπωρία σας αυτή πιθανόν να κρατήσει μόνο λίγες ημέρες και έπειτα το στήθος θα επανέλθει στην κανονική του μορφή. Κατά τον απογαλακτισμό μπορεί επίσης να παρατηρήσετε συμπαγή κομμάτια στο στήθος σας. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και προκαλείται από την απορρόφηση γάλακτος. Το βέβαιο είναι ότι μετά το σταμάτημα του θηλασμού το στήθος σας θα ξεφουσκώσει, εξαιτίας της απώλειας λίπους και θα επανέλθει, περίπου 6 μήνες μετά, στην κατάσταση που ήταν πριν τον θηλασμό.

Το σώμα σας φροντίζει για ό,τι έχει απομείνει

8+1 αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν σταματάμε να θηλάζουμε

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβαίνει με το υπόλοιπο γάλα που έχετε όταν σταματάμε το θηλασμό;  Όχι δεν σταματά αυτόματα να παράγει το σώμα σας γάλα! Για την ακρίβεια τα στήθη γεμίζουν με γάλα, όπως συμβαίνει συνήθως, και όταν εσείς αποφασίζετε να σταματήσετε το θηλασμό, το σώμα σας στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι δεν χρειάζεται άλλο γάλα και έτσι σταματά να παράγει γάλα.  Το γάλα έτσι απορροφάται από το σώμα σας. Συγκεκριμένα τα κύτταρα που βοηθούν στην παραγωγή του γάλακτος αρχίζουν να καταστρέφουν το γάλα που έχει μείνει στο σώμα και όταν αυτά ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή, αυτοαπορροφούνται . Μπορεί η όλη διαδικασία να σας φαίνεται αρκετά περίπλοκη αλλά είναι και κάτι πολύ μαγικό, αυτό που συμβαίνει στο στήθος της μητέρας που θηλάζει.

Η απογοήτευση είναι πολύ πιθανή

Το σώμα μπορεί να απορροφήσει πολύ καλά το γάλα που δεν χρησιμοποιείτε πια και μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.  Γι΄αυτό το λόγο και μπορεί να υπάρξουν κάποια επώδυνα συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Διάφοροι πόνοι, αίσθημα πληρότητας και κάποιες διαρροές είναι πολύ πιθανόν να σας συμβούν. Η απογοήτευση λοιπόν είναι  ένα αντανακλαστικό συναίσθημα που πιθανόν να βιώσετε. Όταν τα νεύρα στο στήθος σας διαστέλλονται, η ορμόνη ωκυτοκίνη απελευθερώνεται. Η συγκεκριμένη ορμόνη κάνει τα κύτταρα να παράγουν γάλα, έτσι όταν σταματάτε τον θηλασμό θα αντιμετωπίσετε μεγάλη δυσκολία, αφού το σώμα σας μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία παραγωγής γάλακτος,  όταν για παράδειγμα ακούσει το μωρό να κλαίει.

Και οι ορμόνες σας χορεύουν σαν τρελές!

8+1 αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν σταματάμε να θηλάζουμε

Το στήθος σας δεν είναι το μόνο που βιώνει αυτή τη δύσκολη διαδικασία του απογαλακτισμού.  Όπως έχει υποστηριχθεί, οι ορμόνες της γυναίκας αλλάζουν μετά τον  από απογαλακτισμό. Η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη,  οι οποίες αυξάνονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού,  πέφτουν, όταν αυτός σταματήσει, και άλλες ορμόνες, όπως  το οιστρογόνο και η προγεστερόνη, αυξάνονται.  Γι’ αυτό το λόγο είναι καλύτερο οι μητέρες να σταματούν σταδιακά το θηλασμό, επειδή η απότομη παύση του, θα έφερνε μία πολύ δραματική αλλαγή στις ορμόνες της μητέρας. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς με τη διαδικασία του απογαλακτισμού, αυξάνονται τα οιστρογόνα και μαζί και η σεξουαλικότητά σας.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε μία βαριά θλίψη

Όπως είπαμε οι ορμόνες και τα συναισθήματά σας θα βρίσκονται από το ζενίθ στο ναδίρ.  Μπορεί λοιπόν οι γυναίκες που σταματούν τον θηλασμό νωρίτερα από ότι υπολόγιζαν  να έρθουν αντιμέτωπες  με συναισθήματα λύπης και ενοχής. Βέβαια και αυτές που επιλέγουν με τη θέλησή τους να σταματήσουν το θηλασμό είναι πιθανόν να βιώσουν μία μεγάλη θλίψη μόλις ξεκινήσουν τη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ορμόνες επηρεάζουν φυσικά και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αν λοιπόν αρχίσετε τη διαδικασία του απογαλακτισμού και αισθάνεστε ένα έντονο άγχος σε σχέση με αυτό, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο γιατρό σας και να ζητήσετε βοήθεια.

Τέλος στην ακράτεια!

8+1 αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν σταματάμε να θηλάζουμε

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού συχνά οι μητέρες χάνουν κάποια ουρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό θα αλλάξει όταν θα σταματήσει ο θηλασμός. Όταν είστε έγκυες, το σώμα σας παράγει μία ορμόνη που ονομάζεται «relaxin»,  η οποία κάνει τους συνδέσμους σας να είναι πάρα πολύ ελαστικοί,  για να μπορείτε να γεννήσετε πιο άνετα, ενώ ο πύελος που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση του ελέγχου των ούρων, ο οποίος αποτελείται από μυς και συνδέσμους, επηρεάζεται εξίσου. Η ακράτεια λοιπόν ούρων είναι μία παρενέργεια που προκαλεί αυτή η ορμόνη. Μετά το τέλος όμως του θηλασμού, οι σύνδεσμοι θα επανέλθουν στη φυσιολογική τους μορφή και έτσι αυτά τα φαινόμενα θα εξαφανιστούν.

Καλωσήρθες ακμή

Η ωκυτοκίνη που αναφέραμε δεν προκαλεί μόνο θλίψη αλλά είναι υπεύθυνη και για το άγχος. Η μητέρα όμως, μετά τον απογαλακτισμό, θα έχει και αύξηση των επιπέδων της κορτιζόνης της, κάτι που θα φέρει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ακμής. Εκτός από την ακμή μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα δερματολογικά προβλήματα, όπως, με την αύξηση της προγεστερόνης, το δέρμα σας μπορεί να γίνει πιο λιπαρό για κάποιο διάστημα.  Αυτό φυσικά θα εξαφανιστεί μετά από κάποιους μήνες.

Θα γίνετε δυνατή σαν υπερήρωας

8+1 αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν σταματάμε να θηλάζουμε

Όχι μη γελάτε!  Έτσι ακριβώς είναι! Όταν θηλάζετε μοιράζεστε με το παιδί σας το ασβέστιο σας, το οποίο είναι  το βασικό συστατικό των οστών. Όταν λοιπόν η μητέρας θηλάζει, χάνει κατά μέσο όρο 5-10% της οστικής μάζας σε ένα εξάμηνο. Με το σταμάτημα του θηλασμού η μητέρα θα πάρει πίσω το ασβέστιο που έχασε και ίσως και περισσότερο.

Περίοδε, περίοδε που είσαι;

Είναι πιθανόν μετά τη γέννα να μην εμφανιστεί αμέσως η περίοδός σας αλλά αργότερα και όταν τελικά το κάνει,  θα έχει μεγαλύτερη ένταση. Μετά τη διακοπή του θηλασμού μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες πριν επιστρέψει περίοδός σας, και ναι, είναι πολύ πιθανόν να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού!  Εάν δεν θέλετε να μείνετε σύντομα ξανά έγκυος, πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Όταν όμως περίοδο σας επιστρέψει, λόγω της αύξησης των οιστρογόνων στον οργανισμό σας, θα σας κάνει να έχετε μία πιο δύσκολη περίοδο. Αυτό δεν θα συμβαίνει για πάντα και θα παρέλθει μετά από κάποιο διάστημα στη φυσιολογική κατάσταση.